Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetMat & Vin
DECEMBER 1998
  

Jesper Parneviks recept
201
Jesper Parnevik.
Foto: LOTTE FERVALL


Jespertoast.
(6 personer).
6 rundlar vitt bröd (urtages med glas)
smör till stekning
ca 1 dl hemgjord majonnäs
200 g färska räkor (skalad vikt)
3 msk finhackad färsk dill
150 g forellrom
citronskivor eller klyftor
Gör så här:
Stek brödrundlarna ljust gyllengula i rikligt med smör. Låt brödet svalna. Hacka de rensade räkorna grovt. Blanda med majonnäs och dill och eventuellt en aning pressad citronsaft. Fördela blandningen på brödskivorna och lägg en rejäl klick forellrom på varje toast. Servera ett gott vitt vin till och smaksensationen blir fullkomlig!

Mias drömfisk, kokt torskrygg med basilikasmörsås.
(6 personer).
140
Namn: Jesper Parnevik.
Yrke: Golfproffs, hade jag inte blivit det skulle jag helst varit författare, jag skriver mycket.
Vardagsrätt: Jag äter ju på restaurang till vardags, det är lätt att tröttna på. Hemma i Sverige vill jag ha mammas mat, hennes kycklingpaj eller andra smårätter, jag gillar vegetarisk mat.
Vardagsdryck: Vatten, juice, cola.
Festmat: Toast Skagen som i dag, det kan jag äta mycket av. Nån fisk, nån kyckling, rött kött vill jag inte ha.
Festdryck: Ett glas rött vin.
Bästa matminne: Fick jag ute vid Täby Golfklubb. Kocken hade lagat kyckling med honung och mangochutney, mycket gott.
Värsta matminne: Jag fick dålig kyckling på en fransk krog och måste ligga på sjukhus en hel vecka.
Skulle aldrig sätta på bordet: En stor blodig röd stek.
Överraska svärmor med: En vegetarisk lasagne, det tycker jag mycket om.
Förförarmiddag: Äta frukt hela kvällen och dricka något gott rött vin.
Tre ingredienser på en öde ö: Familjen, golfklubban och mycket frukt.
Tre viktiga saker i livet: Att få vara frisk, slippa för mycket problem och vara lycklig, vara ödmjuk och ha förståelse för andra människor.
8 hg torskrygg, helt benfri
vatten och salt
Sås:
1 hg smör
1 kruka basilika
6 dl vispgrädde
Gör så här:
Låt torsken ligga över natten i en bunke med kraftigt saltat vatten, så får du en fin och vit torsk. Lägg sedan torsken i kokande vatten och låt den sjuda ca 7-8 minuter Finhacka basilikan och blanda noga med smöret. Gärna i en mortel. Koka upp grädden och montera ner basilikasmöret i grädden. Låt sjuda en kort stund. Lätt som en plätt.

Pegs päronflan med punschgrädde.
(6 personer).
3 frysta smördegsplattor
6-8 päron, fasta
mandelmassa, riv ett tjockt lager som täcker botten
Pensling:
aprikospuré
Gör så här:
Tina smördegsplattorna 15 minuter i rumstemperatur. Lägg sedan smördegsplattorna ovanpå varandra och kavla ut dem jämnt till en rund botten, 24-26 diameter. Nagga degen lätt och nyp ihop kanterna runtom så att de blir något tjockare. Skala, kärna ur och skär päronen i tunna klyftor. Täck bottnen med ett lager riven mandelmassa och lägg sedan päronskivorna i ett vackert mönster. Grädda i 20 minuter i 200 graders ugnsvärme. Pensla med aprikospurén medan den ännu är varm. Servera med punschgrädde.

Mia och Jespers vinlista:
2075 Casillero del Diablo Chardonnay. Chile. 59 kronor.
Ljusgul färg med stor smörig doft. En fullträff för smak och plånbok.
6445 Senorio de Guadianeja Reserva -86. Spanien. Rött vin med fruktig smak. Jesper Parneviks favoritvin just nu.

Kicke Sturesjö & Ulf Lundqwist

   
LÄS MER OM MAT OCH DRYCK