Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetMat & Vin
DECEMBER 1998
  

Jenny Öhlunds recept
201
Jenny Öhlund.
Foto: ANDREAS LUNDBERG

Sniglar på baslinjen à la Billy.
(6 personer).
1 msk mjukt smör
100 g mjukt smör
5 msk vispgrädde
2 klyftor vitlök
1 schalottenlök
2 msk blandat kryddgrönt (t.ex. rosmarin, dragon, timjan, persilja)
salt
citronpeppar
citronsaft
2 bifftomater (eller 1 burk krossade tomater)
2 burkar (48 st) sniglar
Gör så här:
Tag undan 1 msk mjukt smör från 100 g. Häll 5 msk vispgrädde i en skål. Skala och pressa 2 klyftor vitlök, 1 schalottenlök och blanda med grädden och 2 msk blandat kryddgrönt. Knåda ihop med den större mängden smör och smaka av med salt, citronpeppar och citronsaft.
Lägg hastigt 2 bifftomater i kokande vatten (tomaterna får inte koka), spola av under kallt vatten, skala och tag bort skaftfästena. Halvera och kärna ur dem, skär i tärningar och fräs hastigt i resten av smöret (1 msk). Häll på spadet från sniglarna och låt det bli varmt, lägg i sniglarna och låt också dem bli varma. (Man kan också utesluta spadet och fräsa sniglarna hastigt i lite smör).
Fördela sniglarna i 6 ugnsfasta formar eller 1 stor och klicka ut gräddsmöret över. Fördela tomaterna i formarna och ställ dem under förvärmt riktigt hett grillelement tills allt är genomvarmt. Bjud smörstekta brödkrutonger till och ett gott vitt vin.

"Shuffle" à la Andysallad.
(6 personer).
140
Namn: Jenny Öhlund.
Yrke: Dansbandssångerska.
Vardagsmat: Flingor och mjölk.
Vardagsdryck: Mjölk och vatten.
Festmat: Nästan vad som helst, gärna kryddstarkt, gärna indiskt och mexikanskt. Mer eld i maten än i musiken.
Festdryck: Rött vin.
Bästa matminne: För två år sedan var jag och en kompis i Gambia, vi åt enkel mat, grillad fisk och sallad. Det var väldigt gott.
Värsta matminne: Jag tror det är pölsa uppe i Norrland hos farmor.
Skulle aldrig sätta på bordet: Falukorv är för tråkigt.
Överraska mamma med: Nån kinesisk gryta.
Bjuda chefen Billy på: Japanskt eftersom jag bjöd mamma på kinesiskt.
Tre ingredienser på en öde ö: Chili, ris och kärlek.
Tre viktiga saker i livet: Vänskapen. Viljan. Nyfikenheten.
1/2 huvud salladskål (kinasallad)
1/2 slanggurka
3 stora tomater
400 g mild ost i tärningar
1 dl russin, kärnfria
1 burk sparris (400 g)
1 burk champinjoner (400 g)
3 fasta äpplen i tärniningar
salt och peppar
Dekor:
200 g majs från burk
2 dl jordnötter
Gör så här:
Ansa och skölj grönsakerna och blanda med de övriga ingrediensern s i en stor skål. Servera salladen till varmrätten.

Galakyckling på Jennys vis.
(6 personer).
Svensk kyckling håller allra högsta kvalitet. En gång var detta finaste festmat och här bjuder Jenny på receptet som passar finsmakarna, både på finmiddagen och den stora festbuffén.
6 stora kycklingfiléer
4 st avocado
citronsaft
Kryddpasta:
2 krm koriander
2 krm stött kummin
2 krm kanel
2 krm ingefära
2 krm muskot
2 krm kardemumma
4 krm curry
3 krm paprikapulver
2 tsk salt
2 stora vitlöksklyftor
1,5 dl naturell youghurt
2 msk tomatpuré
Sås:
2 dl youghurt
2 dl het mango chutney
5 krm curry
2 syrliga äpplen i småtärningar
Gör så här:
Kör kryddorna till pastan i en elektrisk mixer (eller blanda för hand). Blanda i youghurt och tomatpuré och kör allt till en slät massa som kycklingfiléerna marineras minst 2 timmar. Lägg dem sedan på ett ugnsgaller (eller eldfast form), bred över ett tunt lager av kryddpastan och grilla fiéerna på högsta värme nederst i ugnen cirka 10 minuter på varje sida (börja med underdelen) eller tills köttsaften är helt ofärgad, utan att köttet blir torrt. Blanda såsen snabbt i mixern (den ska inte vara helt slät i konsistensen). Så här långt kan du med fördel förbereda rätten dagen före. Skär tunna skivor av kycklingfiléerna. Skala avocadon (som inte får vara mer än precis mogen; den ska ge efter för ett lätt tryck längst upp, men ska kännas fast och fräsch) och skär ut tunna klyftor. Droppa lite citronsaft över, så att klyftorna inte mörknar, och varva kyckling och avocado vackert på ett fat. Servera genast!

Jonas sorbet flagolette.
(6 personer).
6 apelsiner
1 dl florsocker
5 dl creme fraiche
1,5 dl aprikoskräm (finns att köpa färdigt)
Dekor:
Riven choklad och strimlor av apelsinskal.
Gör så här:
Skala och skär apelsinerna i skivor. Mixa fruktköttet ganska länge i maskin. Tillsätt creme fraiche, florsocker och aprikoskrämen. Kör allt till en slät massa. Lägg massan i en vattenskjöld form och frys den övere natten. Vid serveringen dekorera med riven choklad och strimlor av apelsinskal.

Candelas kaffekaka ála John med mandelsmak och choklad.
250 g smör
3 dl socker
2 ägg
1/2 hg sötmandel + 10 st bittermandlar, skållas, skalas och males
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl vatten
karamellfärg, grön t ex mörk blockchoklad
Gör så här:
Rör smöret mjukt, vitt och pösigt. Vispa ägg och sopcker noga och blanda med smöret, tillsätt mandlarna. Rör ner vetemjölet försiktigt och tillsätt vattnet + karamellfärg efter smak. Grädda kakan i 175 graders ugnsvärma ca 40-50 minuter. När kakan är färdig och ännu varm lägges bitar av blockchoklad över och bredes ut när det börjar smälta. Låt kakan svalna. Servera kall vispad grädde till.

Candelas vinval:
7445 Raymond Leherle Brut champagne. 145 kronor. Medelfyllig, mycket frisk, brödig smak med inslag av gröna äpplen.
2075 Casillero del Diablo Chardonnay -91. Vitt vin. 59 kronor. Ett utsökt och annorlunda vin. Prisvärt.
2962 Casillero del Diablo Cab. Sauv -92. Rött vin. 59 kronor. Jenny älskar detta röda vin.

Kicke Sturesjö & Ulf Lundqwist

   
LÄS MER OM MAT OCH DRYCK