Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetMat & Vin
DECEMBER 1998
  

Herreys recept
201
Richard Herrey.
Foto: BJÖRN LINDAHL

West side storykanapé
(6 personer)

6 stora runda brödskivor
cirka 1 dl hemgjord majonnäs
200 g färska räkor (skalad vikt)
1 burk hummer
små dillvippor
citronskivor eller klyftor
Gör så här:
Stek brödrundlarna ljust gyllenbruna i smör. Låt brödet svalna. Hacka de rensade räkorna och hummern grovt. Blanda med majonnäs och dill och eventuellt en aning pressad citron. Fördela blandningen på brödskivorna och lägg en hummerbit överst på varje toast. Garnera med mörkgröna, yviga små dillvippor och några citronklyftor.

140
Namn: Richard Herrey.
Yrke: Artist, just nu också regissör och producent.
Vardagsmat: Pasta, potatis, köttbullar.
Vardagsdryck: Mjölk och äppeljuice.
Festmat: En finare bit kött, potatis och sås.
Festdryck: Jag dricker ingen alkolhol, så det blir Pommac eller cola.
Bästa matminne: Första gången jag var hemma hos Marie blev jag bjuden på Janssons frestelse. Mamman var nervös, så den var kryddad med kanel. Det blev trevligt ändå.
Värsta matminne: Allt som har med blodpudding att göra, uhhh. Lever gillar jag inte heller.
Skulle aldrig sätta på matbordet: Inälvsmat. Inte ens doften av vitlök.
Överraska Marie med: Ingen av oss har särskilt avancerad matsmak. Men gärna torsk eller fläskfilé. Maries enda sås är bearnaise, hon gillar kött.
Tre saker på en öde ö: En kvinna, förhoppningsvis min fru, en båt och en radio.
Tre viktiga saker i livet: Ha sin familj, ha sitt arbete och få fritidssporta.
Familjen Herreys söndagsstek
(6 personer)
1,2 kg fläskfilé, putsad
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk smör
Sås:
3 msk smör
3 msk vetemjöl
3 dl buljong, tärning
3 dl vispgrädde
salt och peppar
Tillbehör:
Sparris
morötter
ärter
lingon
nykokt potatis
Gör så här:
Bryn köttet i en stekpanna så att det får en gyllengul färg. Salta och peppra. Slå på buljongen och låt det hela småputtra i 7-8 minuter. Tag upp filén och låt den vila i foliepapper.
Gör en god gräddsås på buljongen. Skär fläskfilén i skivor och lägg upp på ett vackert serveringsfat tillsammans med de konserverade grönsakerna och den kokta potatisen.

Gyllene bärsymfoni på havrebotten
(6 personer)
125 g smör
0,5 dl farinsocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
Fyllning:
2,5 dl Kelda vaniljsås
0,5 liter färska bär, till exempel jordgubbar (eller hallon) och blåbär
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta det från värmen och rör ner socker, havregryn och mjöl.
Häll sedan smeten i en pajform med löstagbar botten, cirka 23 cm i diameter. Platta till degen och tryck upp den på kanterna. Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Låt pajen kallna. Vispa vaniljsåsen och klicka ner i pajskalet. Strö över bären.

Herreys hälsodrycker:
Mjölk. Fruktjuicer av olika slag (som innehåller mycket C-vitamin).

1997-10-12

Kicke Sturesjö & Ulf Lundqwist

   
LÄS MER OM MAT OCH DRYCK