Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetMat & Vin
DECEMBER 1998
  

Peter Habers recept
201
Peter Haber.
Foto: ANDREAS LUNDBERG

Peters pumpernickelfavoriter
(Små läckra sandwichar är en tradition hos Peter och Lena som inledning till en god middag)
pumpernickel
rysk kaviar
Löjrom
färska räkor
Gör så här:
Dekorera runda pumpernickel med rysk kaviar, löjrom och färska räkor. Familjen Haber-Hansson tänker alltid kvalitetsmässigt när det gäller råvaror, men hyllar det enkla.

Lena Teresias rödvinsgös beströdd med knaperstekta små baconbitar
("Väldigt enkel egentligen är denna fiskrätt, men just i det enkla ligger det stora i moderna mästerkockars sätt att laga mat" säger Lena)
140
Namn: Peter Haber.
Yrke: Skådespelare.
Vardagsmat: Pasta, både jag och Lena är mycket
inspirerade av det italienska köket.
Vardagsdryck: Vatten och vin.
Festmat: Som gösen i dag, men är det riktig fest blir det hummer.
Festdryck: Spansk skumpa, mousserande vin. Men jag är också förtjust i ett vitt amerikanskt vin, som heter Beringer.
Bästa matminnet: För två år sedan var vi i Rom och kom till en restaurang Galliacci och bjöds på havskräftor gratinerade med vin, vitlök, citron och olja, en av dessa härliga italienska rätter, som man där får varje dag.
Värsta matminne: Långt tillbaka i Mariekällskolan i Södertälje tvangs jag äta paltbröd.
Skulle aldrig sätta på bordet: Fiskbullar.
Laga en teatermåltid: Pasta med svamp som förrätt, en liten piccata bara med kött och citron över. Som efterrätt får det bli en sorbet.
En förförarmåltid: Hummer... hummer...
Tre ingredienser på en öde ö: Familjen, gott vin och den godaste av örtkryddor, basilika.
Tre viktiga saker i livet: Mitt privatliv, mitt arbete och musik.
gösfilé
ägg
grovt rågmjöl
salt och peppar
smör
bacon
Gör så här:
Knaperstek bacontärningar. Räkna med en gösfilé per person. Doppa först filéerna i uppvispat ägg (uthällt på en tallrik), sedan en blandning av grovt rågmjöl, salt och peppar. Smält en klick smör (stek gärna i fettsnål stekpanna) och lägg i fiskfiléerna när smöret blivit aningen brynt. Stek varsamt 4-5 minuter på var sida. Bjud gösfiléerna alldeles nystekta, strö över baconet samt servera med rödvinssås och lövkorgsslungad potatis.

Lenas rödvinssås 3 schalottenlökar
2 msk smör
3 dl köttbuljong (tärning)
5 dl rödvin
1/2 tsk dragon
salt och peppar
3 dl vispgrädde
eventuellt 1 msk arrowrot
smör att blanka av såsen med
Gör så här:
Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs löken mjuk i matfettet utan att den tar färg. Häll på köttsky och hälften av rödvinet. Tillsätt dragon och krydda med lite salt och peppar efter smak.
Koka ihop på kraftig värme tills hälften av vätskan återstår. Sila. Häll så på resten av rödvinet och låt blandningen åter koka upp.
Häll på vispgrädden och resten av rödvinet. Blanda arrowrotmjöl med 1 1/2 msk vatten. Häll så redningen i rödvinsblandningen under omrörning. Koka upp såsen på nytt och klicka till sist i några smörklickar.

Viktor bjuder på sommarjordgubbar
jordgubbar
florsocker
balsamvinäger
Gör så här:
Mamma Lena och pappa Peter pudrar florsocker över jordgubbarna, droppar över balsam- vinäger och vänder på gubbarna ytterst försiktigt. Enkelt och njutbart. Men Viktor äter förstås sina gubbar naturellt.

Haber-Hanssons dryckval
7738 Freixenet Cordon Negro, Spanien. Mousserande vin, 58 kronor.
91 Stolichnaya vodka, Ryssland. 204 kronor.
6881 Beringer Fumé Blanc, USA. Vitt vin.
1547 Jever Pilsener, Tyskland. Öl på burk, 500 ml, 17:20 kronor.
8106 Cachucha, Portugal. Vitt portvin, 95 kronor.


1997-03-31

Kicke Sturesjö & Ulf Lundqwist

   
LÄS MER OM MAT OCH DRYCK