Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetMat & Vin
DECEMBER 1998
  

Nina Gunkes recept
201
Nina Gunke.
Foto: PETER KNOPP

Ninas laxtartar med rom och crème fraîche
(6 personer)
6 dl fryst laxkött
6 msk regnbågsforellrom
salt
vitpeppar
Tillbehör:
crème fraîche
citronklyftor
citronmeliss
Gör så här:
Putsa rent laxköttet från fenor och ben. Hacka medelfint. Blanda med rommen i en skål. Smaka av med salt och vitpeppar. Forma små ägg och lägg upp på ett fat med salladsbädd i botten och servera med citron, crème fraîche och ett gott bröd därtill.

140
Namn: Nina Gunke.
Ålder: 43 år.
Yrke: Skådespelerska.
Aktuell: Premiär 19 september på Maxim med farsen "Pengarna eller livet" av Ray Cooney i regi av Lars Amble.
Vardagsmat: Barnmat just nu. Köttfärssås och köttbullar, sådan mat som jag vet att barnen äter.
Vardagsdryck: Mjölk.
Festmat: Jag är förtjust i lax och skaldjur, uppskattar också en tjock oxfilé. Barnen älskar köttfondue.
Festdryck: Vin och champagne.
Bästa matminne: I Frankrike plockade vi musslor och krabbor, och gick sedan hem och lagade musselsoppa.
Värsta matminne: På en skolresa till Berlin med scenskolan fick vi något kött, allt smakade så illa, så jag kan inte komma ihåg vad det var.
Sensuell måltid: Skaldjur och champagne.
Skulle aldrig sätta på bordet: Plast, kastruller, vissna blommor.
Tre saker på en öde ö: Mina barn, en fransk kock och något att läsa.
Tre viktiga saker i livet: Barnen, kärlek, mat.
Abborre "Maxim"
(6 personer)
(Nina Gunke steker abborrarna i rikligt med smör, fiskfiléerna tar bara till sig det fett de behöver).
12 abborrfiléer
2 ägg
skorpmjöl
rågmjöl
rikligt med smör till stekning
6 dl vispgrädde
persilja
dill
gräslök
soja
Tillbehör:
nystekta kantareller
små nykokta rödbetor
Gör så här:
Gnid in abborrfiléerna lätt med salt och låt ligga en stund. Pensla med uppvispat ägg och vänd sedan i en blandning av skorpmjöl och rågmjöl. Stek abborrfiléerna sakta i rikligt med smör tills de får en solgul och aptitlig färg. Tag upp fisken och lägg på ett serveringsfat med nystekta kantareller.
Slå vispgrädden i stekpannan och låt den koka samman långsamt med en skvätt soja i. Vänd till sist ned de finhackade örterna, krydda och servera direkt.

Solgudinnans dessert
(6-8 personer)
1 dl visp- eller mellangrädde
2 äggulor
1 dl strösocker
saft och rivet skal av
1 citron
2 dl lätt crème fraîche
2 äggvitor
15 sötmandlar
Såsen:
4 passionsfrukter
0,5 dl vatten
0,5 dl strösocker
Garneringen:
Citronskivor
citronmeliss eller mynta
Gör så här:
Skålla och finhacka mandeln. Vispa grädden. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt citronsaft och -skal, den vispade grädden och lätt crème fraîche.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner dem i smeten tillsammans med den hackade mandeln. Häll smeten i en vattensköljd pajform med löstagbar botten, cirka 24 cm i diameter. Låt tårtan stå i frysen minst 2 timmar.
Såsen:
Dela passionsfrukterna och gröp ur fruktköttet. Koka upp vatten och socker och låt koka någon minut. Lägg i fruktköttet och koka upp på nytt. Lyft kastrullen från värmen och låt såsen svalna.

Champagneflickornas vinval:
7418 Bollinger Special cuvée brut champagne. 243 kronor. Legendariskt och anrikt champagnehus i elitklass, ett vin med utsökt smak, säger Nina Gunke.
6981 Fortant de France, chardonnay, Frankrike. 58 kronor. Karaktäristik: Vacker gul färg. Stor fruktig bouquet med inslag av citrus. Frisk bra fruktsötma med avrundad smak.
5126 Fortant de France cabernet sauvignon, Frankrike. 57 kronor. Karaktäristik: Färgen är vackert röd. Behaglig bärig bouquet. Medelfyllig ren smak, strävhet. Smakrikt.

1998-09-06

Kicke Sturesjö & Ulf Lundqwist

   
LÄS MER OM MAT OCH DRYCK