Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetMat & Vin
DECEMBER 1998
  

Schymans recept
201
Gudrun Schyman.
Foto: PETER KJELLERÅS

Mjuk pepparkaka
2 ägg
1,5 kkp strösocker
2 kkp vetemjöl
1 kkp gräddmjölk eller mjölk (helst sur)
4 msk smält smör 1,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen ingefära
1 tsk malda nejlikor
3 msk syltade apelsinskal
1 msk lingonsylt
Gör så här: Smält smöret. Det ska vara väl smält, men ej brynt. Vispa äggen med sockret. Tillsätt gräddmjölken, sedan mjölet blandat med de torra ingredienserna samt apelsinskal och sylt. Häll i det smälta smöret sist. Smörj formen med smör. Grädda i medelvarm ugn (180-200 grader). Denna kaka är mycket läcker som färsk, men tål även att sparas.

140
Namn: Gudrun Schyman.
Ålder: Fyllde 50 år den 9 juni 1998.
Yrke: Partiledare för vänsterpartiet.
Vardagsmat: Jag tycker om blodpudding med lingon och vitkål. Vardagsdryck: Vatten.
Festmat: Gärna en delikat fisk med god sås.
Festdryck: Vatten.
Bästa matminne: Så sent som i januari bjöds jag på helstekt ren. Ett kött som var otroligt rent, mört och fullt av smak.
Värsta matminne: Då får jag gå tillbaka till skoltiden. Där fick jag äta pölsa, som såg ut som en snorig gröt. Vi var tvungna att sitta kvar tills vi ätit upp, en gång kräktes jag.
Sensuell måltid: Då blir det nog skaldjur, lite plockigt sådär.
Tre saker på en öde ö: En samtalspartner, att utveckla tankarna om livskvalité med. Vatten. Solskydd.
Tre viktiga saker i livet: Fred, solidaritet och ärlighet.
Tårta "Kryp In"
6 dl avrunnen gräddfil
1 tsk vaniljsocker
3 äggulor
3 äggvitor 2 dl socker 3 dl vispgrädde saften och rivet skal av en citron digestivekex Gör så här:
Låt gräddfilen stå och rinna av i ett melittafilter över natten. Vispa äggulor och socker till en pösig smet. Vispa äggvitorna för sig och vänd ner sist i smeten. Vispa grädden och tillsätt citronskal och saft. Täck med smulade kex i botten på en form med löstagbar botten och häll i smeten. Frys över natten.

Vaniljdrömmar
(50-60 stycken)
2 hg smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker 6 dl vetemjöl (3 hg) 0,5 tsk hjorthornssalt
Gör så här:
Rör smör och socker ljust och poröst. Blanda eller sikta tillsammans mjöl, vaniljsocker och hjorthornssalt och rör ner det i smörblandningen. Degen rullas ut till små bollar som läggs på smord plåt och gräddas i omkring 200 grader.

Rulltårta
2-3 ägg
100 g socker
80 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
Mos, sylt eller gelé
Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst och sätt till mjölet blandat med bakpulvret. Bred ut smeten på ett smort smörpapper och grädda kakan i 275 grader. Stjälp upp rulltårtan på ett sockrat papper och bred på fyllningen. Rulla ihop tårtan och låt den kallna.

Gudruns snitt (16-18 stycken)
3 ägg
2 dl socker
1 dl smält smör
3 msk vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl florsocker
några droppar vatten eller citronsaft
Garnering:
syltade apelsinskal
sötmandel
Gör så här:
Vispa ägg och socker så att det blandar sig väl. Sätt till det smälta smöret och vattnet samt mjölet blandat med bakpulver. Bred ut smeten i väl smord långpanna och grädda i medelvarm ugn (225 grader) tills kakan fått vacker färg och verkar genomgräddad. Låt den kallna och glasera den sedan med florsockret utrört i litet vatten eller citronsaft. Strö över hackade apelsinskal och hackad sötmandel och skär kakorna i fyrkantiga bitar.

Schymans drömtårta
3 ägg
1 äggvita
1,5 dl socker
50 g potatismjöl
2 msk kakaopulver
2 tsk bakpulver
Kräm:
75-100 g smör
100-125 g florsocker
1-2 äggulor
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Vispa ägg och socker tjockt och pösigt. Sikta mjöl, kakaopulver och bakpulver ner i smeten. Pensla ett smörpapper med smör, lägg det i en långpanna och vik ihop i hörnen. Bred ut smeten jämnt på papperet. Sätt in pannan i varm ugn, 250-275 grader. Grädda kakan snabbt. Stjälp upp kakan på sockrat papper och låt den svalna.Till krämen rör du socker och smör poröst, och tillsätt sedan äggulan och vaniljsockret. Bred krämen över den kalla kakan, och rulla ihop den hårt. Rulla sedan in kakan i ett smörpapper och låt den ligga till följande dag. Krämen kan bytas ut mot tjock vispad grädde smaksatt med vanilj eller finhackade bananer.

Finska pinnar
(55-60 st)
6 bittermandlar
5 dl vetemjöl
210 g smör
2 msk socker
Till pensling:
uppvispat ägg
Garnering:
12 finhackade sötmandlar
2 msk pärlsocker
Gör så här:
Skålla bittermandeln och mal den på mandelkvarn. Blanda den med mjöl, smör och socker och arbeta degen smidig. Rulla ut degen till fingertjocka stänger och skär dem i 4-5 centimeter långa bitar. Pensla med ägg och doppa bitarna i sötmandel och pärlsocker. Grädda kakorna i 200 grader varm ugn, 12-15 minuter.

Mormors härliga mandelformar
Det här receptet är från den tid då man räknade med lod och skålpund. 4 lod=50 gram, 1 skålpund=425 gram. Kakan har kraftig mandelsmak eftersom det är ganska mycket bittermandel i.
60 g sötmandel
40 g bittermandel
2,5 dl socker
210 g smör
1 ägg
7 dl vetemjöl
Gör så här:
Skålla och mal mandeln. Lägg alla ingredienser i en hög på bakbordet (ägget i en grop i mjölet) och hacka samman det hela med en kniv. Arbeta degen smidig med händerna. Smörj in formarna noggrant. Lägg en klick deg i formarna. och tryck ut den med tummen. Det får inte bli för tjockt med deg i botten. Grädda formarna på plåt i 200 grader varm ugn tills de fått en gyllenbrun färg. Vänd upp formarna på bakbordet medan de ännu är heta, då lossar kakan lättare.

Marmorerad tekaka.
En saftig, lätt kaka med smak av både citron och kakao.
200 g smör
3 dl socker
3 äggulor
0,75 dl gräddmjölk
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
3 äggvitor
rivet skal av 1/2 citron
1,5 msk kakaopulver
Gör så här:
Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggulorna, en i sänder, gräddmjölken och sist vetemjölet blandat med bak-pulvret. Dela smeten i två delar. Smaksätt den ena delen med citron och den andra med kakao. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner hälften i varje smet. Varva båda sorterna i en väl smord och bröad form. Grädda kakan i 200 grader varm ugn 40-50 minuter. Pröva med en sticka.

Guldkaka
Guldkakan får sin gyllene färg av många äggulor.
4 äggulor
2 dl socker
75 g rumstempererat smör
rivet skal av 1 citron
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl grädde
0,5-1 påse (35 g) mandelspån eller hackad mandel
Gör så här:
Rör äggulorna och sockret pösigt. Tillsätt smör, citronskalet, mjölet blandat med bakpulvret och vätskan. Häll smeten i en välsmord och mandelbeströdd hålform, cirka 1,5 liter. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader, cirka 30 minuter. Låt kakan stå kvar några minuter i formen innan den stjälps upp

Annas vaniljbullar
(15 stycken)
Gudrun älskar att baka vetebröd för det är så lätt. Annas vaniljbullar smakar bäst nygräddade.
25 g jäst
1 dl rumstempererad mjölk
2 msk socker
3,5 dl vetemjöl
50 g smör
Fyllning:
60 g smör
2 msk socker
2 tsk vanillinsocker
Gör så här:
Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt sockret och det mesta av mjölet. Klicka i smöret och arbeta in det i degen. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt 30 minuter. Rör samman ingredienserna till fyllningen. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda in resten av mjölet. Kavla ut degen till en rektangulär kaka, 15x60 cm. Dela den i trekanter. Fördela fyllningen på degen. Vik ihop den över fyllningen som en giffel. Lägg bullarna med skarven neråt i pappersformar. Låt bullarna jäsa under bakduk i 1 1/2 timme. Pensla dem med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen, i 225 grader, 7 minuter. Låt bullarna kallna. Sikta lite florsocker över vid serveringen.

Sinjas fyllda rån
(20-25 stycken)
En gammaldags, spröd "kaka" som blivit född på nytt. Det finns fortfarande rånjärn att köpa - de är inte svåra att hantera - och smeten är lätt att vispa samman.
2 ägg
1,5 dl socker
150 g mjöl (2,5 dl)
0,5 dl vatten
125 g smör
Gör så här:
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt mjölet, vattnet och det smälta avsvalnade smöret. Värm rånjärnet och pensla det med fett. Lägg på en klick smet och bred ut den tunt. Grädda rånen 1-1,5 minut på var sida. Är rånjärnet nytt behöver man pensla det med fett mellan varje gång. Rulla samman rånen medan de är varma. Förvara rånen torrt och fyll dem med vaniljgrädde när de skall serveras. Får de ligga med fyllning i blir de mjuka och mister sin charm.

Tårta till mor
(20 personer)
En läckert rosa marsipantårta. Att täcka en tårta med marsipan är inte så svårt som det verkar.Tårtan fryses innan marsipanen läggs på vilket gör det så mycket lättare. Att kunna baka tårtan några dagar eller veckor i förväg kan ju komma väl till pass inför mors dag. Kom bara ihåg att ta ut tårtan ur frysen och ställ i kylen dagen innan den ska serveras.
Kaka:
6 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
Chokladblandning:
6 dl vispgrädde
200 g blockchoklad
2 dl florsocker
0,5 dl chokladlikör
Fyllning:
1,5 dl vaniljvisp
1 påse chokladvisp (Kalas Chokladdessert)
2 dl vispgrädde
1-2 apelsiner
Dekor:
3 dl vispgrädde
0,5 kg marsipan, rosa eller blå karamellfärg
Gör så här:
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda i mjöl till en jämn smet. Smöra och bröa en rund form minst 30 centimeter i diameter, häll i smeten. Grädda i 180 grader i 30-40 minuter. Tag ut låt kakan svalna. Smält chokladen och i en kastrull och blanda ner grädden.
Låt svalna. Skär kakan i två delar och blöt bottnarna med chokladblandningen. Vispa vaniljvisp, chokladvisp och grädde till en kräm. Pressa i apelsinen och bred fyllningen mellan bottnarna. Täck tårtan med vispad grädde och ställ i frysen. Låt tårtan stå i frysen minst ett dygn. Sen är det lättare att lägga på marsipanen på tårtan, när den är fryst.
Kavla ut den rosafärgade marsipanen mellan gladpack eller smörpapper. Tag den frysta tårtan och lägg den upp och ner på marsipanen, vänd på alltihop och jämna till kanterna med en vass kniv. Sedan är det bara att dekorera med överbliven marsipan eller vad man tycker passar.

1998-05-31

Kicke Sturesjö & Ulf Lundqwist

   
LÄS MER OM MAT OCH DRYCK