Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetMat & Vin
DECEMBER 1998
  

Anders Ekborgs recept
201
Anders Ekborg.
Foto: CALLE TÖRNSTRÖM

Anders två läckerbitar

lantbröd
bresaola
gåslever

Gör så här:
En brödskiva (lantbröd) och rikligt med smör grillas i en stekpanna. Dekoreras med en skiva gåslever och sallad. En skiva bröd indränkt i olivolja grillas hårt. Dekoreras med tunna skivor bresaola (lufttorkad oxfilé) och på toppen tunna strimlor parmesanost. Ta en smakbit av varje av dessa två entrésurpriser samtidigt - man får en förförisk smakupplevelse!

140
Namn: Anders Ekborg.
Yrke: Skådespelare, sångare.
Vardagsmat: Sånt jag lagar själv, det blir gärna åt det italienska hållet.
Vardagsdryck: Öl och vin.
Festmat: Det blir samma, men litet finare. Det kan också bli grytor eller en stek.
Festdryck: Champagne eller ett gott sauternevin. Dyra saker, som man inte dricker varje dag.
Bästa matminne: På Era Ora. Lia beställde och fick bord, vi visste inte att det var Danmarks finaste krog, och vi visste inte att den blivit klassad som en av världens bästa italienska restauranger. Vi hade inga förväntningar men det var fantastiskt, en smaksensation.
Värsta matminne: På en vägkrog i Stavanger. Jag fick en norsk blandtallrik. Allt var grått och gick inte att äta.
Förförisk måltid: Det får bli rysk kaviar,som Lia älskar, sedan denna dags huvudrätt och efterrätten brukar Lia själv göra.
Tre saker på en öde ö: Familjen, spis med gastub, salt.
Tre viktiga saker i livet: Kärlek, mat och glädje.
Klanen Ekborgs favoritpasta med havets guld
(6 personer)
12 torkade lasagneplattor
Fyllning:
2 färska humrar
12 havskräftor
3 hg färsk lax, benfri
2 hg rökt lax
2 msk konjak
Gör så här:
Ta köttet ur humrarna, skala havskräftorna, och skär munsbitar. Gör samma med laxen. Fräs fisksorterna i rikligt med smör på hög värme i 2 minuter. Häll på 1 dl vitt vin. Låt det hela koka ihop. Skvätt över konjak och flambera (bränn av).
Lasagneplattorna:
Anders gör sina egna lasagneplattor med inbakad bladpersilja. Mycket elegant. Koka upp en stor kastrull med vatten. Tillsätt salt (rikligt) och koka lasagnen, en eller två plattor i taget, i 5 minuter. Lyft upp dem med hålslev och lägg över en platta på serveringstallriken och fyll med läckerheterna och täck med en ny platta. Slå över smörsås och dekorera med något grönt.

Smörsås:
2 dl vitt vin
6 finhackade schalottenlökar
1 msk vitvinsvinäger
2 dl vispgrädde
500 g osaltat smör, rumstempererat
saften av en 1/2 citron
Gör så här:
Tag en kopparpanna. Lägg i löken och tillsätt vitvinsvinäger och vitt vin och låt koka sakta tills vätskan reducerats nästan helt. Tillsätt grädden och låt koka ytterligare någon minut. Tag kopparpannan från värmen, och lägg i smöret klickvis. Se till att såsen håller samma temperatur hela tiden. Värm på spisen om det behövs. Obs! det får ej koka. Smaka av med salt och vitpeppar från kvarnen. Avsluta med att tillsätta pressad citron, lite i taget, tills du får rätt syra på såsen. Värm upp såsen under ständig vispning. Sila.

Flickorna Ekborgs mumsiga dessert
Denna tårta har följt mamma Lia genom åren vid alla festliga tillfällen.
3 ägg
1,5 dl strösocker
150 g malda nötkärnor
0,5 tsk bakpulver
Fyllning:
Färska hallon eller sylt
Dekor:
Vispad grädde och hallon
Gör så här:
Vispa äggen porösa och tillsätt sockret och fortsätt vispa tills smeten blir vit och pösig. Blanda de malda nötterna med bakpulvret och vänd ner i äggsmeten. Häll smeten i en välsmord och bröad form. Grädda i 175 graders ugnsvärme i cirka 30 minuter. Låt kakan kallna. Dela den i två delar och täck den understa med hallonsylt. Lägg på nästa halva och dekorera med grädde och hallon. Man kan baka den i en mindre form om man delar bottnen.

Anders "Carusos" vinkällare
6881 Beringer Fumé blanc. 1996 tilldelades Beringer Chardonnay Private Reserve utmärkelsen "Wine of the year"- för första gången har ett vitt vin erövrat denna prestigefyllda titel. Toppenvin! 93 kronor. Fyllig, frisk bouquet med fatkaraktär.
22354 Ricasoli Chianti classico riserva 1994. 99 kronor. Röd färg. Frisk och fruktig doft i örtig stil. "Helgonets vin" - som är ett av Italiens mest omtalade och sällsynta viner.
2953 Tokaji Aszú 5 puttonyos 1992. 50cl/89 kronor. Ungerns bästa dessertvin. Sött, fylligt, friskt och koncentrerat vin med tydliga inslag av torkad aprikos, honung, russin och ädelsötma.

1997-12-07

Kicke Sturesjö & Ulf Lundqwist

   
LÄS MER OM MAT OCH DRYCK