Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetMat & Vin
DECEMBER 1998
  

Dominikas recept
201
Dominka Peczynski.
Foto: BÖRJE THURESSON

Blinier på Dominikas vis
(15 stycken)
2,5 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
25 g jäst
3 dl mjölk, ljummen
1 dl sur grädde
1 dl pilsner
2 äggulor
2 äggvitor
1 tsk salt
skirat smör (till stekningen)
Tillbehör:
löjrom
sur grädde hackad lök eller gräslök
Gör så här:
Lös upp jästen i den ljumma mjölken. Sikta mjölet och vispa ihop alla ingredienserna utom äggvitorna. Låt smeten jäsa i några timmar.
Blanda i de hårt vispade vitorna. Grädda i rikligt med skirat smör. Grädda i en sjulaggsjärn eller om det finns en äggpanna (9-10 cm stora). Beräkna 1/2 dl blinismet till varje sådan panna/plätt.

140
Namn: Dominika Peczynski.
Yrke: Programledare.
Vardagsmat: Hamburgare, jag väntar på VIP-kort från MacDonalds, som aldrig kommer.
Vardagsdryck: Mjölk med is.
Festmat: Det värsta är att det är hamburgare då också. Jag kan inte laga fint, men mamma brukar hjälpa till, precis som hon gjort nu.
Festdryck: All sprit utom tandläkarsprit.
Bästa matminne: Häromdagen tävlade jag med en kompis. Jag åt tre Big Mac på raken, härligt!
Värsta matminne: Jag har inget dåligt, jag blir glad så fort jag ser mat. Men när jag var i Hongkong med "Dominikas planet" fick vi punkterade gallblåsor upphällt i glas. en grön äcklig smet, som skulle höja sexlusten. Den höjde inte min.
Förförarmat: Jag förför med sprit.
Tre ingredienser på en öde ö: Tre väninnor. Så kunde vi fyra fördriva tiden med att snacka skit med och om varandra.
Tre viktiga saker i livet: Bara pengar och väninnor.
Bigos
(6 personer)
(Bigos serveras i hela Polen och är en uppskattad bjudrätt. Dominikas mamma Tina lagar denna rätt och bjuder fläskschnitzel till.)
2 burkar surkål (mycket väl avrunnen)
2 st bratwurst
400 g märgpipa
1,5 hg ostronskivling (torr svamp, 100 g)
200 g fett bacon
svartpeppar
några lagerblad
Garnityr:
Citronskiva
små tomater
bladpersilja
Gör så här:
Häll av surkålen och skölj den noga flera gånger så att syran går bort. Koka sedan i kastrull i kort spad, vatten eller hönsbuljong. Tillsätt märgpipan skuren i strimlor, bratwurst i skivor och bacon i stavar.
Tillsätt torkad svamp (behöver ej blötläggas) svartpeppar och lagerblad. Låt det hela sjuda under lock 3-4 timmar i kort spad. Kan kokas mera. 8-10 timmar är inte ovanligt i Polen.
Fläskschnitzel
(6 personer)
6 fläskschnitzlar
1 ägg
1,5 dl rivebröd
smör att steka i
Gör så här:
Sex fläskschnitzlar paneras två gånger i ägg och rivebröd. Stekes i panna på ena sidan tills de fått färg, vändes och läggs över i en långpanna. Fortsätt steka i ugnen på 170 grader i 8-10 minuter. Bjud surkål och kokt potatis till.

Dominikas tartelette med vispad grädde
(10 personer)
(Det går bra att dubbla satsen om du vill göra ett större bakverk.)
4 dl vetemjöl och 1/2 dl socker
eller 3 dl vetemjöl och 1 dl riven mandelmassa
150 g smör
1 äggula
Fyllning:
3 dl vaniljkräm
3 dl vispgrädde
jordgubbar
Gelé:
1 1/2 dl vitt vin
3 gelatinblad
Vaniljkräm:
3 dl grädde
2 äggulor eller 1 ägg
1 msk potatismjöl
1 msk socker
1 1/2 msk vanillinsocker
Gör så här:
Blanda mjöl och socker eller mjöl och riven mandelmassa med skivor av smör och ägg till en smidig deg. Lägg degen i plastpåse i kylen ett par timmar. Klä en pajform med löstagbar botten eller en annan lämplig form med degen. Grädda tartelette-skalet i cirka 20 minuter. Låt svalna och lossa försiktigt. Blanda vaniljkräm och grädde och lägg ett lager kräm i botten på pajskalet. Lägg på jordgubbarna i ett vackert mönster och glasera eventuellt bären med gelé.
Gelé:
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter. Krama ur dem och smält dem på svag värme i lite av vinet. Blanda sedan ner resten av vinet och låt geléet stå tills det blir trögflytande. Häll försiktigt lite gelé över bären tills de blir glansiga.
Vaniljkrämen:
Blanda alla ingredienserna i en rostfri kastrull. Sjud blandningen långsamt under ständig vispning till en tjock och pösig kräm. Vispa krämen kall och smaksätt med vanillinsocker.

Drycker hos Dominika:
426 The Singeleton of Auchroisk Whisky. Skottland. 316 kronor. Bärnstensfärgad med stor och maltig doft och lätt fruktighet. Elegant smak med bra fatkaraktär och liten angenäm sötma. Lång eftersmak.
203 Stolichnaya Vodka. Ryssland. 203 kronor. Dominika använder vodka som snaps eller som bas i en mängd olika drinkar, som Bloody Mary, Screwdriver, Harvey Wallbanger eller Vodka Fizz.
1661 Olvi Export Starköl. Finland. 11:60 kronor. Olvi är ett ljust lageröl med ganska neutral doft. Smaken är fräsch och fyllig med liten beska.

1996-03-17

Kicke Sturesjö & Ulf Lundqwist

   
LÄS MER OM MAT OCH DRYCK