Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetMat & Vin
DECEMBER 1998
  

Martin Dahlins recept
201
Martin Dahlin.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Fotbollskungens sommarlätta pastasallad.
(8 personer.)

(Martins pastasallad ser extra trevligt ut med pasta i form av fjärilar.)
500 g pasta
1 burk knoppsparris (425 g)
2 buntar rädisor
2 huvuden späda grösallatsblad
250 g färsk spenat
20 cocktailtomater
250 g frysta små ärter
1 knippa gräslök
Martins salladssås:
4 st äggulor
4 tsk fransk senap
4 msk röd vinäger
2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
5 dl olja
Martin Dahlin gör så här:
Koka pastan i lättsaltat vatten enligt förpackningens anvisningar. Kyl pastan med kallt vatten och låt den rinna av riktigt väl. Häll av spadet på sparrisen. Skiva rädisorna. Ansa och skölj grönsallads- eller spenatbladen. Är de stora bör de delas i mindre bitar. Tina ärterna enligt förpackningens anvisningarna. Blanda pasta och grönsaker på ett fat eller salladsskål. Rör ihop äggulor, senap, vinäger, salt och peppar till salladssåsen. Tillsätt oljan, lite i taget, under kraftig omrörning. Häll såsen över salladen. Rör om först vid serveringen eller gör som Martin servera såsen separat till. Strö till sist över finklippt gräslök. Servera Dahlins pastasallad direkt.

Madeleine och skogsbusarnas fläskfilé i dillsenapssås.
(4 personer.)
Fläskfiléskivor får puttra några minuter i en gräddig senapssås med nyskuren dill som ger sommarsmak. Madeleine servera nykokt potatis och späda morötter till.
1 kg fläskfilé
salt, vitpeppar
2 dl köttbuljong
4 dl vispgrädde
1 tsk soya
2 msk ljus fransk senap
1 tsk krossad grönpeppar
1 1/2 msk vetemjöl
1 dl hackad dill
gärna 1 msk konjak
Madeleine gör så här:
Skär filén i skivor och stek dem ca 2 minuter på varje sida. (Du kan även helsteka den och skiva sedan.) Krydda och flytta över köttet i en traktörpanna. Vispa ur stekpannan med buljongen och häll den över köttet. Tillsätt grädde, soya, senap, grönpeppar och mjölet utrört i lite vatten. Koka fläskfilén i såsen ca 5 minuter, inte mer. Rör i dill och ev konjak och smaka av noga. Bon Apetit!
Martin och Madeleine föredrar JO-äppeljuice och Bravo före alla andra drycker.

Martin och Madeleines sommarkräm av moreller.
(6 personer.)
(Martin och Madeleine tycker att på sommaren är kräm ett njutningsfullt sätt att ta tillvara olika bär och frukter.)
1 liter moreller eller klarbär
1 liter vatten
5 msk potatismjöl
1 dl florsocker
Tillbehör:
Gräddmjölk
Madeleine gör så här:
Rensa och skölj bären, kärna ur dem om du inte vill ha kärnorna med. Koka upp vatten, bär och florsocker. Rör ut potatismjölet i lite vatten. Drag kastrullen från värmen, tillsätt redningen i en fin stråle under omrörning. Koka upp. Servera morellkrämen avsvalnad med kall gräddmjölk.

Drycker hos Martin och Madeleine:

Jo äppeljuice, Arla. 1 liter koncentrerad, kronor 34:90.
Bravo äppeljuice, kronor 4:90.
Mjölk och vatten.

Kicke Sturesjö & Ulf Lundqwist

   
LÄS MER OM MAT OCH DRYCK