Aftonbladet  
Aftonbladet  

Onsdag 25 februari


Grundad av
Lars Johan Hierta 1830


Arkiv signerat
Först böcker, sedan dator (23/2)

Dagens huvudledare
Kyrkan ska bli grön

Statsminister Göran Persson har hånats för sitt intresse för urinseparering. Det är orättvist. En av våra första miljörörelser i början på 1900-talet var en proteströrelse mot införandet av vattenklosetten i städerna. Argumentet var att dyngan hellre borde komma åkrarna till godo än släppas ut i vattnet.
 Prästen Albin Holm, som i Skåne stred för statarna och hjälpte lantarbetarna att organisera sig, kom till fattigförsamlingen Annedal i Göteborg. Där höll han 1934, på tacksägelsedagen, en legendarisk ”dasspredikan”.
 Kanske har Persson läst Gröna Postillan, miljöhandbok för Svenska kyrkan, där predikan citeras? I vart fall har Persson, liksom kyrkoherde Holm på sin tid, helt rätt. Vi skulle kunna dra ner vår samlade konstgödselimport med cirka 45 procent om toalettavfall och annat komposterbart avfall kom jordbruket till del. För att inte tala om allt vatten som kunde sparas.

FN:s möte i Rio 1992 satte fart på arbetet med att skapa en hållbar utveckling. Också kyrkorna engagerade sig. Svenska kyrkans miljövärn bildades. I dag är det den snabbast växande gräsrotsrörelsen inom kyrkan. I varje stift finns ett miljövärn. Många församlingar driver miljöfrågorna lokalt.
 Det är utmärkt. Jag minns när jag som ung ledamot (19 år) i Lunds stiftsstyrelse försökte få egendomsnämnden (som svarar för kyrkans egendomar, jord och skog) att formulera miljömål. Det var dömt att misslyckas. Gubbarna i egendomsnämnden tyckte ekonomisk avkastning var viktigare än miljöansvar.
 Nu för tiden är stiftsjägmästarna engagerade i miljön. Flera stift har satt av skog för att värna den biologiska mångfalden. Förra året gav kyrkan ut Skogspostillan som vill inspirera till ett hållbart skogsbruk.

Kyrkans miljövärn går nu vidare med en omfattande folkbildningssatsning. Nådegåvan heter ett studiematerial, som vänder sig till alla i kyrkan.
 Tanken är att präster och kyrkvaktmästare, församlingsassistenter och kyrkorådsledamöter tillsammans ska lära sig mer om miljön och framförallt kritiskt analysera hur kyrkan själv lever upp till sitt miljöansvar. Studierna ska leda till miljödiplomering.
 Kyrkans miljövärn vill inte vara någon ”präktighetsmaffia” utan med konstruktiva visioner hjälpa till med den nödvändiga omställningen av Sverige.
 - Miljöfrågan är inte teknisk utan existentiell, säger prästen och biologen Dan Melander.

Miljökampen är också en kamp för rättvisa och solidaritet. Eller som det står i Nådegåvan: Det handlar om lusten till livet, viljan att älska och orken att förändra.

Aftonbladet på internet distribueras via