Aftonbladet  
Aftonbladet  

Måndag 23 februari


Grundad av
Lars Johan Hierta 1830



Dagens huvudledare
Först böcker, sedan datorer

Statsminister Göran Persson har publicerat en "programförklaring inför valet och millenieskiftet" i form av en debattartikel i Dagens Nyheter. Både formen och forumet kan diskuteras. Det ska jag inte göra. I stället några aspekter på innehållet.
 En programartikel eller ett programtal har ofta karaktären av ett smörgåsbord med huvudrätterna prydligt numrerade, som i Göran Perssons artikel: 1 den nya tekniken, 2 det livslånga lärandet, 3 entreprenörskap och företagande, 4 ett hållbart Sverige, 5 Europa, 6 ett Sverige för alla.
 Sedan måste anrättningarna kryddas med minst en konkret nyhet för att programförklaringen ska citeras på nyhetsplats i andra medier. Här lovar Göran Persson 100 000 nya småföretag till år 2000.
 Inget ont i det. Socialdemokraterna behöver en bättre småföretagspolitik och en sådan här lansering av partiordföranden förpliktigar inför det konkreta innehållet i kommande förslag, närmast den regionalpolitiska propositionen, som ska komma denna veckan.

Själv fäster jag mig vid något som väl närmast är tänkt som garneringen till huvudrätt nummer 1, den nya tekniken. Person skriver: "Men teknik är inte nog. För att tekniken ska fyllas med innehåll krävs också höga kunskaper i språk, god läsvana och förmåga att bearbeta information, inte minst genom konstnärlig förmåga och humanistisk allmänbildning."
 Det är så sant som det är sagt. Men jag tvivlar på att Göran Persson och andra politiker drar de nödvändiga konsekvenserna av denna insikt. IT är bara ett snabbt och effektivt sätt att distribuera text, bilder och ljud. Men för att lära sig läsa, och förstå det man läser, är böcker både billigare och mera praktiska än datorer.
 Ändå tvingas eleverna i dagens skola att ärva slitna, fullklottrade och ibland även föråldrade läroböcker från föregående årskullar. Det är inte underligt att barnen och ungdomarna tappar läslusten.

Nästa gång Göran Persson skriver en programartikel, eller håller ett programtal, inför millenieskiftet (ju större pretentioner på att skåda in framtiden som programförklaringarna har, desto kortare brukar deras livslängd bli) bör han lova nya fräscha läroböcker till alla elever, böcker som de får behålla.
 I samma svep bör Persson lova att de humanistiska ämnena återfår en anständig ställning i skolan. För det är ju som han själv skriver, att i det nya IT-samhället krävs "konstnärlig förmåga och humanistisk allmänbildning".

Aftonbladet på internet distribueras via