Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetVal -98
TISDAG 4 AUGUSTI 1998
 

”Bussen fick mig engagerad i politiken”

Puls Malin Hendriksen möter ungdomsförbunden
BILDEN AV MIG SJÄLV: ”Jag valde en tropisk miljö för att påpeka vikten av att vi har en global miljöpolitik. Det vi gör här förstör även miljön i andra delar av världen. Det vi kan göra i vår vardag när det gäller till exempel resursförbrukning är viktigt. Miljöpolitiken har inga gränser.” (Bilden togs i Bergianska trädgården i Stockholm. Tröjan kommer från Tellas.)
Foto: EVA TEDESJÖ
Cuf:s ordförande Magdalena Fransson om feminism, miljö och homosexualitet

Vissa blir politiker för att de vill förändra världen.
  Andra för att få så mycket makt som möjligt.
  Magdalena Fransson, ordförande i cuf, hade en lite mer jordnära anledning.
  – Jag ville ha en buss till Lekaryd där jag bodde.
   Magdalena Fransson var en väldigt systematisk och seriös 14-åring. Inför valet 1985 bestämde hon sig för att hon var tvungen att engagera sig politiskt.
  – Jag ville ha en buss hem till Lekaryd där jag bodde. Jag antog att sättet att påverka var att gå med i ett parti. Så jag satte mig ner och läste alla partiprogrammen.
   Till sist fastnade hon för centern. Inte för att de lovade ut bussar hur som helst, utan snarare för deras miljöpolitik och för att de jobbade aktivt för decentralisering.
arkiv Magdalena Fransson
Namn: Magdalena Fransson. Ålder: 26 år. Bor: I lägenhet i Stockholm. Yrke: Ordförande för centerns ungdomsförbund. Familj: Mamma, pappa och 3 syskon. Intressen: Musik, andlighet och har sysslat mycket med hästar, men har tyvärr inte tid längre. Röker: Försöker sluta. Dricker: Ja, gärna öl. Inkomst: 15 500 kronor i månaden.

   I dag kan man faktiskt åka buss till Lekaryd. Men det är inte Magdalenas förtjänst.
   – Nej, tyvärr. Det var marknaden som styrde. Till slut insåg bussbolaget att det fanns folk i Lekaryd som ville åka med.
  Magdalena är ung tjej i ett parti med ganska hög medelålder. Och det är klart att det innebär konflikter. Till exempel har väl inte alla varit helt positivt inställda till hennes kamp för de homosexuellas rättigheter.
  – Jag har fått frågan om jag gör det för att jag själv är homosexuell massor av gånger. Och då får jag säga att nej det är jag inte. Samtidigt har jag fått en massa cred för det.

Svårt att få respekt som ung
  – Jag tycker ändå att vi kommit ganska långt när gäller de här frågorna. Bara att ha Andreas Carlgren (förste vice ordförande för centerpartiet och öppet homosexuell) som ett ansikte utåt är bra. För mig är det en humanistisk fråga. Jag vill inte leva i ett samhälle där normen är en vit frisk heterosexuell man.
  Som ung tjej i politiken finns det mycket att kämpa emot.
  Det är inte lätt att få respekt från kostym-män i 50-årsåldern när man är drygt 20 och inte vill klä sig i knytblus.
arkiv cuf
Namn: Centerns ungdomsförbund. Grundades: 1919. Bondeförbundet bildade SLU (Sveriges landsbygdsungdom) för att ungdomar på landet skulle ha något att göra. Man hade logdanser och andra sociala tillställningar. De politiska diskussionerna gjorde att CUF så småningom bildades. Hemsida: http:// www.cuf.se/ Medlemmar: 8000.
  – Det har hänt att nån tar upp tidningen och börjar läsa när jag får ordet. Eller bara går in och avbryter mig. Och man är väldigt trött på att bli klappad på axeln och kallad lilla gumman.
  Det är en av orsakerna till att CUF har initerat något som kallas centerfeminismen, som röstades igenom på centerpartiets stämma i juni. Den ska formulera centerns syn på jämlikhet och framför allt verkställas inom själva partiet.
   – Det kommer säkert att vara känsligt, för då är det helt enkelt dags för männen att flytta sig. Vi unga centerkvinnor vann en stor seger över partistyrelsen, men det var också andra som engagerade sig. Det var härligt att se Lennart Brunander, som är runt 60, ställa sig upp och prata för feminismen.

Snabbguiden18-årsgräns på Systemet: NEJ.
EU: JA.
EMU: NEJ.
Kärnkraft: NEJ.
Abortlagstiftningen i dag: JA.
Längre straff för våldsbrott:
Förändrad föräldrapenning: JA.
Lägre skatter: JA.
Öppnare flyktingpolitik: JA.
Rösträtt från 16 år: NEJ.
Avskaffa värnplikten: NEJ.
Legalisering av marijuana: NEJ.
Adoption för homosexuella: JA.
Personval: JA.
Viktigaste valfrågan: ”Miljön. Och att alla människor får mer makt, att demokratin blir mer än att rösta.”
Miljön en huvudfråga
   Centerpartiet har på senare år framför allt profilerat sig i miljöfrågorna.
  Kärnkraften är ett exempel. Och naturligtvis är jordbruksfrågorna ett annat. För trots att man i centerpartiet jobbat länge med att få bort bondestämpeln från partiet är det ändå det många associerar till.
  – Jag har inget problem med det. Det är klart att varje gång man kommer till en skola så är det det första som folk frågar om. Men då förklarar jag att jordbruksfrågor inte bara är en bonde med grep, utan också handlar om genmanipulerad mat, djurtransporter inom EU och utsläpp av gödningsmedel.
  Efter valet blir det kanske rikspolitiken som gäller för Magdalena. Hon är andra namn på centerriksdagslistan i Kronobergs län.
  Som det ser ut nu har centern bara ett mandat i den valkretsen, men det kan ju alltid ändras.
  – Fast oavsett vad som händer så kommer jag alltid att vara politiker. Om jag får barn kommer jag helt säkert att lägga mig i hur dagiset sköts. Jag har inställningen att vill man ha något gjort får man fixa det själv.
Malin Hendriksen


Fler nyheter