Lars Johan Hierta På internet sedan 199  
AftonbladetSport
TORSDAG 31 DECEMBER 1998
  


Skål – för 1999 Men först sammanfattar Aftonbladets Lasse Anrell sport-året 1998.
Foto: MATS STRAND
Toppar & floppar 1998
Ännu ett idrottsår är slut.
Med fiaskon, succéer, vinnare och förlorare.
Aftonbladets sportkrönikör Lasse Anrell har tittat närmare på året som gick och letat upp godbitarna under ett år som innehöll ett vinter-OS och ett fotbolls-VM. Bland annat.


ÅRETS OSIS
Fotbolls-VM visade hur tunn skillnaden är mellan fiasko och triumf. Zidane sparkade en motståndare i gruppspelet mot Saudiarabien och blev utvisad och avstängd. Frankrike vann ändå matchen och till slut guldet och Zidane blev årets spelare i världen.
  David Beckham (bilden) sparkade en motståndare i Argentina och blev utvisad och avstängd och England blev utslaget och Beckham fick resa hem som syndabock, hatobjekt och VM:s stora förlorare. Trots det makalösa målet mot Colombia. Trots passningarna. Trots allt.
  Samma dumma förseelse, en blev kung, en blev narr. Så kan det gå.

ÅRETS TV
1. Albert Svanbergs reportage om sporten i Sarajevo var mästerligt. Dels fick man en inblick i människor som ser sporten som något högre, något man gör för sin stad och sitt land och inte enbart för att tjäna pengar.
  Dels var det ett rep fyllt av professionellt använda bilder. Men framför allt gillar jag att man – trots längden – sände det i en vanlig sportsändning och inte som separatprogram. Nu tvingades en massa resultatinriktade pojkar att se hela reportaget.
  Och plötsligt hade vi alla ett par nya favoritlag. Sarajevos basketlag och Bosniens landslag.
  2. VM när Oldsberg skojade med Bo Hansson. ”Vad du ser ut Bosse, har du sminkat dej själv?”
  3. Johan Ejeborgs reportage om Novemberkåsan.
  4. Patrick Ekwall och Ola Wenströms alternativa fotbollsgala i TV där bl a backen Micke Sandklef i Frölunda utsågs till årets målvakt.
  5. Annette Kullenberg i Måndags-kubben som tystade alla.

ÅRETS SKREV
Tommy Söderström visade under SM-slutspelet att hans ömma punkt satt mellan benen. Och i sudden death i femte finalen mot Färjestad särade han villigt när Greger Arthursson som inte gjort nåt mål sen 1987 kom åkande.

ÅRETS FEST
Efter segern i hockey-VM släppte alla hämningar hos guldtörstiga svenskar och segerfesten blev det bästa partyt jag nånsin varit på. 50–60 svens-kar med Tre Kronor i spetsen dansade halvnakna hela natten på ett trångt disko i Zürich i en gegga av öl, vatten, schweizare och champagne.

ÅRETS HÄRMAPA
Jörgen Mörnbeck som Glenn Hysén var årets roligaste. Inte ett begripligt ord mumlade Mörnbeck och äntligen förstod man något av vad Hysén sa.

ÅRETS DÅLIGA FÖRLORARE
Efter finalförlusten mot Färjestad kastade Djurgårdens fans in inredning på isen och välte bussar utanför Globen, Helsingborgs fans visade besvikelsen efter sumpat fotbollsguld på samma sätt i Göteborg och Englands fans straffade svenskarna vid EM-kvalet genom att kasta kiss på dem.
  Dåliga förlorare, var ordet.

ÅRETS LIKA SOM BÄR
Lika som Bär i Aftonbladet på söndagar är ett stort samtalsämne, märker jag ofta. Pratade själv med Tre kronors back Roger Johansson som sa att han tyckte det var okej att anses lik Harry Boy men att det inte var lika kul att se att man är lik Åmsele-mördare Juha.
  Begripligt.
  Fortfarande letar jag efter bilder som visar hur lik Johan Mjällby är Christer Pettersson.

ÅRETS KRIGSDANS
Olle Nordin är årets underhållare i fotbollsallsvenskan. Dansar krigsdans i 90 minuter och i soundtracket hörs mest ”Smurfhits ”. Vad det verkar.

ÅRETS LÅTAR
”Pretty fly (for a white guy)”, Offspring och ”Big, big world”, Emilia.

ÅRETS IDIOT-TV
1. Canal+ bröt sändningen mitt i sista putten i särspel i en golfturnering efter fem timmars sändning.
2. TV-sporten bröt vid avgörandet i femte set i Davis Cup-finalen.

ÅRETS DUMMASTE
Hockeyligans förslag om norska lag i Elitserien. Det skulle ge tyska och norska pengar men en svensk idrottslig bankkrutt.

ÅRETS VADÅ HAR
VI BLIVIT LURADE?
n Örgryte när de förstod att hela Sverige skrattade åt att de skulle sälja landslagsspelare med kontrakt till AIK för 1,3 miljoner när de borde fått minst fyra miljoner.

ÅRETS REPLIK 1
Radiosporten: – Du blev utsedd till bäste forward också.
  Peter Forsberg: – Det skiter jag i. Vi vann VM-guld!
  Lars-Gunnar Björklund på Sergels torg: –Vad tror du dina NHL-kompisar i USA och Kanada säger om det här:
  Peter Forsberg: –Det ger jag fullständigt faan i.

ÅRETS BITTRASTE
Foppas uttåg ur OS-arenan efter fiaskot mot Finland glömmer nog aldrig vi som var där. I gul jacka vandrade han ut, fullständigt innesluten i sin egen besvikelse, utan att vilja visa sig för en enda människa. Så ser en människa ut som h-a-t-a-r att förlora. Han såg ut som döden i gamla filmer. Kände sig väl så också.


ÅRETS FRISYR 1
Fredrik Ljungberg gjorde årets genombrott i svensk fotboll. ”Konstnären” kallade Tommy Söderberg honom och dementerade Bibelns tes om att styrkan sitter i håret; ju högre hårfäste och ju mer gele för att dölja det krypande fästet – desto bättre blev konstnären.

ÅRETS MJUKIS
Tommy Söderberg är årets gåta. Så nära fiasko och sparken och så blir han årets svensk inom idrotten. Ni minns väl starten när alla skrattade åt hans metoder,
0– mot Spanien och det skvallrades om att de etablerade spelarna inte ville vara med för att det var för mycket dagis och pojklag och hålla hand och sånt.
  Nu vill de vara med.

ÅRETS TÅRAR
Ulf Samuelsson hade dubbelt medborgarskap eftersom han ville ha möjlighet att spela nåt år i Europa efter NHL-karriären. Och sen kunna åka hem till USA igen. Krokodiltårar, tyckte många. Vi andra såg en man som var mycket ledsen över att inte få en sista chans att bli riktigt stor i sitt gamla hemland. Om tårar vore guld...och inte sand.

ÅRETS DOMARE
Många domare var klantiga i år.
  Danmark–Sydafrika i VM. Domarpuckot dömde två varningar för fel inkast (!).
  Hammarby ansåg sig ständigt drabbat under säsongen av usla domare. Skitsnack, sa folk – ändå till en domare sensationellt klantigt missade en solklar hands på mållinjen vid mötet med Frölunda.
  Helsingborg–AIK: AIK bestals på ett friläge av en klantig domare.
  Modo–Djurgården: domaren Thomas Andersson tappade greppet långt innan Modos spelare gjorde det.
  En domare på Stora Valla dömde lite konstigt innan degerforsarna gjorde bort sig genom att angripa domaren.

ÅRETS DRAMA
AIK var värdiga vinnare av fotbollsguldet. Snålt, hårt hållet, tätt ekonomiskt och ett fantastiskt mittfältsspel nötte ner motståndarna. Nu genomför man dessutom den största satsningen på Europa som ett svenskt lag nånsin gjort. Svensk fotboll lever.

ÅRETS OS
Många besvikelser. Magdalena Forsberg bommade, Ylva Nowén bommade, alla bommade. Men Niklas Jonsson gav oss ändå tillbaka en sorts tro genom sitt femmilslopp som, om det varit några hundra meter längre, skulle gett oss ett guld och en bragd som skulle varit alla bragders moder.
  Sen kom Elofsson och ingen mindes Jonsson längre. Men ändå.

ÅRETS MÅL
Nebojsas Novakovics mål mot Örebro och Kaj Eskelinens skott mot AIK är årets snyggaste. Världsklass båda två. Det har svenska folket röstat fram.

ÅRETS BILFÖRARE
Finnar, finnar, finnar. Och en värmlänning från Arvika som heter Kenny Bräck och som borde fått Bragdguldet i år. Nästa år är hans mål att vinna Indy 500 – världens största idrottsevenemang. Räcker det?

ÅRETS MIKROFONPOETER
Roligast intervjuoffer i Allsvenskan:
  1. Hasse Blomqvist
  2. Patrik Andersson
  3. Henrik Bertilsson
  4. Stuart Baxter
  5. Kaj Eskelinen

ÅRETS MANTRA
Fotbollsallsvenskan är sämre än nånsin. Alla tjatade och slutade först när även de insett att fotboll inte behöver vara dålig bara för att inte IFK Göteborg eller Malmö eller Halmstad ligger i topp.

ÅRETS PENSIONÄR
Tomas Brolin la av. 28 år. Varför ett fotbollsgeni ska sälja dammsugarmunstycken i stället för att spela fotboll är mer än de flesta av oss begriper.

ÅRETS CHEERLEADERS
Systrarna Graaf – engelska tidningar grät när Hannah värvades från Blackburn till Tyskland.

ÅRETS NOBB
Stig Nilsson, Halmstad, nobbade Arsenals bud på Fredrik Ljungberg genom att säga att han inte sålde fisk. Sen steg kilopriset med några miljoner efter succén mot England.

ÅRETS INTERVJU
Mats Nyströms möte med Stuart Baxter efter Thomas Gustafssons missade straff är ett levande bevis på hur ytterst nära det är mellan att framstå som en förlorare och klantskalle – och att vara guldcoach och geni.

ÅRETS ROLIGASTE
Anja Pärson och Per Elofsson. Just när det såg som tristast ut kom ljusningen.

ÅRETS REPLIK 2
n Pelle Prestberg på en fråga om han gillar doping:
  –Nä, jag vill kunna ha sex efter jag fyllt 0.

ÅRETS RASISM
Det norska idrottsundret är över. Fiasko i fotboll. Fiasko i friidrott. Och så Elofsson... vi är såååå ledsna.

ÅRETS PIFF & PUFF
  Nya idolerna Stefan Holm och Staffan Strand lämnade EM efter höjdhoppsfloppen. Ivrigt snackande.
Vad är det bästa med Holm?
  –Att han skaffat tandställning så att han inte smackar så förbannat i sömnen.
Vad är det bästa med Strand?
  –Att han bor i USA så man slipper träffa honom.


ÅRETS BILD
Titta på Johan Andersson, Hammarby. Fotbollsspelare är hårda men fotbollar är ännu hårdare. Tänderna och skallbenet pressas utåt när man ska nicka. Eller?
  Det är Aftonbladets Lasse Allard som tagit den här bilden som är årets särklassiga sportbild. Plötsligt förstod man att fotboll är en sport för hårdhudade män, kanske helst träskallar.
ÅRETS SVENSK
Lennart Johansson trodde nog att alla skulle tro att han alltid stått ärligt och ödmjukt med mössan i hand som vi alltid vill tro att alla svenskar alltid gör. Det hade han inte, visade det sig men det hjälpte inte det heller. Svensk torsk.

ÅRETS STRIKING
Malmös hockeyspelare sprang omkring nakna och vid Tiomila och elitloppet sprang män nakna in på banan. Samma idé men det ena ansågs pinsamt och de andra ytterst kul.
  

BLÅGULA HJÄLTAR
Tommy Söderberg fick landslaget att lyfta, mycket tack vare Fredrik Ljungberg.

ÅRETS PENGAR
50 000 till miljonären Jonas Björkman i träningspengar inför OS men inget till systrarna Kallur.
Bah.

ÅRETS STRAFF
Roja slog den i matchen Valencia–Alaves. Det är en klassiker. Han träffar nästan hörnflaggan och alla
undrar hur det överhuvutaget är möjligt.

ÅRETS
BESVIKELSER

IFK Göteborg, Malmö FF, HV 71, Västra Frölunda och Julkalendern.

ÅRETS FIAsKO
NBA-spelarnas och klubbarnas strejk. Att de har mage att riskera sin sports framtid och sina fans kärlek.
ÅRETS FRISYR 2
Alexander Östlund har varit page-flöjt, ”Hans Eskilsson”, efter guldduschen såg han ut som gamla trollet ”Rulle” och nu ser han mest ut som en monchichidocka.


 MER SPORT