ONSDAG 15 SEPTEMBER 1999

Hjältar – till ingen nytta
Asper efter förlusten: Det känns förstås för jävligt

245 Asper deppar
Mattias Asper storspelade i målet mot Barcelona, men det räckte inte. ”Det gick bra för mig, men man kan aldrig vara nöjd efter en förlust”, sa Asper efter matchen.
Fjärran, så nära.
  Mattias Asper var enorm, felfri, matchhjälte.
  I 86 minuter.
  – Det känns för jävligt, förstås, suckar han.
  I går fick AIK:s målvakt mäta sig med de allra största anfallarna, för första gången.
  Om han höll?
  Fråga Rivaldo, fråga Kluivert.
  – Jag är nöjd med min match, säger Asper.
  Så ändrar han sig:
  – Eller, det är jag inte. Man kan inte vara nöjd efter en förlust.

Förlusten tog hårt
  En timme efter slutsignalen är det som att det ännu inte riktigt sjunkit in.
  Att nollan sprack, att segerjublet fastnade i halsen.
  – Man är så besviken. Jag tycker vi gjorde en bra match, att vi stod upp bra. Och jag tycker det gick bra för mig, säger Asper.
  Det tyckte alla. Barcelonas tränare Louis van Gaal öste beröm över AIK-målvakten, Stuart Baxter också. Han tog ner inlägg, räddade skott, stod rätt och gjorde sig stor.
  Precis som i allsvenskan.
  – I andra halvlek spelade vi bra och skapade många chanser. AIK hade en fantastisk målvakt, sa van Gaal.
  Asper nickar åt berömmet.
n Någon särskild räddning du är nöjd med?
  – Den på Kluiverts nick satt inte fel.
  Räddningen han syftar på kom efter 59 minuter. Barças superholländare gick upp på ett vänsterinlägg och nickade; hårt, lågt, välplacerat.
  Asper räddade då också.

Trodde på AIK-seger
  Efter 72 minuter kom AIK:s 1–0 – segermålet, kändes det som.
  – Ja. Då trodde jag i alla fall inte att vi skulle förlora.
  Superstjärnorna i Barcelona började misströsta. Men laget som har påven som hängiven supporter fick till slut svar på sina böner – från domarhåll.

”Ett jävligt tveksamt mål”
  Mitt i AIK:s dubbelbyte slog Figo en hörna på första stolpen, och Abelardo nickade in 1–1, innan Kalle Corneliusson hunnit in på planen.
  – Kalle skulle stått vid första stolpen, där bollen kom, suckar Asper. Jag stod längre bak, och hann inte dit riktigt. Det var ett jävligt tveksamt mål.
  På övertid slog Figo en frispark på Danis huvud, och så försvann även AIK:s tröstpoäng.
  Och, i samma sekund, rubrikerna om poängräddaren Asper.
  – Det var inte långt borta. Men fem minuter är mycket i fotboll...

simon.bank@aftonbladet.se

Han lurade Rivaldo & Kluivert...
126 Asper storspelade.
17:e minuten: Rivaldo skjuter ett bra vänsterskott från 30 meter. Säker räddning.
23:e minuten: Kluivert igenom, skott från nära håll. Asper räddar igen.
32:a minuten: Litmanen på volley – farligt, men Asper står rätt.
34:e minuten: Rivaldo igen, lamt skott från 25 meter.
41:a minuten: Sergis skott tar på Krister Nordin, och Asper får rädda nere vid vänstra stolpen.
56:e minuten: Nytt skott från Rivaldo, vassare nu. Asper lämnar retur.
59:e minuten: Matchens räddning. Kluivert nickar, men Asper störtdyker och får bollen till hörna. Världsklass.
65:e minuten: Sergi lossar vänsterkanonen från 20 meter – men kommer inte förbi jätten i AIK-målet.
85:e minuten: Inhopparen Dani nickar, men för löst. Enkelt.
90:e minuten: Rivaldo försöker med vänstern igen – och Asper räddar igen, nere vid vänstra stolpen.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77