Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
MÅNDAG 29 JUNI 1998
 

”Jag fuskade”


”Jag BER OM URSÄKT” Diego Maradona – ett hatobjekt för många engelsmän sedan 1986. Då gjorde han Argentinas båda mål mot England. Det andra ett rent fuskmål. Först nu, 12 år senare, erkänner Maradona att det var fusk och ber om ursäkt.
Foto: AP
Efter 12 år erkänner Maradona: ”Guds hand” gjorde inte målet
PARIS. För första gången erkänner Diego Armando Maradona att han fuskade när Argentina slog ut England i VM 1986.
  Han gjorde mål med handen – ”Guds hand”.
  – Jag ber om ursäkt för målet, säger han.

  Intresset i England inför åttondelsfinalen mot Argentina i St. Ètienne i morgon kväll är enormt.
  Tidningen News of the World har inför matchen letat reda på Maradona – och syftet är bara ett: att få honom att erkänna att han fuskade när lagen möttes i Mexiko-VM 1986.
  England åkte ut i kvartsfinalen (2–1) och huvudrollen spelades av Maradona.
  Han gjorde dels ett grymt solomål.
  Men det har kommit i skuggan av ”Guds hand” – när han petar till bollen med vänster hand i en luftduell med målvakten Peter Shilton.
  Han sa då:
  – Det var en del Maradona och en del Guds hand, som gjorde målet.

”Jag blev som ett barn”
  Men nu, inför mötet i St. Ètienne, ber han om ursäkt.
  – Jag inser nu att målet inte borde ha godkänts, säger han till News of the World. Jag ber om ursäkt. Jag ville inte vara oförskämd när jag gjorde målet. Men när jag såg bollen komma mot Peter Shilton blev jag som ett barn, jag tyckte det var kul...
  Men han fortsätter också att prata om Guds insats:
  – Jag hade tur att Gud godkände målet...det borde ha dömts bort.

FUSKMÅLET AVGJORDE VM-KVARTEN Diego Maradonas handsmål 1986 i Mexiko förde Argentina till VM-semifinal. England, med målvakten Peter Shilton i spetsen, har fortfarande inte glömt fuskmålet. Maradonas ”mål” innebar 1–0 till Argentina.
Foto: AP
  England har inte glömt bort målet.
  Kanske en revansch i morgon kväll kan lindra. Men Maradona säger att Argentina är det bättre laget:
  – England har ett svagt försvar och mot ett bra lag kommer det att bli tydligt. Redan mot Rumänien kunde vi se det. Och Argentinas anfallare kommer att utnyttja det ännu bättre.
  – Så Argentina kommer säkert att gå vidare. Inte minst för att de har en spelare som Gabriel Batistuta. Om han kan behålla formen är Argentina ett lag som kan vinna VM igen.

Shilton: Jag mår illa
  I morgon kväll sitter han på Stade Geoffroy-Guichards läktare och håller på Argentina. Han kan bara hoppas att han inte stöter på Peter Shilton – den engelske målvakten som blev offer för ”Guds hand”.
  Shilton säger:
  – Han får mig att må illa.
  – Det som gjorde mig mest besviken var hans reaktion efter att han fuskat. Han rusade iväg och firade, försökte göra så att det såg ut som ett korrekt mål, när han visste att han slagit in bollen med handen.
  – Jag kommer inte förlåta honom.
Nicklas Brunzell



Mer sport