Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
TORSDAG 22 FEBRUARI 2001
 
  

Lika bra som killar – ändå petas de

Evelina Samuelsson får inte längre spela matcher med AIK:s pojklag – däremot är träning ok. ”Nu är det damlaget som gäller”, säger supertalangen, som inte känner sig missnöjd med beslutet.
Foto: LASSE ALLARD

Namn: Evelina Samuelsson. Ålder: 16 år. Bor: Märsta. Familj: Mamma, pappa och tre syskon. Klubbar: AIK (hockey), Bollstanäs (division ett-lag, damfotboll). Meriter: Med i hockey-VM 2000, samt pojkturneringen Sverigepucken 1997. Tillhör U 16-landslaget i fotboll, damer.

Hur länge kan tjejer spela tillsammans med grabbar? Fyra idrottsledare svarar
AIK-ledare: Tjejerna tar någon annans plats
Tjejer förbjuds i AIK:s pojklag – trots att de är lika bra som lagkamraterna.
  Jättetalangen Evelina Samuelsson är den andra tjejen som drabbats under säsongen.
  – Evelina kan i alla fall bli en av landets bästa på damsidan, säger Daniel Morgell, damtränare i AIK.
  
AIK:s ungdomshockey har expanderat kraftigt de senaste åren. Bland annat har verksamheten för tjejer blivit mer omfattande.
  Tidigare har de bästa tjejerna spelat med föreningens killag, men i höstas tog AIK ett beslut som förde med sig att tjejer ska spela med tjejer och killar med killar. Ett kontroversiellt beslut.

Får spela i TV-pucken
  
Målvaktstalangen Kim Martin, 15, tog emot nyordningen med sorg och tänker lämna föreningen. Ny klubb blir antingen Hammarby eller Lidingö. Kim kan dock trösta sig med att hon är välkommen i TV-pucken. Stockholms ishockeyförbund har behandlat ärendet och de ser inga hinder för ett eventuellt kvinnligt medverkande i turneringen. I så fall en härlig revansch för Kim.
  Hennes kamrat i damlandslaget, Evelina Samuelsson, har också fått sluta spela matcher med sitt pojklag i AIK.
  – Men det tycker jag är helt okej. Jag vet vad som gäller och har inget att säga om det. Jag är nöjd bara att få träna med killarna, säger Evelina Samuelsson.
Skulle du inte utvecklas mer i pojklaget?
  
– Kanske, men nu är det damlaget som gäller. Jag spelar även fotboll, bland annat med ungdomslandslaget och Bollstanäs i division ett. Vet inte vilken idrott jag ska satsa på ännu, säger Evelina.
  Evelina ser alltså inget negativt i AIK:s könsuppdelning. Det gör inte heller Daniel Morgell, hockeytränare som följt Evelina i flera år.
  – Det är en bra ålder för Evelina att lämna pojkhockeyn. Det börjar att smälla allt mer i hennes ålder och risken finns att hon kan skadas, säger Daniel Morgell.

Supertalang platsar inte
Är det inte konstigt att Evelina och Kim stoppas av AIK på grund av att de är tjejer?
  
– Nej. Vi har en mycket bra damverksamhet och skulle de fortsätta i pojklagen hindrar de någon kille från att spela hockey. De tar någon annans plats helt enkelt, säger Morgell och fortsätter med att ösa beröm över Evelina.
  – Hon är en av världens bästa 84:or. Jag har sett många tjejer internationellt. Evelina är en extrem talang med bra teknik och skridskoåkning. Hon kan bli en av Sveriges absolut bästa på damsidan.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
 MER SPORT