Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
TORSDAG 21 DECEMBER 2000
 
  

Han är Sveriges störste år 2000

Jan-Ove Waldner behöver inte vinna OS-guld för att vara störst. I Sportbladets omröstning om årets idrottare slår bordtennisstjärnan både Lars Frölander och Micke Ljungberg.
Foto: ULF HÖJER

Här är alla Waldners mästerskapsmedaljer:
1982: EM-silver.
1983: Lag-VM-silver.
1985: Lag-VM-silver
1986: EM-guld i dubbel (Erik Lindh), lag-EM-guld.
1987: VM-silver, lag-VM-silver.
1988: EM-silver, EM-silver i dubbeln (Mikael Appelgren), lag-EM-guld.
1989: VM-guld, lag-VM-guld.
1990: Lag-EM-guld.
1991: VM-silver, lag-VM-guld.
1992: OS-guld, lag-EM-guld.
1993: VM-brons, lag-VM-guld.
1994: EM-silver, lag-EM-silver.
1995: Lag-VM-silver.
1996: EM-guld, EM-guld i dubbel (Jörgen Persson), lag-EM-guld.
1997: VM-guld, VM-silver i dubbel (Jörgen Persson).
1999: VM-brons.
2000: Lag-VM-guld, lag-EM-guld, OS-silver.

”Det är inte omöjligt att jag kör ett OS till”
KALMAR. Jan-Ove Waldner är störst.
  Igen.
  Och ryktet om att han ska sluta tillbakavisar han bestämt.
  – Är jag bara frisk och har den rätta motivationen är det inte omöjligt att jag kör ett OS till, säger han.
  
Lars Frölander, Mikael Ljungberg och Peter Forsberg får ursäkta. I Sportbladets omröstning om årets idrottare är bordtennisstjärnan Jan-Ove Waldner störst.
  – Jag måste säga att jag är överraskad. Det finns ju dom som vann i Sydney. Men jag klagar inte, det här var jäkligt kul, säger han.
  Det är tisdag kväll i Kalmar. J-O:s klubb, Kalmar BTK, möter Halmstad BTK i elitserien. Uppskattningsvis 250 personer har samlats i sporthallen för att se den sista seriematchen för i år.
  Ingen tar speciellt mycket notis om när J-O kommer in. Att se Sveriges störste idrottsman i aktion är vardag för Kalmarborna.
  Världsstjärnan gör sitt jobb. J-O Waldner vinner sina matcher och Kalmar BTK krossar till slut Halmstad med 6–0.

”Jag tycker inte det är lika kul längre”
  
Efteråt är J-O trött – på bordtennis.
  – Nu är bensinen slut. Jag känner att jag håller på att tävla ihjäl mig. De senaste åren har det varit så många mästerskap, så många matcher att jag inte längre tycker det är lika kul med pingis.
Va, ska du sluta?
  
– Nej, absolut inte. Men jag ska dra ner på tävlandet. I framtiden kommer jag inte att spela speciellt många matcher i landslaget, utan satsar bara på dom stora mästerskapen.
  För trots att J-O vunnit så mycket vill han vinna mer.
  Att han hunnit fylla 35 år bekymrar honom inte.
  – Om jag är 42, 38 eller 26 bryr jag mig inte om. Det viktigaste är att jag känner den rätta motivationen. Då kan jag spela många år till.
OS 2004?
  
– Har inte funderat så långt. Men helt omöjligt är det inte. Är jag bara hungrig och skadefri så kan jag vara med och slåss om guldet där också. Det är jag övertygad om.
  J-O Waldner tvekar inte.
  Han är störst när det gäller.
Hur kommer det sig att du hänger med i toppen, år efter år?
  
– Jag gör som alla andra som har lite extra bollsinne: Jag skiter i träningen och går på krogen i stället... Nej, skämt och sido, jag är bara så jäkla less på allt snack.
Berätta?
  
– Hade jag inte tränat hårt och varit seriös skulle jag aldrig orkat hänga med i världseliten i så många år. Sedan har jag givetvis en medfödd talang.
  – Men i Sverige får man inte vara lite bättre än någon annan... Den svenska avundsjukan är jävligt stor och det tycker jag är synd.
Vad är värsta skvallret om dig?
  
– Det finns en del, men för några år sedan, när det gick sämre ett tag, började ryktena florera om att jag höll mina träningsläger på Café Opera.
Och?
  
– Det stämde ju givetvis inte. Just då hade jag inte varit på Caféet på ett och ett halvt år. Sånt där kan vara jobbigt, även om jag inte bryr mig så mycket om vad som sägs och skrivs om mig.
  Jan-Ove Waldner skakar på huvudet.
  Han tar allt skitsnack med en klackspark.
  – Det viktigaste är att mina närmaste vet hur det ligger till, säger han.
  Jan-Ove Waldner har sin civila karriär utstakad. Som bordtennisspelare har han gjort sig ett namn i Kina och redan nu anlitas han av svenska företag som vill marknadsföra sig i världens folkrikaste land.

Nu jobbar han för Ericsson – i Kina
  
Bland annat jobbar han åt Ericsson och Electrolux.
  – Jag följer med företagen till Kina på olika jippon och min uppgift är att dra folk. När jag är med kan dom räkna med hundraprocentig tv-täckning och det är jävligt bra om man ska marknadsföra en produkt.
Det sägs att du inte kan röra dig fritt i Kina.
  
– Nej, det är helt omöjligt. Folk tränger sig på och utan vakter skulle det vara farligt.
Är det dyrt att anlita dig?
  
– Mycket dyrt...
  Jan-Ove Waldner skrattar.
  Han är på strålande humör och ser fram emot en lång julledighet efter ett hektiskt år.
Det sägs att du kan göra allt med en boll, utom att lära den att prata. Har du försökt?
  
– Ja, i fyllan har jag väl testat några gånger... Men det går inte så bra.
  J-O har distans till livet, skitsnacket och sitt bordtennisspelande och det är väl förmodligen därför han fortfarande hänger med.
  I Sporbladets omröstning är han Sveriges störste år 2000.

Patrik Thornéus

De 100 största idrottsstjärnorna 2000
Sportbladet presenterar: listan över Sveriges 100 största idrottsstjärnor år 2000. Listan som enbart går efter meriter på idrottsarenan - utan hänsyn till ovidkommande saker vid sidan om.
Vi är sju som satt samman listan, sju av Sportbladets journalister som stött och blött våra egna listor och till slut kommit fram till dessa 100. Juryn bestod av:
Lasse Anrell, Simon Bank, Stefan Holm, Lasse Sandlin, Petra Thorén, Patrik Thornéus, Mats Wennerholm

1 Jan-Ove Waldner
J-O tog silver i OS, och man skulle lätt kunna få för sig, att han inte gjorde något mer under året. Inget kan vara felaktigare. På sitt 35:e levnadsår, 18 år efter sin första stora final - EM-singeln i Budapest 1982 - hinner J-O vid sidan av OS-silvret också bli både världs- och europamästare. Vid lag-VM i Kuala Lumpur blir han för fjärde gången världsmästare i lag, 3-2 mot Kina i finalen, och vinner tio av tolv matcher på vägen mot guldet. Vid EM i Bremen blir han för sjätte gången europamästare i lag, 4-1 mot Tyskland i finalen, vinner åtta av nio matcher i lagtävlingen och tar dessutom brons i herrsingel.
2 Lars Frölander, simning
Årets bragdmedaljör och överlägsen etta på Stockholms sportjournalisters 10-bästalista som andre simmare genom tiderna efter Gunnar Larsson 1970 och 1972. Bragdjuryn sammanfattade 52 sekunder av olympiskt fjärilsim i Aquatic Center i motiveringen: ”För en makalös finish i maximal konkurrens, viljan blev till guld”. Bragden låg i att knäcka hemmafavoriterna Huegill och Klim. Taktiken: två färre armtag första 50, tre färre andra 50. ”Mitt sätt att simma ända sedan Sum-Sim-åldern”. Sa Frölle.
3 Mikael Ljungberg, brottning
Vid hemkomsten från Sydney hyllades 97-kilosbrottningens guldmedaljör på i tur och ordning Landvetters flygplats, Öis-gården och Alberts Torg i Mölndal. Det var han ärligt värd Sveriges förste olympiske guldbrottare på 48 år, men själva finalmatchen mot den stadige ukrainaren Davyd Saldadze var en riktig kalkonhistoria där inget hände. Till slut blev det 2-1, eller möjligen 3-1, sen ukrainaren trillat dit på eget grepp. Fast inte ens Guld-Micke kunde efteråt förklara på vilket sätt han vunnit.
4 Peter Forsberg, ishockey
År efter år är skadorna Foppas förbannelse, men de kan inte hindra, att Colorado Avalanche-stjärnan är NHL:s högst betalde centerforward med en årslön på 81 miljoner kronor - trea i hela NHL efter Pittsburghs Jagomir Jagr (93,2) och Anaheims Paul Kariya (90). Förra vintern gjorde en axelskada och en svår hjärnskakning att Foppa bara kom upp i 49 matcher totalt - 51 poäng, 14 mål och 37 assists. I höst har en ryggmuskel ställt till det: av 32 matcher har han spelat 24 och gjort 26 poäng (12+14).
5 Therese Alshammar, simning
Egentligen förlorade hon bara tre tävlingar under hela året: de två OS-lopp där hon tog silver, på 50 och 100 m frisim, plus lagkappen 4x100 m frisim, där det blev brons. Medleylagkappen? Sverige gick aldrig till final - möjligen på grund av att Tessan aldrig sam försöket. I övrigt idel guld. Kortbane-VM i Aten: 50 och 100 fritt, 4x50 fritt, 4x50 medley. EM i Helsingfors: 50 och 100 fritt, 4x100 fritt, 4x100 medley. Kortbane-EM i Valencia: 50 och 100 fritt, 4x50 fritt, 4x50 medley. Fantastiskt!
6 Kajsa Bergqvist, höjdhopp
Ett med rumänskan Pantelimon delat OS-brons i höjd (1,99) innebär att Kajsa blev tidernas femte svenska kvinna med OS-medalj i friidrott. Tidigare i år EM-guld inomhus (2,00) och 15 augusti gled hon över samma höjd utomhus. I Falköping. På Odenplan.
7 Nicklas Lidström, ishockey
Detroits spelgeni för tredje året i rad nominerad för Norris Trophy till NHL:s bäste försvarare efter 20 mål + 73 målpass. Katastrofal höststart - första målet i omgång 22 - men efter 35 nu uppe i 29 poäng (8 + 21), därmed trea på Svensktoppen.
8 Magnus Norman, tennis
Auckland, Rom, Båstad, Long Island och Shanghai - fem ATP-segrar. Världsetta 15 maj men just nu rankad fyra efter Gustavo Kuerten, Marat Safin och Pete Sampras. Spelat ihop 1.846.269 dollar (17,9 miljoner SEK). I final i Franska, 1-3 mot Kuerten.
9 Stig H Johansson, trav
55-åringen från Stora Alby har haft sitt bästa år någonsin. Inte bara för att han med Victory Tilly tog sin sjätte elitloppsseger, utan också för segern i Hugo Åbergs Memorial med samma häst och för segrarna i Kungapokalen och Derbyt (S:t Göran).
10 Magdalena Forsberg, skidskytte
Leder världscupen efter helgens dubbla segrar i Anterselva, hennes 21:a och 22:a i Världscupen. Allt är alltså som vanligt i skidskyttespåren. När Magda förra vintern vann Världscupen var det för fjärde året i rad. Dessutom VM-guld i jaktstart.
11 Mats Sundin, ishockey
Torontos kapten bäst av NHL-svenskar förra vintern med 73 poäng (32 mål + 41 målpass). Har under samtliga sina sex år i Toronto vunnit lagets poängliga. I topp nu också.
12 Fredrik Ljungberg, fotboll
Landslagets spelmotor. I två av tre EM-matcher utsedd till Matchens Lirare. Ordinarie på Arsenals mittfält där han också, till skillnad mot i landslaget, gör mål ibland.
13 Stefan Lövgren, handboll
Landslagets lagkapten, pådrivare, straffskytt. I OS blek i finalen men topp i skytteligan, uttagen i världslaget. I EM sexa i skytteligan, 33 mål, trots skadad högervad.
14 Armand Krajnc, boxning
Landskronapågen försvarade med bravur sitt världsmästarbälte (WBO) i mellanvikt i Berlin i oktober, RSC rond 6 mot tysken Bert Schenk. Nu 24 segrar, varav 16 på knockout.
15 Per Elofsson, längdskidor
Trots femteplatsen i Davos leder Per Världscupen efter tre tidigare raka segrar. Förra vintern fyra trots att han missade åtta tävlingar efter Kiruna-vurpan. VM i Lahtis!
16 Tommy Salo, ishockey
Edmonton Oilers Most Valuable Player och klubbens ende spelare i årets All Star Game. Spelade 70 matcher, fick 1875 skott emot sig, näst mest i ligan. Räddade 91,4 %.
17 Annika Sörenstam, golf
Har vunnit mest under året av svenska golfare och ligger tvåa på LPGA:s penninglista med sina dryga 14 miljoner inspelade kronor efter fem vinster på damernas USA-tour.
18 Jörgen Persson, bordtennis
Den störste av hjältar med sina två finalskalper när Sverige slog Kina i lag-VM i Kuala Lumpur. Jörgens VM-facit 8-1. Föll i OS-semifinalen mot slutsegraren Kong Linghui.
19 Magnus Hedman, fotboll
Carl Magnus från Vårby Gårds IF, IFK Stockholm, AIK och Coventry City har redan fått det finaste man kan få som fotbollsspelare: Guldbollen som Årets Fotbollsspelare.
20 Henrik Larsson, fotboll
Ett drygt år efter benbrottet i Lyon är han Europas hetaste målskytt - 22 ligamål i höst för Celtic, 27 cuperna inräknade. Jagar nu sitt eget rekord på 39 mål från 98-99.
21 Kenny Bräck, bilsport (cart)
Fyra premiäråret i Cart-serien och tilldelad ”Jim Trueman Rookie of the Year Award”.
22 Jesper Parnevik, golf
Med 23,4 miljoner tia på årets penningtopp. Vann Bob Hope Classic och i Irving, Texas.
23 Jonas Edman, skytte
Småländsk gevärsskytt som kom till OS på wild card. Grundade för guldet redan i kvalet.
24 Pia Hansen, skytte
148 lyckligt träffade lerduvor, en från världsrekordet, gav Sveriges första guld i OS.
25 Erica Johansson, längdhopp
Trots OS-fiaskot - 17:e i kvalet - världsfyra i år på 6,99 (Lausanne), Sydneys guldlängd.
26 Tony Rickardsson, speedway
VM-trea, fixade lag-VM-guldet och körde i princip ensam hem SM-guldet till Masarna.
27 Magnus Wislander, handboll
Segermålskytt i andra förlängningen plus nio mål till i EM-finalen mot Ryssland, 32-31.
28 Anna-Karin Kammerling, simning
Fladdrar snabbast av Europas fjärilar på kort distans: dubbla EM-guld, Helsinki-Valencia.
29 Thomas Enqvist, tennis
Vann både i Cincinnati och Basel. Nyopererad i fot och högeraxel - rankad nia i världen.
30 Stefan Holm, höjdhopp
OS-fyra - men världselitens minste var bara millimetern från att klara guldhöjden 2,35.
31 Anna Lindberg, simhopp
OS-femma på tremeterssvikten efter katastrofhopp i kvalet. Till slut snudd på medalj.
32 Sophie Gustafson, golf
Årets golfare, en Särö-tjej rankad åtta i världen efter fyra tourseger, bl a i British Open.
33 Magnus Petersson, bågskytte
OS-fyra. Förlorade semi med minsta möjliga marginal - fick storstryk i bronsmatchen.
34 Robert Kronberg, häcklöpning
Visserligen sist - men bara att ta sig till OS-final på 110 meter häck är oerhört stort.
35 Markus Näslund, ishockey
Vann i våras Vancouvers poängliga, 27+38 = 65. Leder just nu Svensktoppen, 18+14 = 32.
36 Mark Loram, speedway
En 29-årig engelsman, javisst - men i år har världsmästarn kört för Smederna, Eskilstuna.
37 Martin Lidberg, brottning
Äntligen! I Moskva i april kom EM-guldet. Med morfar Sivert på läktarn. Knäskadad i OS.
38 Anja Pärson, alpina skidor
Snart kommer första segern i storslalom. 3-3-2-2 i vinter - ifjol nr 15 i samma cup...
39 Fredrik Lööf, segling
OS-brons i finnjolle - men efter tre tidigare VM-guld i klassen var förväntningarna högre.
40 Patrik Andersson, fotboll
Lagkapten och klippa i landslaget. Får nu spela mer än i fjol i sin klubb, Bayern München.
41 Daniel Alfredsson, ishockey
Senators kapten en av få som gör lika många poäng som matcher: 269/268 efter fjolåret.
42 Markus Oscarsson, kanot
I tre långa år hade de kämpat tillsammans för OS-silvret, 23-åringen från Västerås och...
43 Henrik Nilsson, kanot
...24-åringen från Nyköping, som inte mindes någonting av målgången på K-2 1000 meter.
44 Peter Gentzel, handboll
I OS uttagen i världslaget. I EM var det Peter som kom in efter 30 min och vände finalen.
45 Susanna Kallur, häcklöpning
13,02 - segertiden på 100 m häck i junior-VM - hade räckt till sjunde plats i Sydney-OS.
46 Peter Karlsson, bordtennis
1 maj-kungen i Bremen, sensationell EM-vinnare efter sex raka vinstset i semi och final.
47 Madeleine Lindberg, cykel
Osäker på formen, riktigt busväder i franska Plouay - men brons blev det i VM:s linjelopp.
48 Stefan Nystrand, simning
Bara 19 år - men redan trippelguld vid Valencias EM på kort bana: 50, 100 och 4x50 fritt.
49 Jenny Johansson, orientering
159 cm, 23 år - kortdistans passar Jenny från Timmele, EM-vinnare i Truskavets, Ukraina.
50 Kenneth Hansen, rallycross
Europamästare för åttonde gången efter finalvinst i Buxtehude. Märket: Citroën Xsara.
51 Staffan Olsson, handboll
52 Pär Zetterberg, fotboll
53 Daniel Sedin, ishockey
54 Henrik Sedin, ishockey
55 Anders Svensson, fotboll
56 Staffan Strand, höjdhopp
57 Kennet Andersson, fotboll
58 Jonas Claesson, bandy
59 Johanna Sjöberg, simning
60 Marina Andrijevskaja, badminton
61 Fredrik Nyberg, alpina skidor
62 Pierre Thorsson, handboll
63 Martin Olofsson, innebandy
64 Magnus Arvedson, ishockey
65 Ljubomir Vranjes, handboll
66 Emma Igelström, simning
67 Martin Rittsel, cykel
68 Pontus Ståhlkloo, snowboard
69 Fredrik Berglund, fotboll
70 Magnus Muhrén, bandy
71 Pierre Fulke, golf
72 Jonas Jacobsson, handikapp - skytte
73 Tina Nordlund, fotboll
74 Kristian Huselius, ishockey
75 Carolina Klüft, sjukamp
76 Mikael Tellqvist, ishockey
77 Rolf-Göran Bengtsson, ridsport
78 Arja Hannus, skidorientering
79 Mikael Johansson, ishockey
80 Thomas Johansson, handikapp - skytte
81 Henrik Dagård, tiokamp
82 Mikael Renberg, ishockey
83 Patrik Södergren, bandy
84 Olof Mellberg, fotboll
85 Marja Elfman, freestyle
86 Henrik Zetterberg, ishockey
87 Peter Johansson, motocross
88 Daniel Andersson, fotboll
89 Pernilla Andersson, judo
90 Anna Ottosson, alpina skidor
91 Alvaro Santos, fotboll
92 Jonas Larsson, basket
93 Johnny Eriksson, handikapp - bordtennis
94 Tomas Leandersson, bowling
95 Håkan Eriksson, handikapp - friidrott
96 Karl Sunesson, segling
97 Gabriel Hjertstedt, golf
98 Roman Livaja, taekwondo
99 Conny Persson, skytte
100 Sven Andersson, fotboll


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
 MER SPORT