Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
TORSDAG 26 OKTOBER 2000
 
  

Handbollslöftet blev rugbystjärna

Per-Arne Kulle spelade i ungdomslandslaget i handboll och var ett stort löfte. Men ett slag över halsen tvingade honom till rullstol – och i dag är Sveriges nyckelspelare i rullstolsrugby i Paralympics.
Foto: PRESSENS BILD

24 år – och har vunnit ett EM-guld
Namn: Per-Arne ”Pelle” Kulle.
Ålder: 24.
Familj: Mamma Maj, pappa Per-Ove, systern Christel, hennes son Sebastian, systern Kristina och hennes son Lukas.
Bor: Svängsta i Blekinge.
Meriter: 14 junior- och U21 -landskamper i handboll. Landslagsman i rullstolsrugby, deltar i pågående Paralympics i Sydney, Australien. Har vunnit EM-guld i rullstolsrugby.
Förlust för
Sverige i
premiären
Sverige förlorade sin första match mot Australien (36–19) i går och måste nu vinna mot Schweiz i dag och världsettorna från USA i morgon för att nå semifinal.
  Två av fyra lag från gruppen går vidare i turneringen.

”Underbart att få vara här, i vilken idrott spelar faktiskt ingen roll”
SYDNEY. Per-Arne Kulle drömde om att spela handboll för Sverige i OS.
  Han spelade i ungdomslandslaget och satsade hårt för att nå sitt mål. Men han lyckades inte.
  Ett slag över halsen tvingade honom till ett liv i rullstol.
  
Historien om Per-Arne ”Pelle” Kulles idrottskarriär kunde ha tagit slut 1995. Istället tog den en ny vändning.
  Handbollsspelaren som blev förlamad bytte idrott till rullstolsrugby och är i Sydney – i samma arena som handbollslandslaget vann silver – för att erövra medaljer till Sverige.
  – Det känns underbart att vara här och spela inför så mycket folk. Vilken idrott det är spelar faktiskt ingen roll, säger han.
  Pelle var en lovande handbollsspelare. Han spelade i U-landslaget och fanns med i Bengt Johanssons tankar inför OS 2000, men under en kvalmatch mot Heid fick Karlshamns stjärna ett slag mot halsen. Det förändrade hans liv.

Skickades hem från sjukhuset
  
– Slaget däckade mig och jag vilade innan jag avslutade matchen. Jag trodde att det träffat nyckelbenet så jag åkte hem. Först dagen efter åkte jag till sjukhuset, men de skickade hem mig.
  Tre dagar efter olyckan var halsen så svullen att den var lika bred som huvudet och han led av hög feber. När han återvände till lasarettet var beskedet det samma:
  – Det där är inget att bry sig om.
  Han mådde allt sämre och fick svårt att andas, han åkte tillbaka till lasarettet och läkarna upptäckte att det var luft i hans matstrupe.
  – Man måste lita på läkarna, samtidigt är det så att om jag fått vård ett dygn tidigare kanske jag hade sluppit bli förlamad.
  Han drabbades av inflammation i både brösthålan och bukhålan. Under sex veckor låg han i respirator och svävade mellan liv och död. Istället för att spela ungdoms-VM i handboll fick Pelle kämpa för att överleva.
  – Jag minns ingenting från den här perioden, allt är utraderat, säger han.

Drömmer om att kunna stå igen
  
I dag är Pelle Kulle förlamad från den elfte kotan i ryggen. Han sitter i rullstol och drömmer om att kunna stå upp igen.
  Han är samlad när han berättar och han inser att han måste leva efter de förutsättningar han har nu.
  – Visst tycker jag att det är för jävligt och undrar över om rättvisan finns. Jag drömmer om att gå igen, jag tror aldrig att jag kan acceptera skadan helt.
  – Jag har inte brutit någon kota utan har en svullnad i ryggmärgen. Bara jag tror på att det går får läkarna säga vad de vill. De har haft fel förr.
  Även om handbollskarriären är över finns idrotten kvar i Per-Arne liv och drömmen om OS har han uppfyllt.
  Han en av Sveriges nyckelspelare i rullstolsrugby under Paralympics.
   – Jag har fått en ny chans, fått idrotta igen. Det trodde jag aldrig, i alla fall inte på den här nivån, säger Per-Arne Kulle.
  Men han är tillbaka – på arenan där Sverige tog OS-silver i handboll.

Anna Carlsson


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
 MER SPORT