Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
TORSDAG 5 OKTOBER 2000
 
  


FRÅN RINGEN TILL RUTAN Tom Alandhs dokumentärfilm om boxningslegendaren Bosse Högberg visas i kväll.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Såna som Bosse finns inte längre
Kvällens tv-dokumentär om Bosse Högberg är mer en kärlekshistoria än en boxningsfilm.
  Ändå 55 minuter värda att ses även av andra än de som, likt denne skrivare, stått på vakt på Amorvägen på Lidingö och väntat ut Bosse och hans Anita (Lindblom) för kommentarer till senaste skandalen.
  Såna som Bosse Högberg finns nämligen inte längre!
   Det har alltid varit Bosse mot världen, inte bara i utan även utanför ringen, och det är en härlig intervju från Ulf Thoréns ”Hvar fjortonde dag”-program 1971 som ligger i botten på programmet. Med den förträfflige herr Thorén som frågeställare tillsammans med SE:s Lars Erik Olsson och GT:s Lars Åhrén.
   – Utan det arkivfyndet hade det inte blivit något program, berättar Tom Alandh, den okrönte svenske mästaren i dokumentärer.

Liz är hans livstolk
  
Efter en hjärnblödning – INTE orsakad av boxningen – har Bosse i dag svårigheter med rytmiken på högersidan, han lider av afasi, och när han talar blir det oftast på engelska:
  – Never mind. I can’t. I don’t know. Why?
  Ändå är det inte svårt att föra ett samtal med honom. Ibland direkt, ibland via hans livstolk, hustrun Liz (Öberg).
  Åt dagens boxning med ett poängsystem där en halvträff räknas lika mycket som en praktpärla fnyser Bosse bara.
  Det ska Högberg göra, tidernas tuffaste svenske boxare som han är.

Rekordmatch på Hovet
  
Bosse, 62 i december, var den siste hjälten på den svenska proffsboxningens murkna 60-talsskansar – en tid då yrket var tillåtet här i landet.
  13 233 (svenskt publikrekord för inomhusboxning) såg honom i november 1966 boxas mot italienaren Sandro Mazzinghi på Hovet i ”den hårdaste och mest skoningslösa match som setts i en svensk ring”.
  Bosse Högberg är också en av blott sju svenskar som (1967–68) tagit plats på tidningen The Rings månatliga rankningslista – tillsammans med tungviktarna Harry Persson 1926, Olle Tandberg 1947 och Ingemar Johansson 1956–63, lätte tungviktaren Lennart Risberg 1961, lättviktaren George Scott 1996 och faktiskt just nu Armand Krajnc, rankad sexa av mellanviktare.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
tips: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
 MER SPORT