Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
TISDAG 23 MAJ 2000
 
  

Brandin: Det gör fruktansvärt ont

Maria Brandin har drabbats av tre diskbråck på tio månader men satsar ändå stenhårt för att nå OS.
Foto: FOTOGRAF HASSE ERIKSSON AB

VM-GULD I SINGELSCULLER 1995
Namn: Maria Brandin. Ålder: 36. Längd/vikt: 186 cm/87 kilo. Familj: Sambo med tränaren Fredrik Ludl. Yrke: Idrottslärare – roddare. Bor: Kungälv. Meriter: VM-guld 1995, två VM-brons, fem NM, 11 SM på raken i singelsculler. Deltagit i tre OS 1988 i dubbel (8:a), 1992 i singel (5:a) och 1996 i singel (4:a).
Roddstjärnan satsar på OS – med hälsan som insats
På tio månader drabbades Maria Brandin av tre diskbråck.
  Under VM i höstas hade hon så ont att hon varken kunde sova eller gå.
  Trots det gör hon nu en satsning för att kvala in till OS i Sydney.
  – Det är ingen fara längre. Det gör bara fruktansvärt ont men jag vill försöka och då spelar smärtan ingen roll.
  
Hennes ryggproblem började strax före jul 1998. Hon opererades för det första diskbråcket, men smärtan försvann inte utan tio veckor senare opererades hon för bråck nummer två. Strax före VM i höstas var det dags igen.
  – Jag drog sönder mig, men tyckte ändå att det var så pass bra att jag kunde ro VM. Det var kval till OS och jag ville försöka. Jag kunde inte ge mig så lätt, säger 36-åriga Maria.
  Men hon fick betala ett högt pris.

Tvingades krypa
  
Maria kunde inte gå, benen bar henne bara tio meter, så hon tog sig fram med hjälp av kryckor. Smärtan tvingade henne krypa när hon skulle hämta saker hemma och den höll henne vaken om nätterna.
  – Jag vaknade på golvet om nätterna. Jag försökte hitta olika sovställningar, med benen högt, sittandes eller på något annat sätt. Så jag kröp omkring för att kunna sova.
  – Men jag tvekade aldrig. Jag hade så fruktansvärt ont vare sig jag tränade eller inte så då kunde jag lika gärna köra. Jag grät av smärta bara jag åt frukost.

Vägrade sluta
  
Hennes läkare sa att hon skulle slippa operation om hon slutade idrotta, men Maria vägrade. Hon opererades ytterligare en gång och nu finns det ingen diskmassa kvar mellan diskarna i ländryggen där diskbråcket satt. Det innebär att diskarna gnager mot varandra.
  – Det gör fortfarande fruktansvärt ont, jag kanske får leva så här resten av livet, säger hon.
  – Nu får jag cortison så värken är mest molande och det kan jag leva med. Det är inte så farligt.
  Hon kan inte springa eftersom hon tappar känseln i fötterna – men ro det klarar hon. Målmedvetet och med tuff träning satsar hon mot OS-kvalet som avgörs i Schweiz den 12 juli. Då kvalificerar de tre sista roddarna sig till Sydney.
  – Jag vill gärna försöka och det ska inte vara några problem att gå vidare. Klarar jag inte det har jag inget i OS att göra, säger Maria Brandin.
Du har ont och kanske får lida av det hela livet. Varför slutar du inte?
  
– Jag tycker att detta är kul och jag vill gärna bevisa för världen att det går att komma tillbaka efter tre diskbråck på tio månader.
  Ett fjärde OS är hennes mål och det kan inte ens en smärtande rygg ändra på.

Anna Carlsson
Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
 MER SPORT