Lars Johan Hierta På internet sedan 1994
AftonbladetSport
ONSDAG 17 MAJ 2000

Straffdrama när Galatasaray vann

DÄR SATT DEN! Gheorghe Popescu har just slagit in den avgörande straffen för Galatasaray.
Stolpe och ribba stoppade Arsenal
KÖPENHAMN (TTs utsände) Davor Suker sköt - i stolpens insida.
Patrick Vieira sköt – i ribbans undersida.
  Sedan slog Gheorghe Popescu in Galatasarays fjärde straff – och säkrade den turkiska segern i Uefacup-finalen.
  Galatasaray vann straffslagningen med 4–1 efter 0–0 vid full tid och en mållös förlängning. Ergun Penbe, Hakan Sukur, Umit Duvala och Gheorghe Popescu gjorde vad Davor Suker och Patrick Vieira misslyckades med.

De fyra Galatasaray-spelarna slog bollen i mål från straffpunkten och satte igång det enorma jublet hos Galatasarays fans på plats i Köpenhamn. Seger var den första som ett turkiska fotbollslag någonsin tagit i en av de stora europeiska cuperna.
  Finalen föregicks annars av betydligt otrevligare saker. De ruskiga upploppen på onsdagseftermiddagen på Rådhusplatsen i centrala Köpenhamn, var en mörk skugga över finalen i Uefacupen. Fyra personer skadades allvarligt, elva fördes till sjukhus. Det var tårgas, poliser, hundar och stolar, glas och bord som virvlade i luften.
  Uefas president Lennart Johansson satt på vipläktaren i Parken och han beklagade det som skett:
– Förbannat sorgligt, det enda bra besked jag fått i dag var att ryktet att en person dött inte var sant, sa Lennart Johansson till TT.
  Arsenal presterade flera fyndiga, blixtsnabba anfall, och det var tyngd i Londonlagets spel. Dennis Bergkamp och Thierry Henry väggade sig förbi Galatasarays försvar understödda av det centrala mittfältets offensiva dominant, fransmannen Patrick Vieira. Och ute på vänsterkanten kom Marc Overmars i snabba rusher och med stenhårda inlägg.
  Galatasaray, med fyra blivande EM-spelare på planen, hade en lysande målchans ett par minuter före pausen. Och den föregicks av en grymt bra och finurlig passning av Hakan Sukur, den 191 centimeter långe målgöraren, som rör sig med kattmjuka steg och är bra både med fötterna och med huvudet. Bollen gick till Erdem Arif som kom fri i straffområdet men sköt utanför och tog sig förtvivlat om huvudet.
  Erdem och Suker skall Patrik Andersson och Joachim Björklund försöka neutralisera när Sverige möter Turkiet i EM 15 juni. Suker är inget att leka med.
  Han var lysande och bländade Arsenals försvar hela tiden. Och han var nära att rycka förbi David Seaman fem minuter före slutet av ordinarie matchtid, men föll. Och två minuter efter pausen sköt han i stolpen. Precis som Tomas Brolin gjorde när Parma förlorade mot Arsenal i finalen i cupvinnarcupen 1994 i Parken.
  Arsenal hade flest målchanser, och hade kunnat avgöra både under ordinarie matchtid och på övertid. Thierry Henry hade en av matchens bästa chanser i förlängningen, när han gick upp högt på Ray Parlours inlägg från höger. Nicken var bra - men målvakten Claudio Taffarels räddning var av världsklass. Taffarel kastade sig reflexmässigt åt höger, stötte bort bollen vid stolpen och tog matchen till straffar.
  Det fanns massor av godbitar för publiken. Den bästa var 35-årige rumänen Gheorghe Hagis dragning med insidan av ''fel'' fot, en delikatess som Bergkamp fick det tvivelaktiga nöjet att utstå. Det var Maradona-klass på Hagis konststycke.
  Två minuter in i förlängningen blev Gheorghe Hagi dock utvisad sedan han givit till Tony Adams ett par saftiga smällar med knytnävarna i ryggen efter en tuff duell.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00