Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetResor
1998
 


Här hittar du
världens bästa dykning

Norge

Foto: E SVENSEN, UVM
Tack vare Golfströmmens varma vatten är nästan hela Norges kust isfri året om.
  Södra Norge skiljer sig inte mycket från dykningen vid svenska västkusten men ju längre norrut du kommer förändras undervattenslivet ganska drastiskt.
  Utmärkande för dykningen i Norska havet är de meterlånga tarebladen som bildar en spännande djungel som fungerar som skydd för havets mindre invånare. Jämfört med djurlivet på svenska västkusten är allt här större.
  Stora ståtliga exemplar av död mans hand, havsnejlikor och anemoner. Humrar och krabbor lurar i alla skrevor och bland de mer exotiska inslagen träffar man på de stora och blåskimrande kattfiskarna med sitt hotfulla tandgarnityr och i perfekt kamouflage på snäckskalssbotten ligger enorma och mycket vackra exemplar av marulk.
  Nordnorges vrak- och naturdykning anses av många dykare vara i absolut världsklass. Utanför Narvik finns många vrak från andra världskriget, på vissa råder dykförbud men en del kan besökas med tillstånd. Tysfjord utanför Narvik är världsberömt för de späckhuggare som varje år i slutet av oktober vistas i området.
  Utmed hela norska kusten är utbudet av dykcenter stort och många har kapacitet att också ta emot större sällskap och klubbar.

Vrak i Östersjön
I svenska farvatten finns mellan 9 000-10 000 registrerade och kända förlisningar, men många marinarkeologer och källforskare uppskattar den verkliga siffran till uppåt 40 000 - bara i Östersjön!

Foto: HÅKAN JOHANSSON, UVM
  Av dessa kända förlisningar är det ungefär 1000 som lokaliserats.
  Trävrakens fiende nummer ett, skeppsmasken, trivs bara i saltvatten och saknas därför helt i Östersjön. Det är anledningen till att det finns trävrak i dessa vatten som är helt intakta efter flera hundra år på havets botten. Ett av de mest kända exemplen är Regalskeppet Vasa.
  Just avsaknaden av skeppsmask gör kanske Östersjön till ett av världens mest intressanta hav för vrakdykare.

Sardinien
Sardinien är efter Sicilien Italiens största ö. Mycket populär bland tyska och italienska dykare men fler och fler svenska resenärer hittar till denna pärla i medelhavet.

Foto: PETER BYLIN, UVM
  Bland dykare är ön kanske mest känd och uppskattad för sin spännande och varierande grottdykning. Uppe vid den nordöstra kusten vid staden Alghero finns många mer eller mindre avancerade grottsystem där alla dykare oavsett erfarenhet kan hitta sitt äventyr.
  Här har vädrets makter genom åren bildat allt från stora och vida grottor som nu passar såväl nybörjare som mer avancerade dykare. Vattnet är oftast mycket klart men även vid ”dålig” sikt ser man åtminstone 10-12 meter.
  Uppe på öns nordligaste kust vid Magdalena finns öns finaste naturdykning med azurblått vatten, böljande fiskstim, anemoner, sjöhästar, stora bläckfiskar, rödkorall, färggranna skorpionfiskar och mycket mer.

Sharm el Sheik
Ett klassiskt dykresmål i världsklass även om många av dykplatser uppvisar tydliga spår efter årtionden av dykturism.

Foto: PETER BYLIN, UVM
  Har man inte själv upplevt det kan det vara svårt att föreställa sig hur stor dykningen faktiskt är här. Varje morgon lämnar minst ett 50-tal dykbåtar hamnen i Sharm El Maya med förhoppningen att vara en av de första att nå någon av de trettiotal dykplatser som finns inom ett par timmars avstånd.
  Norra Tiransundet med Jackson och Gordon Reef, The Temple, Ras Nasrani, Ras Um Sid mer söderut och Ras Mohammed samt vraken Dunraven och Thistlegorm väster om Sinais södra udde är alla världsberömda dykplatser och måste ses någon gång i dyklivet.

Malaysia
Säg den inbitne dykare som inte hört talas om Borneo och sköldpaddsön Sipadan... men dykningen i Malaysia kan erbjuda så ofantligt mycket mer.

Foto: HÅKAN JOHANSSON, UVM
  Som ett av Asiens snabbast växande länder händer också väldigt mycket inom turismen - något som i hög grad gynnar ressugna dykare. Fler och fler dykresorts blommar upp på tidigare okända och otillgängliga atoller.
  Ett hett resmål just nu är atollen Layang-Layang i Sydkinesiska havet, cirka 30 mil utanför Kota Kinabalu på nordvästra Borneo. Mitt i atollen ligger denna konstgjorda ö, precis så stor att ett femstjärnigt hotell samt en landningsbana för mindre passagerarplan ryms.
  Utanför hotelldörren stupar revet dryga 2000 meter rakt ner i en djupblå avgrund. Förutom en otrolig mängd mjukkorall och i övrigt ett helt orört landskap av hårdkorall formligen kryllar det av allt vad korallrev har att bjuda på. Periodvis samlas här mängder av mantor och hajar, däribland stora stim av hammarhaj.
  Utanför östra Malaysia ligger öarna som på ett pärlband där en av de mest välkända är Tioman Island. På många av de djungelbeväxta öarna finns små, enkla hotell med välutrustade dykcenter. Dykplatserna ligger inom några minuters båtfärd från öarna och revdykningen här är mycket fin även om den kanske inte imponerar på den mest kräsne korallrevsdykaren.
  Fascineras du av vrak från andra världskrigen finns många ”skatter” vid Labuan strax norr om Brunei på västra Borneo.

Maldiverna
Redan innan charterplanen hittade sin väg hit räknades Maldiverna som paradiset på jorden.

Foto: HANS BYLUND, UVM
  Fler och fler säger nu att många av ö-rikets korallrev har blivit sönderdykta och nedslitna. Och ingen rök utan eld, men sedan flera år har man dock nått en ökad medvetenhet om bevarandet av naturen, såväl på land som i havet, och även de mer slitna reven, närmast de mest välbesökta hotellöarna, börjar så sakta att återhämta sig. Korallerna växer sakta ut och fiskstimmen återvänder.
  Som dykare ska du välja en ö med ett välorganiserat dykcenter på, där man månar både om dykarens upplevelse och bevarandet av undervattenslivet. Väl på plats kommer du att förstå begreppet jordens paradis. Ett mer lättillgängligt och artrikt dykområde är svårt att finna.
  Undervattenslivet formligen exploderar av fiskar och koraller i alla de färger och former. På många platser är haj något man ser under nästan varje dyk. Sikten är ofta över 25-30 meter. Många är de dykare som här har sett sin första grå revhaj, manta, sköldpadda, örnrocka...
  Det är inte för inte som dykare med tusentals loggade dyk återvänder hit år efter år.

Thailand
Ett av världens mest välbesökta dykområdena med ett till synes oändligt antal dykplatser.

Foto: PETER BYLIN, UVM
  Välkända Phi Phi Island och Hin Daeng har fin dykning. Väster om Phuket ligger Similan Islands med flera spännande dykplatser, här är också sikten oftast betydligt bättre. Valhaj är vanlig syn, likaså revhaj, sköldpadda, och då och då manta.
  Bästa tiden för att se valhaj är i slutet av mars och början av april då det finns gott om plankton i vattnet. Till Similan går det live-aboards, vilket för övrigt är ett bra sätt att komma utanför de mer närliggande öarna och höja kvaliten på dykningen flera snäpp.
  Dykningen skiljer sig ganska mycket åt mellan Thailands väst- och östsida. Den västra sidan har i regel större korallrev och bättre sikt men på östsidan finns flera bra dykmål, bland annat Koh Tao där ofta pelagiska (oceanlevande) arter är synliga som till exempel flera hajarter. Här ser också undervattensnaturen lite annorlunda ut med tunnlar, gångar och håligheter.

Australien
Denna väldiga kontinent har en kusträcka på närmare 25 760 km vilket knappast gör det lätt att på några rader beskriva dykningen.

Foto: QUEENSLAND TOURIST AND TRAVEL CORP.
  Mest omtalat är förstås Stora Barriärrevet, världens mest kända korallrev. Stora Barriärrevet består av 2 900 separata revsystem och det är också det största marina naturskyddsområdet i världen. Dykning har varit en stor sport i Australien sedan lång tid och dykorganisationen är mycket väl utvecklad.
  I Australien finns många olika typer av dykning representerad, inte minst genom att landet sträcker sig över flera klimatzoner, vilket också gör att det är stora lokala temperaturskillnader både på land och i vattnet.
  Riktigt fin dykning hittar man en bra bit utanför barriärrevet där naturen är mer orörd. De flesta dykarrangörer erbjuder flerdagars- eller veckoturer ombord live-aboards.
  Ett av många berömda dykmål är Ningaloo Reef, välkänt för sin valhajsafari där spaningsflygplan rapporterar till dykbåtarna var man siktat valhaj. Dykarna släpps sedan i på den plats där valhajarna förhoppningsvis simmar förbi. Bästa säsongen för valhajar är i mars-juni.
  För våghalsar finns möjligheten att möta vithaj öga mot öga. Den legendariske hajdykaren Rodney Fox arrangerar vithajsdykning utanför Adelaide med dykarna skyddade i burar.

Bonaire
Strax norr om Venezuela ligger Nederländska Antillerna som består av tre öar; Aruba, Curacao och Bonaire där den sistnämnda ön har den mest välutvecklade dykorganisationen.

Foto: FREDRIK EHRENSTRÖM, UVM
  Dyksäsongen här är i princip året runt och medelsikten ligger kring 30 meter. Undervattenslandskapet skiljer sig mycket från exempelvis Röda Havet. Här finns stora mängder mjukkorall, däremot inte så mycket hårdkorall. Vanliga fiskar som clownfisken finns till exempel inte alls representerad här, men i gengäld kan du se 1.5 meters exemplar av nyfikna men ofarliga havsabborrar.
  Det finns fyra dykcenter på ön och ofta tillämpas så kallad ”free diving” vilket innebär att man dyker så mycket man vill på egen hand från land. Från dykcentret tar man med sig så många fyllda flaskor som behövs för dagens dykning. Utmed kusten är ett 100-tal dykplatser markerade med gula stenar. För den som vill går det naturligtvis att göra båtdyk och guidade turer.
  På Bonaire agerar man också lite av föregångare när det gäller att skydda korallreven. Inga båtar ankrar direkt i reven, utan cementklumpar har lagts ut på korallsanden och i dessa är bojar fastsatta. För dykarna gäller också restriktioner, inga handskar eller knäskydd är tillåtna för att man inte ska frestas att ta i korallerna.
  Dykningen på Bonaire är förhållandevis billig, cirka 150 kronor för obegränsat antal dyk från land inkl. bly, dyktank och fri luft. Däremot kan boendet vara ganska kostsamt.

Cocosön
Är du sugen på att se hammarhajar, mantor och valhaj? På Isla del Coco eller Cocosön kan allt detta bli verklighet under ett och samma dyk!

Foto: AVI KLAPFER, UVM
  Cocosön ligger cirka 500 kilometer sydväst om Costa Rica och är sedan tjugo år förklarat som nationalpark. Det marina livet är enligt många biologer i särklass och ännu mycket litet påverkat av dykare.
  Eftersom ön är nationalpark tillåts ingen övernattning utan för att besöka detta område krävs att man bor ombord på en så kallad live-aboard båt som tar cirka 20 dykare.
  Utanför Cocosön får man se stora stim av hammarhaj som kommer för att låta sig rengöras av putsarfiskar som rensar bort parasiter och död vävnad. De flesta dyken görs också vid dessa så kallade ”cleaning stations” på 30 till 40 meters djup. För att komma hajarna riktigt nära (cirka en halvmeter!) krävs rebreather-utrustning (ett slutet system som inte ger några störande bubblor) som finns att hyra ombord, men innan krävs en kortare kurs för att få dyka med systemet.
  Det finns närmare 200 fiskarter i vattnen runt ön samt ett tjugotal olika typer av korall men mycket har förstörts av de senaste besöken av ”el Niño”, en varm havsström som drar förbi ön med jämna mellanrum.


Dykningen börjar redan hemma
Kalla dyk här uppe i norr
Varma dyk i tropikerna
... och tio andra heta dykplatser