Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetResor
SÖNDAG 26 JULI 1998
 

En svensk sjörövarö

På Gotska Sandön kan man få en strand för sig själv om man har tur.
Foto: MATS JANSSON

Gotska Sandöns historia bär spår av både pirater och berömda författare

I århundraden var Gotska Sandön alla sjömäns fasa.
  Här lurade lömska sandbankar och Östersjöns sista sjörövare.
  I dag lockar långgrunda stränder tusentals turister till Sveriges mest isolerade ö.
  Men resan hit är fortfarande ett äventyr.

   Många av besökarna återvänder flera år i rad. Och det är lätt att förstå varför de som en gång stigit i land på denna karga ö mitt ute i havet gärna kommer tillbaka.
  Oavsett varifrån det blåser finns här alltid en sandstrand i lä – Las Palmas åt nordost, Tärnudden i söder eller Bredsandsudde på västra sidan.

En egen strand
   Tidigt och sent på säsongen kan man få en hel strand för sig själv. Och även om de inte är lika öde i juli behöver man aldrig trängas. Hela ön är nationalpark och antalet besökare maximerat till 165 per natt.
  Innanför stränderna täcks Sandön av mossa, ljung och glest växande tallskog.
  Det är tillåtet att gå överallt men marken utanför stigarna är mycket ömtålig.
  Bara ett tunt täcke jord och mossa hindrar ön från att blåsa ut i havet. Ändå växer det orkidéer i skyddade sänkor. Allra vackrast är det kanske på Höga land, ett stycke brant kust på sydsidan. En vindstilla dag ser man här uppifrån tydligt stenarna på havsbotten.
  Ovanpå vågorna guppar ejdrar med ungar. I det helt genomskinliga vattnet kan man följa dem även under ytan när de dyker efter mat.

Specialbyggd båt
   Anledningen till de senaste årens turistboom heter Madam af Gotska Sandön. Hon är en passagerarbåt byggd speciellt för att klara de grunda landstigningarna. Madam är bekvämare och större än den förra båten, där många blev sjösjuka.

Den fattiga änkan Söderlunds hus. När änkorna i Visby skänkte henne sina avlagda krinoliner började folk kalla henne Madam.
Foto: MATS JANSSON

Fascinerande historia
   Men det finns fortfarande ingen hamn på ön och var man kommer i land beror på vinden. Bara den norra sidan är djup nog för att Madam ska komma ända in och blåser det nordligt får passagerarna åka gummiflotte sista biten.
  Dessutom måste man vara beredd på att gå ett par kilometer, ibland en hel mil, för att komma till lägerplatsen. Bagaget hämtas dock med traktor.
  För den som är intresserad finns här hur mycket som helst att lära om öns fascinerande historia.
  Enligt sägnen låste Östersjöns siste sjörövare in strandade fartygsbesättningar i ladan på det vackra lövänget bakom lägerplatsen.
  Det finns bevis för att en länsman från Visby våren 1816 hittade nedgrävt vrakgods på ön. Och för att en Petter Gottberg, som då arrenderade ön, dömdes för vrakplundring senare samma år.
  Under några somrar på 1920-talet satt tecknaren och författaren Albert Engström ofta och drack punsch på fyrmästarens veranda, i det hus där öns tillsynsmän i dag har sitt kontor.

Skänkte krinoliner
   I jaktstugan som fortfarande ligger vid S:t Annas udde skrev han boken ”Gotska Sandön”. Där får vi bland annat veta hur öns fattiga änka fru Söderlund, får öknamnet Madam när de fina fruarna i Visby börjar skänka henne sina gamla krinoliner.
  I dag bär den nya båten hennes namn. Och en av livflottarna heter Gottberg.
Maria Ullsten


Från maj till september går tre eller fyra turer i veckan mellan Nynäshamn, Gotska Sandön och Fårösund. Från Nynäshamn tar resan 3,5 timmar och kostar 796 kronor t/r, till Fårösund tar det två timmar och kostar 596 kronor t/r.
Bekvämast bor man i stuga med elvärme och eget kök. Ett fyrbäddsrum kostar 495 kronor, tvåbäddsrum 395 kronor. Sovsal kostar 60 kr per bädd och natt.
Tält är bara tillåtna i ett begränsat område vid lägerplatsen. 35 kronor per tält och natt.
I stugor och sovsalar finns madrasser och kuddar, men inga täcken eller lakan.
Det finns varken kiosk eller affär.
All mat och köksgeråd förutom grytor och stekpannor måste tas med. Det finns elspis och rinnande kallt vatten. Stugorna har kylskåp.
Det är inte tillåtet att elda på ön. De som vill äta middag i solnedgången på stranden måste ta med egen grill eller stormkök. Även då krävs tillstånd från tillsyningsmannen.
Ett tips är att istället för att återvända till Nynäshamn fortsätta med Madam till Gotland. Det går att ta med cykel (kostar 50 kronor) och sedan kan man trampa vidare från Fårösund till Visby.
Resa och sovplatser måste bokas via Sandöbokningen, tel. 0498/342 88.