Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 18 JUNI
  

– Jag har ett tungt ansvar
Det fanns en tid när hon varken förstod eller brydde sig. Men i dag är Courtney Love medveten om att hennes åsikter och handlingar påverkar omvärlden. I en intervju med Puls Per Bjurman berättar den Sverige-aktuella superstjärnan om Kurt, drogerna och musiken.

Courtney Love i Hole är – kaxig värre.

Lyssna på Hole
Så laddar du hem Realplayer

Ljudet innehåller:   En mix av låtarna Celebrity Skin, Malibu och Awful från senaste skivan med namnet "Celbrity Skin".

Sväljer hårt.
  Trycker telefonluren ännu hårdare mot örat.
  Det börjar bli nervöst.
  I närmare en kvart har jag suttit och väntat på att Courtney Love, nyvaken på ett hotellrum i Pittsburgh sex tidzoner västerut, ska lyfta luren skivbolagsrepresentanten lagt av åt henne.
  Courtney Love...
  Det är inte vem som helst i min värld, vilket måhända framgått av mitt val av tröja i tidningen de senaste fyra åren. Det är tvärtom en av de verkligt stora. En hjältinna. Inte i första hand för sin roll som stridbar kvinna eller allmänt kulturellt nittiotalsfenomen. Utan för att hon är en begåvad, spännande, inspirerande artist. På samma sätt som Lou Reed är det. Eller Patti Smith. Eller Bob Dylan. Eller...

Smart och självsäker
  
Plötsligt knastrar det till i luren.
  – Hi Per. This is Courtney.
  Herregud...
  Hon låter som man förväntar sig. Smart, självsäker och påfallande vaksam. Garden är hög. Det finns visserligen inget ovänligt i rösten. Men man förstår omedelbart att man talar med en människa som inte låter sig trampas på.
  – Självsäker? Ja, men jag är i min fulla rätt att ha stort självförtroende. Jag spelar i Hole och Hole är ett fruktansvärt bra rockband, säger hon.
Det tycker du?
   – Det är inte mycket att snacka om. Vi är briljanta.
Vad har du att säga till dem som tycker att senaste albumet, ”Celebrity skin”, är för soft och tillrättalagt?
   – Ingenting. Det är mitt privilegium att kunna skita i vad folk tycker. De som har såna åsikter får ta det med de två miljoner som köpt skivan och verkar älska den. Saken är den att det inte finns något utrymme för diskussion om hur musiken ska vara. Jag har gjort den skiva jag ville göra och det är bara för omvärlden att hacka i sig. Jag tar ut riktningen, ingen annan.
Tycker du att plattan är missförstådd?
   – Den är beyond missförstådd. Men det spelar ingen roll. Historien kommer att ge mig rätt.
Jag är i min fulla rätt att ha ett stort självförtroende
Den känns influerad av brittiskt åttiotal, tycker jag. Ett namn som Psycedelic Furs dyker osökt upp i huvudet. Har jag helt fel?
   – Inte alls. Jag älskade en massa brittiska åttiotalsband. Echo & The Bunnymen, Joy Division, Teardrop Explodes och just Psycedelic Furs. För att ta några exempel. Och de har definitivt influerat den här skivan. Men jag älskade en massa sextiotalsband också, som Kinks och Zombies. Jag tycker man kan höra spår även av dem. Ja, det finns mer, om du letar. Du vet, jag har alltid varit skivsamlare. Passionerad, nästan löjlig skivsamlare. Jag har precis hur mycket plattor som helst.

  ”Celebrity skin” kom i fjol och innebar Holes stora genombrott. Från att ha varit ett obskyrt punkband, uppmärksammat enkom för att Nirvana-sångaren Kurt Cobains livskamrat stod vid mikrofonen, blev kvartetten en angelägenhet i hela stora shopping mall-Amerika.
  Samtidigt cementerades Courtneys position som en av den amerikanska rockscenens absolut största och viktigaste stjärnor.

Grungens Yoko Ono
  
Vägen dit har dock varit lång. Länge betraktades Courtney blott som gapig knarkbitch och supergroupie. En grunge-generationens Yoko Ono som splittrade världens bästa band och i sin egen monumentala obegåvning bara snyltade på sin aktade makes talang och berömmelse.
  Många lever fortfarande i övertygelsen att det var Kurt som spökskrev materialet till förra Hole-plattan, den kritikerrosade ”Live through this” (utgiven nästan samtidigt som Cobain tog sitt liv).
  – Och nu hävdar samma människor att det är Billy Corgan (från Smashing Pumpkins, red:s anm.) som gjort den nya skivan, suckar amerikanskan.
  – Jag orkar inte bry mig om det heller. De som tror det kommer att fortsätta tro det oavsett vad jag säger. Så varför ödsla energi på att kommentera skiten? Men jag kan bli förbannad på att Chris och Dave (Novoselic respektive Grohl, övriga medlemmar i Nirvana, red:s anm.) inget säger. Kurt var redan död när anklagelserna började hagla och hade ingen möjlighet att dementera. Men de där två vet att han inte hade ett skvatt med skivan att göra och skulle kunna ta död på skitsnacket. Men det gör de inte. Jag tycker det är förbannat taskigt.
Nu är du förebild och hjältinna världen över, i synnerhet för unga kvinnor. Man ser små mini-Courtneys överallt. Hur känns det?
   – Det kan vara både positivt och negativt. Jag blir ledsen när de ser upp till mig av fel anledningar. Som häromkvällen... då var det en tonårstjej som stod nedanför scenen och skar sig själv med en kniv. Det är inte kul att se. Jag har också gjort sånt, men inte framför ett rockband. Det är ju fucking absurt när man tänker på det.
  – När jag känner att jag inspirerar de unga tjejerna till bra saker är det förstås roligare. Jag hoppas jag får dem att känna att de kan bli och uppnå vad de vill, utan att anpassa sig till samhällets konventionella syn på begreppet ”ambition” och utan att svansa för någon jävla man.
Det måste innebära ett tungt ansvar att veta att man har sådant inflytande över unga människors liv?
   – Definitivt. Förr ville jag inte erkänna att jag hade ett sådant ansvar. Men nu har jag förstått att jag har det. Det ska inte överdrivas, förstås. Då blir man pretentiös. Det är fortfarande tillåtet att ha roligt, även för mig. Men jag vet att andra har koll på mitt beteende, därför håller jag själv koll på det. Jag har dragit ner på vissa saker. Du vet, tanken att andra tar droger för att jag gjort det, den tanken plågar mig oerhört.

Hole är ett fruktansvärt bra rockband. Tycker de själva.
Apropå det kan jag berätta att ni spelar på samma festival som Marilyn Manson här i Sverige.
   – Nä!?! Är det sant?
Ja.
   – Fan, då måste vi ställa in.
Allvar?
   – Nej. Kanske inte. Men... åh, gud vad jobbigt.

  Förklaringen till denna vånda är att Hole tidigare i år hoppade av en gemensam turné med Marilyn Manson, officiellt för att Courtney inte ville ha med kollegernas drogpropaganda att göra.
  – Folk har sagt att vi var sura för att vi fick agera förband åt dem, trots att vi är mycket större. Men det hade inget med vårt ego att göra, vi värmer gärna upp åt mindre band. Det gjorde vi ju till exempel åt Sonic Youth på senaste Lollapalooza-turnén. Dom är ju ändå så gamla...
  – Att vi inte kunde fortsätta turnén med Manson berodde på att jag inte stod ut med deras mörka energi. Jag inbillade mig länge att vi skulle kunna bidra med tillräckligt mycket ljus för att ta udden av dem. Men kraften i mörkret var för stark och smetade till och med av sig på oss. Det var oacceptabelt.
De tänder en stor ljusskylt med ordet ”drugs” under sin show. Störde det dig?
   – Ja, givetvis. Efter allt jag gått igenom känns det omöjligt att ställa sig på samma scen som en som hyllar droger. Se på mitt och mina vänners missbruk... vad ledde det till? Människor dog. Fatta det, underbara människor dog. Och i Seattle finns det i dag fler narkomaner än någon annanstans i världen. Jag bär en del av ansvaret för det och den vetskapen är vidrig att släpa omkring på.
  – Jag dömer inte Brian (huvudfiguren Mansons egentliga förnamn, red:s anm.). Han får göra vad han vill. Är det hans önskan att bränna kors och propagera för droger så står det honom vad mig anbelangar fritt att göra det. Men jag vill inte ha med saken att göra.
Hans ansvar måste vara lika stort som ditt?
   – Knappast. Det finns inte särskilt många som ser upp till Marilyn Manson. Dom är inte särskilt stora, det är en myt. Jag såg ju publiken. Där fanns några vilsna goth-rockare. Vet du vad resten var för ena? Jo, vanliga, töntiga, amerikanska brottningsfans som ville se lite eld. Patetiskt.
  – Problemet är att vi var med och vi har en stor publik. Med andra ord hjälpte vi dem att sprida budskapet till en betydligt större krets. Det gör mig galen. Men vi blev lurade att medverka på den där turnén och de skyldiga, till exempel vårt management, har alla fått sparken.
Det finns debattörer i USA som menar att Manson genom sitt destruktiva budskap är medskyldig till massakern på skolan i Colorado tidigare i år. Vad har du att säga om det?
   – Att det är åt helvete. Det går inte att skylla en sådan händelse på konstnärliga yttringar och jag beklagar verkligen att Manson blivit föremål för den här häxjakten. Det förtjänar de inte. Mördarna i Colorado sköt inte sina skolkamrater för att de lyssnat på någon speciell skiva. De gjorde det för att de var två jävla psykopater.
Tanken att andra tar droger för att jag gjort det stör mig
Ja, problemet är väl i första hand att sextonåringar i USA kan få tag i automatvapen?
   – Exakt! Men vi har en fascistisk organisation i det här landet som kallas National Rifles Association och dårarna där vill inte att vi ska bråka om att tonåringar kan köpa AK47:or på internet så de försöker rikta fokus på ungdomskulturen i stället. Fuck them!

  Besöket i Hultsfred är Holes första på svensk mark. Men inte Courtneys.
  – Jag var med Nirvana i Stockholm 1992 och kan allt om Sverige.
Jaså?
   – Ja, få se nu... ABBA. Greta Garbo. Cardigans. Aqua...
Aqua kommer från Danmark.
   – Åh, förlåt att jag är en idiot. Men jag vet att Britney Spears album skrivits och producerats av svenskar. Och så har ni Volvo. Fast det är ju inte svenskt längre.
Sånt har du koll på?
   – Ja, vad trodde du? Jag är en mycket allmänbildad person.

Per Bjurman

   
  MER I PULS