Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 3 MARS 2000
 
  

– Vi vill ha kärlek

707
Foto: PETER KJELLERÅS
 arkiv Komeda
Kommer från: Umeå. Består av: Lena Karlsson, sång, Jonas Holmberg, trummor, Marcus Holmberg, bas. Plattopryl: ”Pop på svenska” 1993, ”The genius of Komeda”, 1996, ”What makes it go?” 1998, nytt album planerat i höst.
Komeda gör filmmusik åt Hannes och Måns. Och vill älskas av svenskarna – NU.
No Doubt älskar dem.
  Beck älskar dem.
  Devo älskar dem.
  Men Komeda, de vill bara bli älskade av dig och mig.
  Nåja. Naturligtvis är det inte helt fel att vara upphöjda till skyarna av megakollegorna i USA. Sångerskan Lena Karlsson låter sin röst färgas av ett uns stolthet när hon berättar om Komedas framgångar där borta.
  Och de svenskar som upptäckt Komeda är förvisso hängivna.
  Men samtidigt... samtidigt skulle Komeda så gärna vilja slå i Sverige. Stort och så gärna.

” Det är vår tur nu”
  – Vi har hållit på sedan 1982, säger Lena Karlsson. Det känns som om det är vår tur nu. Vi har varit inblandade i andra projekt, bland annat stumfilmsmusik. Nu har vi tänkt satsa fullt ut på Komeda och se vart det bär. De ekonomiska förutsättningarna vi har haft tidigare har gjort att det inte fungerat tidigare. Både Jonas Holmberg och jag har barn och man kan ju inte leva på luft bara för att det är kul.
  Och kanske är det just nu som det stora svenska genombrottet kommer. Komeda har gjort två låtar i nya filmen ”Det blir aldrig som man tänkt sig”. På filmmakarna Måns Herngrens och Hannes Holms egen begäran.
  – Vi blev inbjudna att se en råkopia av filmen, säger Lena. Vi åkte hem och skrev fyra låtar. Två av dem, ”Check it out” och ”She’s coming through” kom med i filmen. Filmen och skivan kanske kan hjälpa varandra. Det är ju en himla bra film.

Från Umeå till USA
  Marcus och Jonas är bröder och har spelat ihop sedan de var småungar. Lena och Jonas träffades och startade ett band. Några år senare bildade alla tre Komeda. Och från Umeå togs steget till USA. En marknad som de flesta svenska artister bara törs drömma om. Allt tack vare det lilla amerikanska skivbolaget som Komeda ligger på och som pluggade bandet stenhårt på den amerikanska marknaden.
  – I norra USA finns mycket svenskbygd och där är vi jättepopulära. Det hade vi inte väntat oss. Vi blev nästan lite chockade när publiken sjöng med i våra låtar.

ulrika.svensson@aftonbladet.se

   

   
  MER I PULS

Pulsredaktör på nätet: Johanna Börjesson