Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPress
29 AUGUSTI 1999
  


Roger Belusa, 33, forskar till vardags om njurarnas
gener på Astrid Lindgrens barnsjukhus.
I höst gör han debut med boken "Varför dunkar hjärtat?
- Barn frågar doktorn om kroppen".

Foto: Rikard Laving

Tv-doktorn berättar
hur din kropp funkar

Läkaren Roger Belusa, känd från "Söndagsöppet" i tv, har samlat barns frågor i en bok.
Roger Belusa är läkaren och forskaren som fick myror i kroppen av att vara pappaledig. För att sysselsätta sig och "slippa bli tokig" började han skriva på en bok. "Varför dunkar hjärtat? - Barn frågar doktorn om kroppen" är det färdiga resultatet - en barnbok där barn mellan fem och tretton år ställer frågor om kroppen och får svar.
Hur fick du idén till boken?
- Det var en ren slump. När min son Anton föddes började jag titta efter barnböcker och såg att det fattades en bok där barn själva ställde frågor om kroppen.
Vilka barn är det som ställer frågorna i boken?
- Efter att ha varit pappaledig och suttit i en lekpark i ett halvår lär man till slut känna alla där. Jag har kunnat gå fram och ställa frågor till barn utan att poppa upp som en ful gubbe i skogen (skratt). Sedan har jag frågat barn till vänner, barn på jobbet och läst tidningar och tittat på tv.
Vilken är den vanligaste frågan barn ställer?
- Barn är väldigt intresserade av naglar och hår. Varför man har hår, hur det sitter fast, vad det är. Samma vad gäller naglar. Barn vill också veta varför man rapar, hickar och kräks.
Har du några favoritfunderingar i den?
- Oj, det finns så många. "Varför blir man yr och ramlar omkull när man snurrar runt?" gillar jag.
Vad gör du om ett barn har läkarskräck?
- Det gäller att alltid gå lugnt fram. Till en början håller jag mig på avstånd så att barnet känner sig tryggt innan jag närmar mig. Sedan gör jag de helt "ofarliga" sakerna och tar de "värsta" till sist.
Är det okej att ge mutor som förälder?
- Ja, om det behövs. Måste man ta ett blodprov så måste man det. Då får man använda de medel som står till buds.
Vem ska läsa din bok?
- Jag tycker både barn och vuxna som vill ha kul ska göra det. Föräldrar som har frågvisa barn kan också få hjälp med en del svar.
l Ska du skriva fler böcker?
- Ja, gärna. Jag har några nya idéer på både barn- och vuxenböcker.
Robert Andersson



Doktorn, varför är bajset brunt?
Doktor Roger Belusa svarar:
"Maten som du äter åker genom magen och tarmarna och kommer till slut ut som bajs. Färgen på bajset bestäms av något som heter gallvätska och som finns i en blåsa i magen - gallblåsan. Gallvätskan hjälper tarmarna att smälta maten. På resan genom tarmarna ändrar gallvätskan färg till brun.
Ju längre tid det tar för maten att åka genom tarmarna desto brunare blir bajset. När man till exempel har diarré och maten åker snabbt genom kroppen, hinner inte gallvätskan bli så brun och bajset som då kommer ut är ljusbrunt.
Om det skulle bli stopp i gallblåsan så att det inte kommer någon gallvätska alls till tarmarna blir bajset helt vitt och det är inte bra. Det är alltså helt naturligt och friskt med brunt bajs.
En människa bajsar ungefär 50 kilo bajs på ett år. Under ett helt liv blir det mer än 4 ton (4 000 kilo)!"

Är det farligt att äta sårskorpor?
"Nej, men äckligt! Sårskorpor innehåller en massa saker, till exempel blod, baciller och smuts.
Skulle man äta massor av sårskorpor skulle man säkert bli magsjuk och kräkas eller få diarré."

Varför har snoret olika färg?
"Snor innehåller massor av olika saker: slem, vatten, baciller, smuts och försvarsceller från kroppen. Olika mycket av de här sakerna finns i snoret och därför kan snoret ha olika färg.
Näsan har vi för att lukta med, men den fungerar också som ett skydd som rensar luften från smuts innan luften kommer ner i lungorna. Snoret i näsan fångar upp smutsen. Om man varit ute och lekt och kanske spelat fotboll på en dammig grusplan, är snoret nästan svart av smuts på kvällen."

Hur vet man att hjärnan sitter på rätt ställe?
"Hjärnan sitter på det ställe i kroppen där den är som mest och bäst skyddad - i huvudet inne i kraniet som är ett av kroppens starkaste ben.
Annars skulle hjärnan i och för sig kunna sitta var som helst i kroppen, bara den gör rätt saker som ju är att styra och hålla reda på vad som händer i och runt kroppen.
Man kan säga att hjärnan behövs för att alla delar (organ) i kroppen ska fungera och att organen i sin tur behövs för att hjärnan ska fungera."

Hur kan det komma ut bajskorvar från det där lilla hålet?
"Bajshålet blir mycket större när du bajsar. Det tänjs liksom ut. Runt bajshålet har vi en muskel som ser ut som en ring. Om den muskeln slappnar av blir hålet större och om den spänns blir hålet mindre.
Man kan själv bestämma hur spänd muskeln ska vara. Det är därför man kan hålla sig så att man inte bajsar på sig. Med ringmuskeln kan man också styra så att man bara släpper ut luft. Annars skulle man ju bajsa på sig varje gång man pruttar."