Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 9 NOVEMBER 1998
 




”Det ger mig ångest att bli politiker”. Marit Paulsen om bytet från socialdemokratin till folkpartiet och om vilket byte hon tycker är mycket mer dramatiskt.
Så laddar du hem Realplayer

  ljudet innehåller:  
En intervju med Marit Paulsen.

Marit Paulsen till fp med sikte på EU
STOCKHOLM. Författaren och debattören Marit Paulsen vill arbeta för ett öppnare och tolerantare Europa. Det hoppas hon få göra som folkpartist i EU-parlamentet:
  - Att bli politiker är som att hoppa från en trampolin, säger hon till TT på måndagen.

   För en vecka sedan lämnade hon Malungs arbetarekommun efter 30 års medlemskap. I stället har hon gått in i folkpartiets lilla lokalavdelning. Hon deltar bland 128 kandidater i folkpartiets provval inför EU-parlamentsvalet den 13 juni 1999.
  - Jag vet inte om jag kan marknadsföra kärringen, säger Marit Paulsen som inom kort fyller 59 år. Jag är nog bättre på att föra ut ideer som tolerans och mänskliga rättigheter.
  Men hon tillägger att världen inte gå under om hon röstas bort:
  - Då får man ta det med ett fniss...

"Ingen politiker"
  Marit Paulsen var under några år på 70-talet socialdemokrat i Malungs fullmäktige. Men hon anser sig aldrig ha varit politiker. Hennes insatser inför folkomröstningen 1994 handlade bara om svenskt medlemskap eller inte.
  Att hon nu inte kandiderar som socialdemokrat beror delvis på att partiet ännu är splittrat mellan ja- och nej-anhängare. Detsamma spårar hon hos centern och kristdemokraterna.
  - Folkpartiet har en hygglig sammanhållning i EU-frågorna. Jag orkar inte verka i ett parti där man ännu slåss om ja eller nej. Jag är för fyrkantig för all taktik som sådant kräver, säger hon.
  Om hon väljs in i parlamentet i Bryssel vill hon verka för ett öppnare och mer integrerat Europa. Det gäller att trygga demokratin i Öst- och Centraleuropa. Dessutom krävs kamp för tolerans och acceptans av varandra.
  - Studera reaktionerna i Österrike på att Ungern och Tjeckoslovakien ska få bli EU-medlemmar, säger hon.

Sista krigsgenerationen
  Marit Paulsen känner det förpliktande att tillhöra den sista generationen som minns andra världskriget - det stimulerar till insatser för fred och tolerans.
  De sakfrågor hon kan bäst handlar om jord- och skogsbruk samt glesbygdsproblem. Och hon har väckt opinion mot EU:s djurtransporter och missbruk av antibiotika i djurhållningen.
  - Förra året hade jag ett uppdrag vid regeringens antibiotika-konferens, men i övrigt känner jag bara Bryssels gator som demonstrant.
  Det är Liberala ungdomsförbundets ordförande Erik Ullenhag själv som föreslår Marit Paulsen. Ungdomsförbundets kandidat är Cecilia Malmström.
  Marit Paulsen stod i täten för ja-sidan i folkomröstningen om EU-medlemskapet 1994.
  - Marit Paulsen står för en sund Europapolitik, som stämmer med folkpartiets, säger förbundsombudsman Stina Andersson. Och så har hon det som folkpartiet saknar; folklighet och hemvist på landet.
Lillemor Melsted/TT

Fler nyheter