Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 19 DECEMBER 1999
 

’Svenskar var med och utrotade judar”

MILJONTALS MÄNNISKOR DOG I LÄGREN När kriget var över och de allierade anlände hade tio miljoner människor dödats i lägren. I morgon publiceras det ansedda magasinet Der Spiegel ett dokument baserat på journalisten Bosse Schöns efterforskningar om den svenska nazismen.

Ny bok avslöjar: 260 svenskar slogs frivilligt i tyska Waffen-SS
Minst 260 svenskar slogs frivilligt i tyska Waffen-SS under andra världskriget.
  Flera av dem kände till judeutrotningarna. En arbetade i dödslägret Treblinka och var med och dödade judar.
  Nu – efter 60 år – berättar svenskarna i en ny bok.
  
Svenskarna går under benämningen Det tigande broderskapet, exakt hur många de var är och förblir oklart.
  – Jag tror att det vi vet i dag bara är toppen på ett isberg. Vi har identifierat 260, troligtvis var de över 300 och 500 är inte orealistiskt, säger journalisten och författaren Bosse Schön, som ägnat 18 år åt forskningen om den svenska nazismen.
  Tillsammans med Tobias Hübinette har hans otaliga intervjuer, månaders letande i arkiv och mängder av arkiverade artiklar lett fram till boken ”Svenskar som kämpat för Hitler” som ges ut nästa månad.
  Parallellt sänder TV 4 (och tysk tv) en dokumentärfilm i tre delar som Schön gjort tillsammans med Rolf Wrangnert.
  1987 publicerade Aftonbladet en artikelserie av Bosse Schön om svenskarna i Hitlers armé.
  – Men då visste jag inte lika mycket som jag vet i dag, säger han.

Har tömt alla arkiv i Sverige och Tyskland
  
Efterforskningarna har väckt stor uppmärksamhet i Tyskland. Det prestigefyllda veckomagasinet Der Spiegel publicerar i morgon ett dokument baserat på arbetet.
  – Det har varit oerhört svårarbetat. Vi har tömt alla arkiv i Sverige och i Tyskland och till och med fått tillgång till tyska Bundesarchiv som bara är öppet för forskare. Jag tror tyskarna är skuldtyngda och har tyckt det är skönt att någon berättar om den svenska skulden, säger Bosse Schön.
  Att få svenskarna att öppna sig och berätta har varit det svåraste.
  – Men ju mer jag pratat med dem, desto mer har de berättat. Det här är skammens soldater som tigit i 60 år.

Var lägervakt i dödslägret Treblinka
  
Av de 260 identifierade soldaterna lever 42 i dag – många med den mörka hemligheten bevarad.
  – En av personerna har hotat att ta livet av sig om vi berättade om honom.
  Andra har lättat sitt hjärta. Många med förklaringen att de bara var ”vanliga” soldater, som lydde order och inte kände till utrotningarna.
  – Men 127 av dem var organiserade, hängivna nazister. De trodde på ett renrasigt Europa. En svensk var lägervakt i dödslägret Treblinka där 800 000 judar dödades och var med och dödade både judar och desertörer.
  Lägervakten lever fortfarande och förklarar i dag sina handlingar med att han föll offer för propagandan. Mannen värnar i dag om alla människors lika värde och tar avstånd från nazismen och beklagar djupt förintelsen.
  Han har kallat sig själv för en historiens varning.
  – Jag intervjuade honom i fem timmar framför kameran. Efteråt kom han fram och tackade mig för att jag lyssnat.

Ögonvittne till utrotningen
  
Enligt Bosse Schön var ytterligare en svensk – sedermera fackförbundsordförande – ögonvittne till utrotningen och en annan har bekänt att han sköt så många judar att han inte orkade skjuta mer.
  – De hade alla det gemensamt att de levde i en tid då man trodde på starka ledare. Och de delade kommunistskräck.
  
De har beskrivits som vanliga pojkar i en ovanlig tid. Och runt 40 procent har berättat att de var ”maskrosbarn”, från trasiga familjeförhållanden, som drogs med.
  – De utgjorde de hunsades armé. Men de var antidemokrater. De slogs för en diktatur och de visste om det. Och 13 av dem förblev nazister.
  Bosse Schön började forska i ämnet av en slump. Han var en 26-årig lokalredaktör i Ljusdal när ”Förintelsen” sändes i tv och han chockades av den förnekelselitteratur som samtidigt dök upp.
  – Jag började rota och forska och lärde mig först allt om offren. Sedan har jag också lärt mig allt om dem som utförde utrotningarna. Jag har samlat material som en hamster.
  Efter alla år av tystnad tror han att uppgifterna kommer att väcka häpnad – och kanske ännu mer tystnad.

”Jag har velat berätta om Sveriges skuld”
  
– I mitten av januari kommer 50 delegater från 50 länder till Sverige, bland andra Tony Blair och Israels premiärminister. De ska diskutera projektet Levande historia. Parallellt kommer detta upp. Vad ska Göran Persson säga då?
  
Så småningom ska 18 års arbete och arkiv doneras. För att förhoppningsvis minna om en del svensk historia som inte är angenäm, men sann. Och som rimmar illa med ordet neutralitet.
  – Jag har velat berätta om den okända historien, om Sveriges skuld. Vi är inte den gulligaste nationen i världen, säger Bosse Schön som är medveten om riskerna med boken och filmen.
  – Men jag är inte ett dugg rädd.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER