Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 6 DECEMBER 1999
 

Jättelik SVT-satsning till millennieskiftet

Robyn uppträder – och Lars Adaktusson är en av programledarna i SVT:s stora millenniesatsning.
”2000 idag – Millenniet jorden runt” – direktsänt samarbete mellan 60 länder
Det blir världshistoriens största direkta tv-sändning.
  25 timmar i rad under nyår med nyheter, intervjuer, reportage och firande från hela världen.
  - Ett hedersuppdrag, säger Lars Adaktusson, USA-korre, som kommer hem för att sitta i den svenska tv-studion vid tolvslaget.

   På måndagen berättade SVT vad som väntar de tittare som väljer att fira nyår i tv-soffan.
  En jättelik tv-sändning kallad ”2000 idag - Millenniet jorden runt” som är ett samarbete mellan 60 länder och ännu fler tv-bolag där alla levererar och hämtar material från varandra.
  En sändning som beräknas kosta 60 miljoner amerikanska dollar.
  Sverige bjuder bland annat på en samevigsel från iskyrkan i Jukkasjärvi, Benny Anderssons nyskrivna Millenniehymn (framförd av Emma Härdelin) och Robyn som sjunger på slottet för kungen och hans 700 nyårsgäster.
  Sveriges Television sänder alla jordens tolvslag med start klockan 11, svensk tid, på Chatham-öarna i Stilla havet och rör sig sedan runt jorden för att avslutas på Samoa som ligger i den tidszon som sist tar farväl av 1900-talet.
  Bland många världsartister som dyker upp under direktsändningen, som varar från kl 10.20 på nyårsafton till 12.30 på nyårsdagen, märks Björk, Van Morrison, Aqua, Gipsy Kings, Ray Charles, Westlife och Aerosmith.
  Förutom bevakning från världens alla hörn kommer SVT att bevaka allt som händer i nyhetsväg här hemma. Samtliga nyhetsdistrikt lämnar material och i studio 3 i tv-huset finns våra mest välkända nyhetsprofiler på plats.
  Här är gänget du kommer att få fira nyår med om du väljer tv-soffan: Claes Elfsberg/Nadma Chaouche, Jarl Alfredius/Marianne Rundström, Lars Adaktusson/Anna Hedenmo, Katarina Sandström/Tobias Lennér, Yvonne Åstrand/Henrik Ekman, Christer Ulfbåge/Ann-Britt Pettersson Ryd.
  Vid det historiska tolvslaget sitter Lars Adaktusson och Anna Hedenmo.

Göran Persson håller tal till nationen
  - Ett hedersuppdrag, säger SVT:s USA-korre till Aftonbladets nöjesreporter och tv-recensent Jan-Olov Andersson som bevakade måndagens presskonferens.
Berättade mer!
  - Allt artister är inte klara ännu. Det ryktas bland annat om en stor show med Barbara Streisand också, säger Jan-Olov Andersson.
Förutom underhållning?
  - Det blir en stor diskussionspanel. Vilka som ingår i den är dock heller inte riktigt klart ännu.
Håller kungen tal?
  - Nej, men kl 19.30 håller statsminister Göran Persson något slags tal till nationen. Efter det blir det intervju med honom och hustrun Annika. Även paret Bildt finns på plats för att diskutera utvecklingen på Balkan.
Du som tv-kritiker. Blir det bra tv?
  - Det är omöjligt att säga i förväg. Det är så mycket som kan gå fel på sånt här.
  - Men det är väl sån tv folk vill ha när man sitter och äter och dricker på nyårsafton. Som bakgrundsmusik ungefär, där man kan gå in och titta när man vill.
Är det inget du saknar?
  - Nej. Det är trygga namn. Det är stjärnorna från Aktuellt och Rapport som leder det här. Händer det stora nyheter finns det bra beredskap.
Sitter du själv framför tv:n på nyår?
  - Jag ska äta gott och dricka gott. Tv:n kommer nog inte att vara på så mycket...Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER