Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 28 NOVEMBER 1999
 


Annika och Göran Persson spanade i Krugerparken och av de ”big five” – buffel, noshörning, leopard, lejon och elefant – var det bara de sistnämnda som höll sig utom synhåll. Men annars har alltför mycket av Sydafrikasatsningen gått käpprätt åt pipan.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Lena Mellin

Persson portar pr-firmorna ”Jag har aldrig tyckt om konsulter i regeringskansliet”
Arkiv: Sydafrika-skandalen
Skyll inte på konsulterna
Det är UD som försökt göra det de inte kan
JOHANNESBURG. In i det sista gjordes ihärdiga försök att förbättra den skamfilade bilden av den svenska storsatsningen i Sydafrika.
  Oväntat dök president Thabo Mbeki upp på ett partimöte mellan socialdemokraterna och ANC i går kväll.
  Allt för att sprida glans över Göran Persson.
  
I det tysta har den svenska charmoffensiven i Sydafrika varit lyckad. Välbesökta seminarier, en stor industriutställning, avtal mellan flera svenska och sydafrikanska kommuner, rubgymatcher och uppfinnartävling.
  Men det är en typ av arbete som sällan premieras med nyhetsinslag i tv eller braskande rubriker i tidningar. Det bara görs av besjälade människor utan offentliga ärebetygelser.
  I stället har Göran Perssons veckolånga besök i Sydafrika utåt präglats av artistfiaskot, det svala mottagandet av de sydafrikanska värdarna och – i sydafrikansk press – Perssons diplomatiska klavertramp.

Käpprätt åt pipan
  
På en presskonferens presenterade han Sveriges nya ambassadör i landet. Trots att Helena Nilsson varken var formellt utsedd eller accepterad av den sydafrikanska regeringen.
  Dessutom tillrättavisade Persson indirekt Thabo Mbeki då presidenten sade att det var omöjligt att göra prognoser om arbetslösheten. Varken det ena eller det andra föll sydafrikanska medier på läppen.
Göran Persson har alltså rätt då han påstår sig att i stort vara nöjd med veckan i Sydafrika. Samtidigt har han fel. Bilden är att det gått käpprätt åt pipan.
   Detta oroar även de sydafrikanska värdarna. Relationerna mellan socialdemokraterna och ANC går mer än trettio år tillbaka i tiden, den gemensamma historien betraktas som mycket värdefull och framtida bistånd och motköpsavtal som viktiga för landets fortsatta utveckling.
  Trots det har Göran Persson behandlats ganska svalt av värdlandet. De har visserligen mycket annat att syssla med. Men för att låna Thabo Mbekis egna ord har Sydafrika aldrig varit med om något liknande.
  – Är det några människor kvar i Sverige? frågade han tidigare i veckan.

Äntligen middag med presidenten
  
För denna storsatsning har Göran Persson fått liten belöning. Mbeki gav ingen officiell lunch för Persson. Det gjorde vicepresidenten. Han kom inte till Göran Perssons galamiddag. Det gjorde utrikesministern. Mbeki dök inte heller upp på fotbollslandskampen i går mellan Sverige och Sydafrika. Det gjorde ett vanligt statsråd.
  Det är bakgrunden till att Thabo Mbeki, som också är ANC:s partiledare, i går kväll dök upp på ett möte mellan ANC och socialdemokraterna i Pretoria som ursprungligen skulle ha hållits på en betydligt lägre nivå. En middag med Göran Persson skulle bevisa det hjärtliga i relationerna.
  
För att riktigt understryka detta anlände Mbeki hela tio minuter före den svenske statsministern. Så mycket föreskriver inte ens det mest rigida protokoll.
  
Veckan i Sydafrika har också riktat strålkastarskenet på brister i regeringskansliet. Göran Persson har skyllt alla misslyckanden på konsulter.
Det är orättvist. Det är UD:s Sydafrikasekretariat som gjort upphandlingen. De har skrivit rekommendationsbrev till personer som de inte har någon aning om vad de kan eller vad de vill. De har helt enkelt försökt göra det de inte kan. Vara konsertarrangörer.
   Regeringskansliet är bra på en sak, myndighetsutövning. UD är bra på att smörja relationerna med andra länder. Däremot är de inte bra på att organisera industriutställningar. Därför gjorde Exportrådet det, välrenommerat på just det området.
  UD har tydligt visat sig att de inte heller är bra på att arrangera konsertturnéer. Det borde överlåtas till andra än av UD kontrakterade pr-firmor och artistförmedlare med skamfilat rykte.
  Den som gapar över mycket mister ofta hela stycket, som ordspråket så riktigt lyder.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER