Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 27 OKTOBER 1999
 

”Jag trodde att han skulle fria”
Tony Olssons flickvän berättar om parets plan på att skaffa barn
Två veckor efter polismorden i Malexander köpte hon ringar och förlovade sig med Tony Olsson i Costa Rica.
  Hon är den 40-åriga före detta yrkesmilitären som föll pladask för den kriminelle nazisten.
  – Jag har aldrig älskat en man så mycket, säger hon.



  Småländskan är misstänkt för grovt skyddande av brottsling, grovt häleri och brott mot vapenlagen. Hon förnekar att hon känt till Tony Olssons brottsplaner men bevisen mot henne är tunga:
  I hennes sommarbostad i Småland har polisen funnit både hylsor från polismorden och en mängd brända sedlar i vedspisen. Hos en väninna i Sandviken hittades en burk med 86 000 kronor i 500-kronorssedlar som hon gömt. Hennes fingeravtryck finns på sedlar som polisen fann när Tony Olsson greps i Costa Rica. Åklagaren är övertygad om att flickvännen visste vad Tony Olsson var inblandad i.

Jobbade som ytbärgare
  
Hon träffade Olsson i början av mars i skidbacken i Kungsberget utanför Sandviken.
  – När vi träffades sa Tony att han måste berätta något. ”Jag sitter inne, vad tycker du om det?” Jag svarade att jag vet inte vad jag ska tycka, säger hon i ett polisförhör.
  Men den 40-åriga kvinnan, som två år tidigare slutat jobbet som ytbärgare på helikopterdivision i Berga, blev förälskad i den 26-årige brottslingen.
  – Man kan inte styra över känslorna, säger hon till Aftonbladet.
  Hennes tidigare pojkvän under många år beskriver henne som en helt vanlig tjej och att hon måste blivit väldigt kär i Tony Olsson för att kunna bli inblandad i det här.
  – Mina föräldrar finns inte längre i livet och nu har jag mist alla mina gamla vänner, säger hon till Aftonbladet.
  Hon och Tony Olsson umgicks under hans permissioner. Efter ett Dramatenbesök följde han med henne hem. De blev ett par.
  – Vi pratade om framtiden, att leva tillsammans och flytta ihop när han blev fri. Han skulle läsa på lärarhögskolan och jag hade slutat med p-pillren för att vi skulle skaffa barn, säger hon i polisförhören.
  Mordhelgen hade hon egentligen tänkt att de skulle förlova sig. På fredagsmorgonen den 28 maj besökte han henne i lägenheten strax utanför Stockholm.
  – Han sa bara att han älskar mig och kramade mig och sådär, sen åkte han.

Har suttit anhållen
  
Flickvännen fick en känsla av att Tony Olssons vänner satt och väntade på honom ute på parkeringen och han hade bråttom iväg.
  Trots att Tony Olsson nu åtalats och är misstänkt för polismord är hon fortfarande kär i honom. Hon vägrar att tro att det var han som dödade poliserna.
  – Vi skriver brev till varandra varje dag. Man kan inte bara stänga av känslor, det går inte, säger hon till Aftonbladet.
  Flickvännen har suttit anhållen och i de omfattande förhören ”minns hon ofta inte” eller ljuger. Först när polisen presenterar konkreta bevis berättar hon.
  I de inledande förhören förnekar hon att hon hjälpt Tony Olsson att fly. Senare tvingas hon medge att han ringde henne strax före två på natten. Tjugo minuter snare hade hon tankat bilen och var på väg mot Boxholm för att föra ut honom ur polisspärrarna.

Rädd för att bli skjuten
  
– Han ringde och sa att han ställt till det. Att han var rädd för att bli skjuten och bad mig komma och hämta honom i Boxholm. Jag tänkte bara att han inte skulle få dö, vem som helst skulle ha gjort det.
  De hade kommit överens om att de skulle ses på kvällen.
  – Vi skulle ha det mysigt och laga mat och ja, jag räknade faktiskt med ett frieri där, säger hon.
  I stället blev hennes friare Sveriges mest jagade man.

De stoppas av polisen – men får passera
Fickvännen hjälper Tony Olsson att fly. De stoppas i en vägspärr. Polisen tittar in i bilen och låter dem sedan passera.
29 maj 02.58. (natten efter morden). Tony Olsson ringer till flickvännens bostad och ber att hon ska hämta honom i Boxholm.
03.19. Flickvännen tar med sig sina två hundar, tankar 68,96 liter bensin och kör raka vägen ned från Stockholm till Östergötland.
05.36. Tony Olsson ringer från sin mobiltelefon och berättar exakt var flickvännen ska hämta upp honom. Han gömmer sig intill kyrkan mitt i Boxholm.
05.44. När hon kommer fram till kyrkan kommer han fram ur ett buskage. De kör söderut. En stund senare stoppas de i en vägspärr. En polisman tittar in i bilen och låter dem sedan passera.
  I Helsingborg kör de ombord på en färja. På kvällen tar de in på ett hotell i Hamburg. Sedan flyger Tony Olsson till Costa Rica.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER