Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 27 OKTOBER 1999
 

Bankens egna kamerabilder och den sista övergivna flyktbilen.
Där hittade polisen sina starkaste bevis.
I bilen fanns till exempel fingeravtryck från alla de tre misstänkta rånarna.
Här är de viktigaste bevisen i åtalet.


Bevisen som ska fälla dem


Sprayburken i bilen
1: En av de tre rånarna har en sprayburk i handen när han kommer in i banken. Han sprayar över två kameror med svart färg – men glömmer en tredje – som filmar hela rånet.
2: Rånaren ställer ifrån sig spayburken på kassadisken. Sedan lägger han troligtvis ned den i den svarta väskan.
3: En likadan sprayburk som den som filmades inne i banken hittas senare i rånarnas andra flyktbil, en Toyota Avensis. Enligt analyser som gjorts av Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) finns nära överensstämmelse mellan färgen som fanns på kamerorna i banken och färgen i burken. Det bevisar med stor sannolikhet att rånarna i banken var dem som sköt poliserna.

Påsen och stoppuret
1: En av kassörskorna filmas när rånarna tvingar henne att lägga ned pengar i en plastpåse med trycket ”Selecta”.
2: I bagageutrymmet på rånarnas Toyota Avensis återfinns en exakt likadan påse.
3: Den av rånarna som tros vara Andreas Axelsson har ett stoppur slängandes runt halsen när han fotograferas utanför banken efter rånet.
4: En tom kartong till ett stoppur återfinns senare i rånarnas vita Toyota Avensis. Stoppuret som rånaren bär har enligt polisens teori legat i kartongen.

Pistolen i vägrenen
1: Utanför Östgöta enskila bank i Kisa fotograferas en av rånarna med en pistol som av allt att döma är av modell Star. Hanen är spänd och vapnet är redo för eldstrid.
2: Inne i banklokalen i Kisa tar övervakningskameran den här bilden på en av rånarna. Han siktar med en blank pistol när han står bakom disken.
3: I diket vid vägavsnittet där poliserna sköts till döds hittar polisen när de söker igenom området en pistol som är av modell Star. När vapnet analyserats hittas fingeravtryck på magasinet som kommer från Jackie Arklöv.

Åklagaren: Alla tre är mördare
Åklagarnas linje är att Jackie Arklöv, Tony Olsson och Andreas Axelsson alla tre är lika skyldiga till mord, trots att det inte går att fastställa, vem som avlossade de dödande skotten mot poliserna.
  – Samma tre vapen som användes vid skjutningen mot polismannen på riksväg 34 har också använts på mordplatsen. Därför menar vi att morden har begåtts gemensamt av de här tre personerna, säger biträdande chefsåklagare Peter Claeson.


Porrtidning kan ha givit idé till rånen
Tony Olsson kan ha fått inspiration till rånen i en porrtidning.
  Där såg han ett reportage om Sveriges laglydigaste kommun – och slog till.
  
Bland beslagen i Tony Olssons cell på Österåker fanns bland annat en porrtidning, Aktuell Rapport. Tidningen innehåller ett reportage om Österbymo – Sveriges tryggaste kommun enligt en undersökning av Brottsförebyggande rådet.
  I artikeln beskrivs polisernas arbete och man konstaterar att de är lågt bemannade.

Så beskrivs idyllen Österbymo
  
”Under vårt besök ser vi inte skymten av någon polis. Det finns visserligen en liten polisstation, men när vi känner på dörren är den låst. På en skylt står det att man bara har öppet en gång i veckan – på torsdagar 16-18.”
  Tidningen gavs ut den 11 februari 1999.
  Femton dagar senare, den 26 februari, rånades Systembolaget i Österbymo.
  Samtidigt utfördes ett misslyckat rånförsök mot Ica-affären i samma by.
  Utredarna försöker få Tony Olsson att kommentera sambandet mellan porrtidningen och rånen.
  – Jag är naturligtvis oskyldig, säger han.

Rånligan åtalas för fem kupper
Tony Olsson, Jackie Arklöv och Andreas Axelsson åtalas för att i olika konstellationer begått följande rån:
Östgöta enskilda bank i Kisa 28 maj 1999. Rånarna kom över 2,6 miljoner, två poliser mördas.
Ica Direkt i Trollhättan 1 november 1998. Två beväpnade män i blå overaller och mörka rånarluvor försvinner i en stulen Saab 9000.
Konsum vid Tilasplan i Åtvidaberg 16 november 1988. De två rånarna är klädda i mörka overaller och huvor. Försvinner i en grön Saab.
Systembolaget i Österbymo 26 februari 1999. Maskerade män som innan dess försökt råna Ica i Österbymo och då skottskadat en anställd. Försvinner i en Saab 9000.
Handelsbanken i Åseda 14 maj 1999. Två män i rånarluvor beväpnade med k-pist. Försvinner i en Saab 9000.
Ligan misstänks även för följande rån:
18 december 1998. Konsum i Kisa rånas på kvällen av två maskerade män med pistolliknande föremål. De flyr i en Saab 9000 som är stulen i Boxholm.
18 mars 1999. Posten i Hultsfred rånas av två män, maskerade i rånarluvor och klädda i overaller. En tredje man håller vakt utanför. Männen försvinner i en Saab som stulits i Jönköping.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER