Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 27 OKTOBER 1999
 

”De skjuter – hejdlöst”


Polisens rekonstruktion. Se polisens videofilm från riksväg 34 vid Kisa. Vi får en bild av hur det gick till när rånarna flydde från bankrånet. De sköt och kastade handgranater mot en efterföljande polisbil. Morden i Malexander finns inte med i rekonstruktionen.
Real G2 hjälp



   – Dom skjuter, dom är ur bilen alla tre och så har dom knästående eld mot mej. Dom skjuter hejdlöst. Det är så att det dammar ur piporna, berättar Eklund i förhören.
  Skottlossningen tar 25–30 sekunder.
  10 patronhylsor hittas sedan på platsen, de kommer från två olika vapen.
  En kvinnlig bilist i en röd Volvo 740 har hamnat mellan rånarna och polisbilen. Hennes högra backspegel träffas av ett skott när hon backar bort från rånarelden.
15.12. Rånarna hoppar in i bilen igen och fortsätter köra mot Vimmerby.
  Kennet Eklund följer efter, fortfarande med blåljusen på.
15.13. Efter 800 meter stannar rånarbilen igen. De tre rånarna hoppar ur.
  – Dom är uppställda på samma sätt som vid första tillfället, två på en sida och en på en, berättar Eklund.
  – Jag bromsar men kommer för nära, kanske 50–75 meter, säkert närmare och de har ju intagit sina positioner.
  – Alla tre ligger och skjuter mot mej.
  – När jag fått stopp på bilen så ska jag lägga in backen och då går det inte. Det är svart på panelen när jag vrider om nyckeln och då förstår jag att bilen är träffad.
  – Hela tiden skjuter dom mot bilen och jag liksom bara väntar på att framrutan ska gå sönder men det gör den inte och jag lägger mej ner mellan framsätena och hör hur det smäller automatsalvor.
  – Sen kikar jag upp och ser att dom står kvar och skjuter och jag tänker att jag ska i alla fall inte dö i polisbilen då får dom skjuta mej utanför.
  – Jag tänkte att jag måste springa och blir jag träffad får vi hoppas att det inte är dödligt.

  – Jag springer ut ur bilen, det är öppet skottfält i 15–20 meter. Hela tiden skjuts det och jag väntar liksom bara att det ska svartna för ögonen på mej men det gör det inte.
  – När jag kommer ner mot kärret kastar jag mig på magen och ålar mej snabbt inåt, jag vet inte om jag ska sjunka eller simma eller hur det ser ut. Men det bär och går väl till knäna.
  – Sen hittar jag en upp och nedvänd roddbåt och kryper under den för att ta skydd. Jag tar fram mitt tjänstevapen och lägger patron i patronläget.
  – Sen hör jag tre kraftiga detonationer och undrar om det är handgranater eller pansarskott och jag är övertygad om att dom sprängde polisbilen. Sen hör jag en mansperson med utländsk brytning som skriker att snutdjäveln ligger här nere i kärret och då förstod jag att nu kommer dom...
  – Jag hör aldrig när dom åker.
  Kennet Eklund ligger och trycker 10 minuter innan han vågar sig upp mot vägen igen.
  Utredningen på platsen visar att minst 49 skott har avlossats mot honom och hans bil och att de kommer från tre olika vapen.
  Rånarna har också kastat minst två handgranater. En kastas i riktning dit rånarna sett Eklund springa. Axelsson har erkänt att han kastat den andra mot polisbilen.
  – Någon skrek ”spräng bilen”. Jag hämtade handgranaten och höll den i höger hand. Och så drog jag bort sprinten som satt upptill och slängde den på vägen där jag stod, berättar han i förhör.
  Totalt har rånarna kastat minst två handgranater och skjutit minst 59 skott mot polisinspektör Kennet Eklund – han träffas inte. Hans bil har träffats av tre skott.
  Innan rånarna kör i väg riktar en av dem, den som satt bredvid föraren, sitt automatvapen mot ett par med en fyraårig dotter i en bil parkerad framför en 30–50 meter framför rånarbilen.
  – Då tänkte jag, skjut helst mig då och inte min dotter, berättar den 24-åriga mamman i förhör.
  – Jag ställde mig så att jag kunde skydda min dotter som satt i baksätet.
  En mc-förare hamnade i eldskuren från rånarna mot polisbilen. Han blev chockad och åkte in till Kisa och köpte glass
  15.18. Rånarna kör Blomsforsvägen sydväst Klintorp, där de byter till en vit Toyota Avensis med registreringsnummer BTZ 786, hyrd på Statoil på Vasagatan i Stockholm dan innan.
  Axelsson kör den nya flyktbilen på en rad olika småvägar mot Malexander.
  Olsson och Arklöv ligger enligt Axelsson ner på bilgolvet. Den ene i framsätet, den andre i baksätet.
  15.25. Mc-föraren lämnar Kisa och åker mot Malexander. Han stoppas av två poliser som vill se hans körkort. Han berättar om skjutningen söder om Kisa. I tidningarna känner han någon dag senare igen poliserna som de båda mördade
  16.06. Axelsson berättar att han får syn på en polisbil inkörd vid vägkanten.
  Han berättar det för de andra på bilgolvet som säger:
  – Fortsätt och kör som vanligt.
  16.07. Polisbilen börjar följa efter och när Axelsson berättar att poliserna slagit på blåljus säger de andra:
  – Stanna.
  – Polisbilen som hela tiden haft högre fart än oss har kommit så pass nära. Avståndet mellan bilarna är sannolikt bara två eller tre meter, berättar Axelsson i förhör.
  I polisbil, radiobil 5320, sitter Olov Burén, 42, och Robert Karlström, 30. När de ser den vita Toyotan blir de misstänksamma och ringer sambandscentralen i Motala på sin handsfree. De frågar efter registrerad ägare till BTZ 786.
  Polisassistent Bob Pettersson i Motala noterar numret på en lapp och slår sedan in det i datorn.
  Han hör samtidigt poliserna i telefon säga.
  ”Titta vad han gör, han kör så vingligt.”
  Strax efter hör han ”kraftig automateld, det kändes som väldigt nära”.
  Sedan hör han höga skrik.
  – Skottlossningen börjar, jag vill inte säga vem som börjar, berättar Axelsson i polisförhören.
  – Det chockar mig...det chockar mig. Det är inte fråga om några skrämselskott, därför att någon annan skjuter i riktning mot polisbilen som då är mycket nära.
  – Det är bara en person som tar initiativet.
  – Men jag vill själv inte bidra till att sätta någon annan i klistret.
  – När jag tänker tillbaka...när jag väl tagit skydd vid fronten av Toyotan. Ja. jag tycker det är förvånansvärt att ingen människa så långt kommit till skada.
  – Polismännen har öppnat sina dörrar och dom hukar sig ner, tar skydd bakom dörrarna, men fortfarande så att man faktiskt skymtar dom.
  – Jag ser inte vem som skjuter mig men om jag skulle våga mig på en gissning så är det föraren av polisbilen.
  Såg du med egna ögon att någon av polismännen blev skottskadade?, undrar förhörsledaren.
  – Nej, det såg jag aldrig.
  16.10. Förbindelsen mellan poliserna och sambandscentralen bryts efter 2 minuter och 52 sekunder. Det sista som hörs är skrik.
  Två polismän är mördade.
  Olov Burén, 42, har träffats av fem skott. I höger knä, i handen, i ryggen samt i nacken.
  Robert Karlström, 30, har träffats av tre skott. Ett i bröstet och ett i nacken. Han skjuts också med ett skott i pannan ”på ett avstånd understigande 10 cm” enligt Statens kriminaltekniska laboratorium.
  41 skott har avlossats i eldstriden i Malexander.
  Enligt den tekniska undersökningen har sex skott avlossats från ett polisvapen.
  Av de sex kulorna har tre träffat Axelsson, som var först ut ur rånarbilen, en kula har inte hittats. De två andra kulorna har avlossats mot de båda polismännens huvuden.
  16.13. Efter morden kör Tony Olsson den vita Toyotan. Arklöv sitter bredvid där fram. Axelsson ligger på rygg i baksätet med skottskador i buken och bröstet.
  I förhör säger han:
  – Det var aldrig tänkt att några vapen skulle avfyras...Ja, ens för att skrämmas, så långt tror jag att alla var överens och det...Det räckte för mig.
  16.15. Vid Vokthult, 2,5–3 km, från mordplatsen, stoppar rånaren en bilist, Erik Andersson. Arklöv uppmanar honom att köra Axelsson, som de påstår är trafikskadad, till närmaste sjukhus. De lyfter tillsammans över honom till baksätet i Anderssons bil.
  På väg mot vårdcentralen i Boxholm upptäcker Andersson hur Axelsson tar fram en pistol. Han vänder sig om och slår den ur handen på Axelsson och den åker ut genom bilfönstret.
  16.20. Tony Olsson fortsätter köra den vita Toyotan med Arklöv bredvid sig. Eftersom båda dessa tiger i förhören vet man inte särskilt mycket om vad som senare händer. Men via småvägar har de tagit sig till orten Fällorna och gömmer bilen i en lada. Den hittas på söndag.
  17.54. Axelsson har förts till akuten på universitetssjukhuset i Linköping, Han har ”livshotande skottskador”.
  18.00. Axelsson grips på operationsbordet misstänkt för grovt rån, mordförsök och mord. Han opereras sedan.
  29 maj
  05.45.
Tony Olsson hämtas av sin flickvän i Boxholm. De åker till hennes fritidshus utanför Vetlanda innan hon skjutsar honom vidare till Hamburg i Tyskland. Olsson flyger därifrån till Costa Rica.
  06.52. Jackie Arklöv tar tåget från Boxholm. Han åker till Stockholm där han tar in på hotell Sergel Plaza. Han uppsöker också psyket på S:t Görans sjukhus.
  31 maj
  11.59.
Jackie Arklöv grips av polis i ett köpcentrum nära Andreas Axelssons bostad i Tyresö. Han skjuts liggande i ryggen av en polisman
  I förhör säger han:
  – Tyvärr så sköt han mig, eller skadesköt han bara mig.
  I polisförhöret skriver förhörsledaren att Jackie Arklöv säger att han är mest förbannad över att han inte blev ihjälskjuten av polismannen.
  – Då hade det varit slut efter 26 år.
  Arklöv ombeds så att förklara lite mer vad han menar.
  – Varför ska jag leva?
  – Jag kan inte utöva mitt yrke som... militär.
  – Jag kan inte skaffa familj.
  – Vilken kvinna vill ha en man som är krigsförbrytare och hur ska det gå för barnen.
  6 juni. Tony Olsson grips av lokal polis i Costa Rica. När Tony Olssons mamma dagarna innan träffar honom på hans tillflyktsort i Costa Rica, det första mötet efter polismorden, är han hispig och nervös.
  – Han sa att det nu var slut på de här nazistsympatierna eftersom han lärt känna en massa fina människor på Costa Rica, berättar modern.
  Stundtals bryter Tony ihop och berättade gråtande att det var ”Jackie” som sköt poliserna.
  – Mamma, förstår du hur det känns att se när två människor blir slaktade, Jackie är en stridsmaskin, säger han enligt modern.
  19 juni. Tony Olsson kommer till Sverige och förs till häktet.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER