Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 15 OKTOBER 1999
  

”Helena Bergström ska ha huvudrollen”

DECKARDROTTNINGEN GUIDE PÅ AFTONBLADET Nästa år börjar filmatiseringen av Liza Marklunds succédeckare ”Sprängaren”, som utspelas i kvällstidningsmiljö. I huvudrollen: Helena Bergström. ”Jag har alltid fascinerats av deckare”, säger Helena Bergström. I går visades hon runt på Aftonbladets redaktion i Stockholm av Liza Marklund, före detta kvällstidningsreporter. ”En kvällstidning är det mest provocerande som finns”, säger Liza Marklund.
Foto: MAJA SUSLIN
Namn: Liza Marklund.
Ålder: 37 år.
Yrke: Författare och journalist.
Familj: Man och tre barn.
Bostad: Lägenhet i Stockholm.
Inkomst: Massor.
Aktuell: Romanen ”Sprängaren” ska bli film.

Namn: Helena Bergström.
Ålder: 35.
Bor: På Lidingö utanför Stockholm.
Familj: Maken Colin Nutley och barnen Molly, 3,5, och Tim, 1,5 år, och Colins son från ett tidigare äktenskap, Daniel, 17.
Filmer: ”Friends” (1988),”Ängel” (1989), ”Kvinnorna på taket” (1989), ”1939” (1989), ”Black Jack” (1990), ”Änglagård” (1992), ”Pariserhjulet” (1993), ”Sista dansen” (1993), ”Änglagård – andra sommaren” (1994), ”Sånt är livet” (1996), ”Jägarna” (1996), ”Under solen” (1998).
Inkomst: 436 900 (1998 års taxering).
Aktuell: Som Annika Bengtzon i filmen ”Sprängaren”.
Deckardrottningen Liza Marklund: Det blir Helena eller ingen när Sprängaren blir film
Både Liza Marklund och Helena Bergström visste direkt.
  Helena ÄR Annika Bengtzon.
  Nästa vinter gör hon huvudrollen i filmatiseringen av Sveriges mest lästa deckare just nu – ”Sprängaren”.
  – Det blir Helena eller ingen, säger författaren Liza Mark-
lund.
  
Etta på både boktoppen och pockettoppen.
  290 000 människor har hittills köpt succédeckaren ”Sprängaren” och följt den hungriga och lätt neurotiska kvällstidningsjournalisten Annika Bengtzons jakt efter sanningen om mordet på OS-arenan.

Så tyckte Aftonbladets läsare: Vem ska ha huvudrollen i Sprängaren?
  I över ett år har de stora filmbolagen slagits för att få köpa rättigheterna till boken.
  – Filmatiseringen stod och föll med att vi hittade rätt personer. Annars fick det vara, säger Liza Marklund.

”Helena har hela registret”
  
– Ett filmbolag föreslog att Annika skulle ge upp sin karriär och bli hemmafru så att det skulle sluta lyckligt... Det tyckte inte jag.
  Men för en och en halv vecka sedan blev det klart. Colin Nutley och hans bolag ”Sweetwater” ska göra boken till rörliga bilder. I huvudrollen: Helena Bergström.
  – Rollen är nästan gjord för mig. En kompis läste ”Sprängaren” och sa: ”Det är ju nästan löjligt – det är ju du”, säger Helena Bergström.

Jag älskar Lizas språk. Hon skriver rakt och utan krusiduller.
  Liza Marklund håller med.
– Helena har hela registret. Från sprutande arg till jätteglad. Från gulligull med barnen till uppslukad av arbete. När jag först fick frågan om vem som skulle spela huvudrollen blev jag helt ställd. Jag hade aldrig tänkt så. Sedan kom Helenas namn som en plötslig ingivelse.
  
Allt började med att Helena Bergström av en slump sprang på Sigge Sigfridsson, förlagschef för Piratförlaget som ger ut Marklunds böcker. Han sa: ”Jag skickar dig en bok jag tycker att du ska läsa.” Nästa dag låg ”Sprängaren” i brevlådan. Helena fastnade direkt.
  – Jag älskar Lizas språk. Hon skriver som jag pratar. Rakt och utan krusiduller.
  Helena Bergström kontaktade själv förlaget om rollen.
  – Jag har alltid fascinerats av deckare och har länge velat göra något i den här genren men inte hittat något manus med substans för tjejer.

”Varken jag eller Liza är riktigt rätt”
  
Allt stämde vid det första mötet mellan författaren och skådespelerskan i maj i år. Helena Berg-ström kände tydligt igen uppdelningen mellan fin- och fulmedium från sin egen bransch.
  – Varken jag eller Liza är riktigt rätt i de supertjusiga etablissemangen. Vi lever i ett litet land där vi älskar att dela upp i fint eller fult, konst eller publikfriande. Tycker publiken om något så är det inte konst.
  De vill också lyfta fram en ny kvinnlig hjältinna. En karriärsugen, ambitiös och bitvis ganska hård yrkeskvinna som samtidigt är lyckligt gift tvåbarnsmamma.

Annika är jätteskruvad. Hon är för mycket av allt – och får vara det.
  – Annika är jätteskruvad. Hon är för mycket av allt – och får vara det. Samtidigt är hon precis som alla andra. Som jag och mina vänner, säger Liza Mark-
lund.
  Helena Bergström ser också många likheter mellan sig och Annika Bengtzon.
– Annika skriker för mycket, sedan går hon och gråter hos chefen. Helt fel. Den delen känner jag igen mig i. Jag skrek väldigt mycket på Dramaten och stod i trappan och hade ångest för att jag hade gjort bort mig. Sedan skrek jag ännu mer.
  
Liza Marklund planerar att skriva sex böcker om kriminalreportern Annika Bengtzon. Nu har hon fått ett ansikte. Och Helena Bergström kan mycket väl tänka sig att göra fler Liza Mark-
lund-filmer om det blir aktuellt.
  – Är det så att vi har jättekul ihop och vi alla är nöjda med resultatet så vill jag inte släppa Annika.

”Absolut mest provocerande”

  Nu ska skådespelerskan tränga in kvällstidningens själ. Guidad av en specialist.
  – En kvällstidning är som en högljudd aggressiv arbetarkvinna. Det absolut mest provocerande som finns, säger författarinnan.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER