Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 7 OKTOBER 1999
  

Malajens möte med generalen

HISTORISKT MÖTE. Göran Persson är den första svenska statsminister som varit på officiellt besök i Israel sedan 60-talets början. Han möttes på Tel Avivs flygplats av premiärminister Ehud Barak.
Foto: LOTTE FERNVALL

Weizmann hyllade Persson i förmiddags
– Jag lyfter på hatten för Sveriges statsministers initiativ till den Levande historien, sa president Ezer Weizmann i förmiddags till Göran Persson.
   I eftermiddag håller statsministern sitt tal om det omtalade svenska projektet.

   Levande historia är en bok som erbjudits samtliga föräldrar i Sverige med ungdomar i gymnasiet. Boken är tänkt att påminna om förintelsen under andra världskriget. Boken kommer inom kort också erbjudas hägskole - och universitetsstudenter.
   Som ett led i projektet har Göran Persson bjudit in 50 regeringschefer från 50 stater till ett seminarium i slutet av januari. Hittills har Jospain, Da4lema och Blair tackat ja till inbjudan och Clinton har varit mycket positiv till initiativet.
   Göran Persson planerar även att öppna ett museum år 2003 me en utställning om den levande historien. Var museumet ska ligga är ännu inte bestämt.
   – Historia är viktigt men måste vara korrekt och objektiv. Jag har många år bakom mig och deltagit i många historiska sammanhan så jag vet, sa Ezer Weimann.
Josefin Ekman

Statsminister Göran Persson har landat i Israel
JERUSALEM. De är båda socialdemokrater och premiärministrar.
  Men där slutar likheterna.
  Ehud Barak var tidigare överbefälhavare och är Israels mest dekorerade soldat.
  Göran Persson har ägnat sitt liv åt politiken – militärt var han portvakt på P 10 i Strängnäs.
  
Exakt klockan 13.52, några minuter försenad, landade i går det svenska regeringsplanet på Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv.
  Inte sedan 60-talets början har en svensk statsminister varit i Israel. Den 25 mars 1962 landade Tage Erlander och togs då emot av landets premiärminister David Ben Gurion.
  Vid det besöket togs de numera rikskända fotografierna då Tage Erlander badade tillsammans med hustrun Aina och Olof Palme i Röda havet.
  Kontrasten till Göran Perssons besök är total. Den här gången blir det inga trevliga badutflykter och hela resan är omgärdad av ett stort säkerhetspådrag.
  – Det känns väldigt stort att komma hit, säger Göran Persson som är i Israel för första gången i sitt liv.

Har varit befäl över elitförband
  
Hans partikamrat Ehud Barak besegrade Benjamin Netanyahu med överlägsna tolv procent vid valet i våras. För att vara demokratisk vald har premiärministern en ovanlig bakgrund:
  Först 1995 slog han in på den politiska banan. Dessförinnan har han tjänat den israeliska staten som militär. 1959 tog han värvning i den israeliska armén. Han blev befälhavare för Israels mest hemliga elitförband, Sayeret Matkas.
  Under sexdagarskriget 1967 förde han befäl över ett spaningsförband. Under You Kippur-kriget 1973 ledde han en stridsvagnsbataljon vid Sinaifronten.
  Samma år lyckades han utklädd till kvinna ta sig in i PLO:s högkvarter i Beirut och ensam döda minst tre PLO-ledare. En annan gång fritog han – förklädd till flygmekaniker – ett kapat Sabena-plan, en operation som även Benjamin Netanyahu deltog i.
  För sina insatser är Ehud Barak Israels mest dekorerade soldat. Han har dessutom varit landets över befälhavare.

Tjänstgjorde som portvakt
  
Kollegan Göran Perssons militära erfarenheter är betydligt mer blygsamma. 1973, samma år som Barak stormade PLO-högkvarteret i kvinnokläder, tjänstgjorde Göran Persson som portvakt på P 10 i Strängnäs.
  Men de båda regeringscheferna tycks, olikheterna till trots, gilla varandra. Stämningen dem emellan var i går hjärtlig. Ändå har de bara träffats en gång tidigare – på socialistinternationalens möte i Oslo.
  Göran Persson är den andra regeringschefen som besöker Israel under Baraks ledning. Det bevisar att den israeliske premiärministern sätter stort värde på Sverige.
  
Och i går kväll hade Ehud Barak bara lovord att säga om Göran Perssons initiativ – upplysningskampanjen om förintelsen, Levande historia.
  – Jag uppskattar mycket det som Göran Persson har gjort. Förintelsen får aldrig glömmas. Sverige blir nu en modell som andra kan följa efter, sa Ehud Barak vid middagen på anrika King David hotel i Jerusalem.
  De båda regeringscheferna hade i går eftermiddag överläggningar på Ehud Baraks kansli. Resultatet blev ett samarbete mellan Sverige och Israel om IT-frågor.
  Dessutom ville Ehud Barak ha råd från Göran Persson om hur man vänder en ekonomisk nedgång.
  – Han är mycket intresserad av hur vi har gjort, och frågade om det politiska priset för att vidta eller inte vidta åtgärder, säger Göran Persson.
  Besöket i Israel varar till på lördag.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER