Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 1 OKTOBER 1999
  

Stockholm får ett nytt höjdarplugg

107 Den blivande friskolan byggdes 1939–41, ritat av arkitekten Robert Berghagen – ”ett funktionalistiskt inslag i Södersiluetten”.
Foto: ANDREAS HILLERGREN
Landets största friskola öppnar på Söder
Stockholm får landets största friskola – i stans bästa läge.
  Från Söders höjder har 900 elever bländande utsikt över Strömmen, Gamla stan och hela innerstan.
  Det blir både grundskola och gymnasium.

  Ingen politisk strid tycks råda om att en så stor friskola kommer i stan. Det behövs fler skolor. Inte minst på ungdomliga och fartiga Södermalm. Kommunala grundskolorna är välfyllda, de äldre pluggen har rustats upp rejält på senare år.

Öppnar nästa år
  Hantverksinstitutets kulturskyddade tegelbyggnad uppe på Glasbruksberget, just på kanten till Katarinavägen och Renstiernas gata (mellan utsiktshöjdarna Fjällgatan och Mosebacke) ska byggas om snabbt.
  – Redan till höstterminen nästa år ska skolan vara klar, säger Stig Johansson, vd i Vittra Förskolor & Skolor AB.
  Byggnaden, en välkänd profil bland små faluröda kulturkåkar, kallas Sifu-huset. Men nu har Statens institut för företagsutveckling flyttat in till city.
  HSB köpte alltihop för att bygga attraktiva bostadsrätter. Det sprack. Man fick inte ta upp fler fönster mot sjöutsikten i den k-märkta fasaden.
  Bure, som äger 70 procent av Vittra, har nu investerat 160–170 miljoner i byggnaden.
  Aftonbladet har gått husesyn i de välbevarade och vackra lokalerna. Även jag, som bostadsreporter, gläds åt att denna klenod inte förvandlas till guldkantade lyxbostäder i ett Stockholm som redan sätter rekord i bostadsspekulation.

Får namn efter chef
  – Byggnaden har ju varit hantverksskola och lämpar sig väl för vår pedagogik, säger Stig Johansson, vd i Vittra Förskolor & Skolor AB.
  – Vi ska ska öppna för ännu mer rymd och ljus och bevara husets alla konstverk och fina hantverksdetaljer, säger arkitekten Per Hederus, som tidigare ritat bland annat det prisbelönade marinmuseet i Karlskrona. Och även Vittras hittills mest omtalade verk, Johanssons Skola i Sollentuna (döpt efter Stig Johansson).
  Söders nya skola ska heta L'Edstradska Skolan. Efter Helena L'Edstrad, en annan av Vittras chefer.

Antalet friskolor har tredubblats i Sverige
Antalet friskolor har mer än tredubblats under 90-talet. De närmaste åren väntas fler än hundra nya friskolor enbart i Stockholms län.
Totalt finns 332 friskolor i Sverige. Nya skolan på Söder blir störst av dem. På gymnasiet (med 350 av de 900 eleverna) blir det natur- och samhällsvetenskapliga linjer.
Totalt går 2,7 % av landets grundskoleelever i friskolor. Men i exempelvis Lidingö är andelen hela 15 %, i Sollentuna 13,5 %.
I kommunala grundskolor i Stockholms stad går nära 73 000 elever. I friskolorna cirka 4 000. I stadens gymnasier finns 21 000 elever, varav 3 000 kommer från andra kommuner. 2 000 stockholmsgymnasister studerar på annat håll.
Lärarförbundet har varnat för en utveckling mot A- och B-skolor, där rika föräldrar sätter sina barn i friskola. I nya skolan på Söder ska man klara sig på den vanliga skolpengen.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER