Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 17 SEPTEMBER 1999
  

AFTONBLADET AVSLÖJAR
Alla postkontor ska läggas ner
KUNDERNA UT I KYLAN Inom några år ska Posten lägga ned alla sina kontor och i stället satsa på ”serviceställen”. Samtidigt ska samarbetet med Nordbanken sägas upp och Postgirot säljas.
(Bilden är ett montage)
Alla kontor stängs 5 000 måste sluta
Postens vd, Lennart Grabe, tror på snabba beslut.

Dessa tjänster ska försvinna...
Sätta in/ta ut pengar.
Betala räkningar.
Hämta ut pensionen.
Postgirotjänster.
Banktjänster.
...och bara det här blir kvar
In- och uthämtning av brev och paket.

TYCK TILL om planerna att lägga ner postkontoren!


Alla vanliga postkontor stängs. De ersätts med mindre in- och utlämningsställen för brev och paket.
  Upp till 5 000 postkassörskor måste sluta.
  Aftonbladet kan i dag avslöja hur Posten planerar att förändras – redan inom två till fyra år.
  
Postens planer är mycket långtgående. Tidigare nedläggningar av postkontor har bara gett en vink om vad som nu väntar kunderna – och personalen.
  Aftonbladet kan i dag avslöja att den som vill sätta in pengar, betala räkningar eller hämta ut pensionen i framtiden måste vända sig till någon annan än Posten.
  Alla de traditionella postkontoren ska läggas ner. I stället ska ett finmaskigt nät byggas upp av mindre serviceställen som bara hanterar in- och utlämning av brev och paket. Den förändring som redan har påbörjats i mindre samhällen och stadsdelar – med nedlagda postkontor där affärer och bensinmackar tar över enklare postärenden – är modellen som ska gälla över hela landet.
  Postens vd Lennart Grabe går nu så långt att han inte ens vill ta ordet postkontor i sin mun när han talar om framtiden.
  – Det leder ju gärna tanken till att du går in till ett traditionellt kontor. Därför tycker vi det är bättre att tala om serviceställen, säger han.
  Enligt Grabe ska en del av de nya ”serviceställena” fungera i Postens egen regi, men många ska läggas ut på andra aktörer

Vinsten har rasat i år
  
– Det är en fråga om lokal anpassning, säger informationsdirektör Michael Kongstad. Man måste gå ner i Blomstermåla, i Enköping och i Kvikkjokk och titta på vad den bästa lösningen lokalt kan vara.
  Redan i våras ritade Posten och den nya vd:n upp riktlinjerna inför framtiden. Men det var inte förrän på styrelsemötet i förra veckan som man började tala klarspråk om vad nytänkandet innebär i praktiken.
  När Posten redovisade sin delårsrapport i slutet av augusti hade vinsten rasat med 850 miljoner kronor jämfört med samma period förra året.

Går med stora förluster
  
Det är så gott som uteslutande Postens bank- och kassatjänster som dras med stora förluster. Alla personer som Aftonbladet har talat med inom Postens koncernledning och styrelse säger och antyder ungefär samma sak: Posten kommer att sälja Postgirot och säga upp samarbetet med Nordbanken. Posten ska renodla sig på det man är bra på – att leverera brev, meddelanden och paket.
  Postens vd Lennart Grabe är inte heller sen med att sticka ut hakan – trots att dessa förändringar kräver ägaren statens tillåtelse.
  – Vi ska göra en reträtt på den finansiella sidan, säger han.
  Lennart Grabe bekräftar nu för första gången den snäva tidsplanen.
När tror du beslut tas om Postgirot?
  
– Jag tror att ett beslut måste komma före årsskiftet, säger han.
Och Nordbanken?
  
– Ungefär samma sak.
När tror du att förändringarna är genomförda ?
  
– Det är svårt att ha en säker uppfattning om det. Men jag tror att det rör sig i spannet mellan två till fyra år.

”Bara 2 000 kan bli kvar”
  
För de anställda handlar det om ett dråpslag. Facket har gjort egna beräkningar på hur många som kan drabbas.
  – Vi har tittat på ett antal scenarier, säger Åke Kihlberg som representerar Seko på Posten. Vi beräknar att bara mellan 2 000 och 4 000 av de 7 000 anställda på postkontoren blir kvar.
  – Och om all finansiell verksamhet försvinner – ja, då är vi definitivt nere i bara runt 2 000.
  Anne-Christine Silfverstolpe-Nordin är personalchef på Posten. Hon vill inte ge några egna siffror på hur många som kommer att tvingas sluta men säger att fackets beräkningar inte är orimliga.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER