Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 11 AUGUSTI 1999
  

Skådespelerskan Mimi Pollak död
Hon och Garbo var skolkamrater
Dramatens första kvinnliga regissör har avlidit.
  Efter 80 år på scenen tog Mimi Pollak, 96, i natt sitt sista andetag.
  Hon hann med över 200 roller.
  Skådespelerskan och regissören Mimi Pollak dog i natt på Danderyds sjukhus. Hon blev 96 år gammal.
  Pollak växte upp i Värmland som dotter till en österrikisk konsertpianist och och en ingenjör. Två år gammal spelade Mimi sjuk på ett hotellrum i Köpenhamn och mamman var så imponerad att hon lät lillflickan ta privata skådespelarlektioner.
  – Jag lydde mamma så gärna så, har Pollak sagt.

Debuterade som sjuåring
  Redan som sjuåring sjöng Mimi i Glada änkan. 1922 fick hon huvudrollen i den uppmärksammade filmen ”Pärlorna” av Gustaf Molander och samma år kom hon in på Dramatens elevskola. Där lärde hon känna Greta Garbo, som hon behöll kontakten med så länge ”den gudomliga” levde.
  Mimi Pollak spelade i bland annat i Helsingborg, Göteborg och Stockholm. Hon fick beröm för sina rolltolkningar i O’Neills, Strindbergs, Tjechovs och Shakespeares dramer. Hon hann även agera satmara och lättfotad dam i komedier.

Regissör på Dramaten
  På 40-talet blev Mimi Pollak Dramatens första kvinnliga regissör med kontrakt. – Det var ont om roller, så jag bad att bli flyttad till elevskolan och där började jag regissera. Karlarna blev fasligt sura när jag ombads av teaterchefen att göra det på teater också, har Mimi berättat.
  1959 banade Pollak ånyo väg för jämlikheten inom teatern. Hon blev då försteregissör och gjorde sig känd för farser och komedier.
  1975 pensionerades Mimi Pollak som en av Dramatens mest framgångsrika regissörer genom tiderna, men 1990 gjorde hon comeback. Som Jarl Kulles mamma i Tjechovs pjäs ”Onkel Vanja” var hon nationalscenens äldsta skådespelare någonsin.
  Pollak regisserade även Donizettis opera ”Kärleksdrycken”.


[email protected]


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER