Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 28 JUNI 1999
  

”Midsommarfest – och nationaldag”

Mona Sahlin ”NATURLIG FESTDAG” Mona Sahlin gillar att dansa små grodorna runt midsommarstången – och kan mycket väl tänka sig att göra dagen till nationaldag.
Foto: ULF HÖJER


AFTONBLADET I GÅR:
Herman Lindqvist, kolumnist: Gör midsommarafton till Sveriges nationaldag
Mona Sahlin tänder på Herman Lindqvists idé
Författaren Herman Lind-qvist vill flytta Sveriges nationaldag till midsommarafton – den dag då vi känner oss som svenskast. Men politikerna är kallsinniga, bara Mona Sahlin är försiktigt positiv.
  – Jag och mina vänner satt faktiskt och pratade om det i fredags, säger hon. Midsommarafton är liksom folkets egen nationaldag.
  En äkta nationaldag ska vara en känslomässigt laddad dag och inte en påhittad dag, skrev kolumnisten Herman Lindqvist i Aftonbladet i går. Om vi slopade 6 juni och upphöjde midsommarafton till nationaldag, skulle även svenska folket förstå varför norrmännen bär sig åt som de gör 17 maj.
  En som jublar högt åt Herman Lindqvists förslag är turistchefen i Malung-Sälen, Lars Bälter. I våras skrev han till länsstyrelsen i Dalarna och föreslog att midsommarafton skulle utses till Dalarnas egen nationaldag.

Vill fira i Dalarna
  – Självklart får hela Sverige vara med, säger Lars Bälter som dock inte rönte någon vidare framgång med sin idé bland de styrande i Dalarna.
  – Men jag har inte gett upp utan slår mig gärna ihop med Herman Lindqvist. Midsommarafton är det svenskaste vi har. Till och med norrmännen kommer hit för att se oss fira i folkdräkt runt midsommarstången!
  Aftonbladets rundringning bland politiker visar dock att det blir svårt att få parlamentariskt stöd för flyttandet av nationaldagen. Bara Mona Sahlin är lite frestad av idén.
  – Midsommarafton är en väldigt naturlig festdag för oss svenskar, säger hon. Det är likadant varje år, även om det regnar så skuttar vi runt i gummistövlarna som små grodor!
  – Men kräv inte av mig att jag ska lägga en proposition i frågan, så genomtänkt är det verkligen inte.
  Folklivsforskaren Gillis Herlitz instämmer i att svenskarna känner sig extra svenska på midsommarafton, men påminner om fler sådana tillfällen.

”Som kräftpremiären”
  – Det är likadant med kräftpremiären och lucia. 6 juni kommer förmodligen att växa i popularitet, men någon karnevalsstämning lik den i Norge kommer vår nationaldag aldrig att orsaka. Det beror helt enkelt på att vi inte har någon självständighet att fira.
  Med tanke på att midsommarafton sedan 1950-talet är en rörlig helg, skulle Sverige med Herman Lindqvists förslag, fira sin nationaldag på olika datum år från år.

ingrid.carlqvist@aftonbladet.se


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER