Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 23 MAJ 1999
  

Det är inte bara barnen i familjen Östfelt som utsatts för kanintjuvarna. Minst fem andra familjer har blivit bestulna i Enebyberg.
Foto: TOMMY MARDELL

Tjuvarna stjäl barnens kaniner
Det råder stor sorg bland barnen i Enebyberg. På mindre än ett halvår har tio kaniner stulits från familjer på orten.
  – Det här är psykisk terror för barnen, säger en av föräldrarna, Madelene Östfelt uppgivet.
   Enebyberg i Danderyd kommun har under en längre tid plågats av omfattande kaninstölder. Minst sex familjer har drabbats av en mystisk tjuv som systematiskt har stulit barnens kaniner.
  – Det måste vara en väldigt känslokall person som genomför det här. Förstår inte tjuven hur ledsna barnen blir av det här, säger Christian, Camilla och Carolines pappa, Gunnar Östfelt.
  Det var för två veckor sedan som familjen Östfelts kanin Teodor blev stulen från tomten. En vecka senare blev även kaninen Ture bortrövad.
  – Det är psykisk terror mot barnen att göra så här. Speciellt när de tar en kanin i taget, säger Madelene Östfelt.

Stölder även på andra orter
   Familjen Östfelt är långt ifrån de enda i Enebyberg som förlorat sina kaniner på detta sätt. Minst fem andra familjer har på liknande sätt blivit bestulna på sina kaniner.
  Och kaninstölderna verkar sprida sig. För några dagar sedan upptäckte en familj i Örby en främmande man i sin bostad. Mannen försvann från platsen med Örby-familjens kanin.
  Varför kaninerna stulits är det ingen som vet. Men spekulationerna är många. Kanske säljs de vidare för djurförsök, kanske är det djurrättskämpar som vill släppa ut djuren i naturen.
  – Oavsett vilket deras motiv är så är det fel. Det enda dessa stölder leder till är att våra barn far illa, avslutar Gunnar Östfelt.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER