Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 4 MAJ 1999
  

Clark Olofsson, 52, lämnade leende rättsalen i Fredrikssund i går. Rättegången är över.
Besked i skuldfrågan kommer i dag. Domen meddelas på torsdag. Clark Olofsson riskerar 15 års fängelse för knarksmuggling.
Aftonbladet har de senaste dagarna berättat om Clark Olofssons brottskarriär - ett stycke svensk nutidshistoria.
Dagens avsnitt börjar 1978. Clark har kommit in på journalisthögskolan och lovar att aldrig mer hamna i fängelse.
Så blir det midsommar - Clark styr ut i skär- gården i sin jättebåt...
Vi började i lördags med killen från Trollhättan som blev folkhemmets olycksbarn.
Läs de tidigare avsnitten om Clark Olofsson. Söndagens och måndagens avsnittet.

Allt ser ljust ut, tills en sommarkväll på Möja

CLARK MÖTER PRESSEN Kamerorna klickar och pennorna glöder mot reporterblocken. Clark Olofsson håller presskonferens efter att ha kommit in på journalisthögskolan i Stockholm som en av de bästa bland de sökande. Clark tänker sig en framtid som ekonomisk journalist och lovar att aldrig hamna i fängelse igen. Sin praktiktermin gör han på den syndikalistiska tidningen Arbetaren.
Foto: Bosse Johansson

År 1978 antas fången Clark Olofsson till journalisthögskolan. Han har gjort ett lysande antagningsprov.
   På den tiden genomfördes så kallade anlagstester för sökande till journalisthögskolan av personal från psykotekniska institutet. Testerna bestod av tre delar. En omfattande nutidsorientering, ett psykologiskt test och att på tid skriva en artikel utifrån ett givet material. Clark Olofsson fick 15 av 18 poäng. Ett mycket bra resultat som gjorde att han var en av de 60 som antogs av de 934 sökande. I en intervju från fängelset sade han att han ville bli ekonomisk journalist. - Får jag bara chansen att gå igenom den här utbildningen ska de aldrig behöva se mig på ett fängelse igen, sade Clark Olofsson. Chansen fick Clark Olofsson. Men han blåste den på samma metodiska sätt han återfallit i brottslighet under mer än ett decennium nu. Det händer på midsommarafton 1980 på Möja. För Clark Olofsson ser framtiden ljusare ut än den gjort på... ja, sedan han var tonåring och gick till sjöss egentligen. Han har påbörjat studierna på journalisthögskolan, medieintresset för honom är fortfarande på topp, han skulle knappast haft problem att få jobb. Dessutom har han fått reda på att han kommer att få mucka inom ett år. Han kommer kunna vara en fullständigt fri man för första gången som vuxen. Så ser situationen ut när han tillsammans med några vänner stävar ut mot Möja i en för den tiden luxuös, hyrd motoryacht. Men tiderna har förändrats. När midsommarfirarna på Möja förstår vem som kommit i den stora båten blir de irriterade och börjar provocera Clark Olofsson och hans sällskap. Förstår Clark Olofsson läget? Bedömer han att han har för mycket att förlora på att ställa till en scen? Nej, han låter sig provoceras och dras in i ett våldsamt slagsmål. Det finns inte så många nyktra, begripliga vittnesuppgifter från det fullständiga tumult som nu utbryter. Men på något sätt hamnar Clark Olofsson och fiskaren Leif Sundin i bråk på bryggan. Clark Olofsson sparkar honom i skrevet. Leif Sundin ramlar från bryggan i vattnet. Folk strömmar till. Clark Olofsson springer mot sin båt. På vägen sparkar han till en flicka och armbågar bryskt till en annan.

Leif Sundin kommer upp ur vattnet och springer ut på bryggan igen. Clark Olofsson hugger honom i bröstet med en kniv.
  
En kompis till Clark fullbordar misshandeln genom att kasta en full whiskyflaska i huvudet på den nu liggande Leif Sundin. Utan att lossa förtöjningarna försöker någon på Clark Olofssons båt att backa ut. De rammar en fiskebåt, Clark springer fram och kapar förtöjningslinorna med en kniv. Till slut kommer de loss från bryggan, en ilsken båtgranne slås ner med en båtshake på vägen ut, en annan får en spik i benet, Clark och hans sällskap hamnar vid en intilliggande brygga. Där slänger någon en tamp runt ett stag på båten, för att de inte ska kunna fly undan. Båten blir kvar vid bryggan, Clark Olofsson och hans kompisar har låst in sig i båten.
CLARK KNIVHÖGG FISKARE PÅ Clark Olofssons ljusnande framtid krossas midsommarafton 1980 på Möja i Stockholms skärgård efter ett våldsamt slagsmål med en fiskare. Clark hugger fiskaren med en kniv i bröstet, hans kompis slår en whiskyflaska i huvudet på honom.
Foto: Bosse Johansson

En hel mobb samlas runt dem. Åtta, tio personer försöker få upp dem på bryggan, bland annat genom att slå sönder fönsterrutorna med en åra. När polisen kommer råder rena lynchsstämningen. Om man så vill är detta sinnebilden för slutet på Clark Olofssons kriminella artisteri och stjärnstatus. De halvpackade, jämnåriga midsommarfirarna i WCT-overaller har ledsnat. Några av dem har säkert hyst lite hemlig beundran för rebellen Clark en gång i tiden, undrat vem mannen bakom myten är. Nu har de barn, jobb, radhus, inne i den karusell de en gång tänkte att de aldrig skulle hamna i och tänkte att Clark minsann vågade göra uppror emot. Men det var då. Nu och här ska ingen jävla brottsling komma och spela Allan i en dubbelt så stor båt som är möjlig att köpa för skattade pengar. Det må vara en efterhandskonstruktion, men mellan raderna är det detta som gör slagsmålet på Möja till vändpunkten i historien om Clark Olofssons liv. Tiderna har förändrats. Clark har inte fattat det. Och precis som alla som inte förstår att tiderna förändras och börjar simma med förändringen, sjunker hans stjärna här som en sten. I vart fall i Sveriges allmänmedvetande. Enligt länsåklagaren Torsten Jonsson försöker Clark Olofsson med hjälp av sin advokat under rättegången att muta fiskaren Leif Sundin att ändra sitt vittnesmål och lämna en annan version i rätten än i förundersökningen. Det hjälper inte. Clark döms igen. Journalistkarriären är över innan den började.

Den 17 april 1984 släpps Clark Olofsson för första gången i sitt liv ur ett fängelse. Alla andra gånger han varit ute har han rymt och gjort nya brott som gjort att han dömts igen.
  
Men nu är han fri, på riktigt. Någon har dagen till ära ställt en Chevrolet Camaro till Clarks förfogande utanför fängelset. Han kör till en fest i en lägenhet i Bredäng söder om Stockolm.

Får jag bara chansen ska ni aldrig få se mig i fängelse igen

På festen väntar en journalist från Aftonbladet och en från Expressen. Men inte för att skriva, de är där för att välkomna sin vän Clark till friheten. De har prytt väggarna i lägenheten med skämtlöpsedlar över Clarks liv. Han kommer att vara fri i knappt sju månader. Under dessa sju månader far han och flyger kors och tvärs genom Europa och gör ”affärer”. Han lever som en nyrik, kör svindyra bilar och äter på guldkrogar. Enligt honom själv handlar hans affärer om guld och ädelstenar. Det ska senare visa sig att de också handlar om något annat. Om något han försäkrat i intervjuer att han aldrig kommer att befatta sig med. Knark. Myten om Clark Olofsson som något större än en vanlig kriminell tar slut i en gravkammare (naturligtvis) på Norra begravningsplatsen i Solna. Här hittar polisen fem kilo amfetamin gömt. De lägger sig i bakhåll och griper en man som kommer för att hämta knarket. Mannen är en känd bedragare, och känd som god vän till Clark Olofsson. Polisen fattar direkt misstankar mot Clark Olofsson, men kan inte bevisa något. En härva som i tidningarna ska komma att döpas till Televerksligan, börjar rullas upp. Namnet kommer av att den svenske huvudmannen i knarkligan var en 35-årig ingenjör på Televerket. Polisen har under en längre tid följt en 30-åring och en 22-årig kvinna genom Europa. De har sett dem ha kontakter med 35-åringen i Sverige och sedan sett hur de växlat pengar i olika banker genom Europa. Spaningen för polisen till Portugal. Det är på racerbanan i Estoril polisen tycker sig förstå hur det hänger ihop. Clark Olofsson har just sett Niki Lauda vinna Formel1-VM när han träffar den 30-årige mannen och den 22-åriga kvinnan. Polisen ser hur de ger pengar till Clark. Polisen misstänker, och lyckas senare enligt domstolen, bevisa hur Clark Olofsson köper upp amfetaminet i Holland för pengarna. Spåren leder till en ren amfetaminfabrik i en lägenhet i Hjorthagen i Stockholm. Två trunkar fullar med amfetamin beslagtas i en razzia. Polisen anser att deras telefonavlyssning har avslöjat Clark Olofsson som själva hjärnan bakom amfetaminsmugglingen och hanteringen i Sverige. För polisen återstår nu att gripa Clark Olofsson igen, mindre än sju månader efter att han släppts ur fängelse.

Här ska ingen jävla brottsling komma och spela Allan i en jättebåt

  Det är oklart varför Clark Olofsson ville ha just 930 000. Men det fanns inte tillräckligt med tusenlappar i banken. De fick skicka bud till Riksbanken för att få ihop summan.
  När kassörskan Linnea Byström samlat ihop pengarna gick hon upp med dem i en säck.
  – Oh, det är ju Clark, sade hon när hon kommer in i rummet.
  Clark slet loss alla telefonledningar i rummet, låste in alla tre från utsidan i rummet, gick in på en toalett och bytte kläder.
  Sedan promenerade han helt lugnt ut från banken.
  När larmet gick var Clark Olofsson på väg österut i bil. Ett par mil utanför Göteborg dyker en polisspärr upp framför honom.
  Han bränner på, full fart och kör rakt igenom polisspärren, och lyckas försvinna.
  Han stannar till på en bensinmack i Ucklum i Västergötland. Han köper ett paket ris och en röd bensindunk i plast.
  – Den ska gå att förvara annat än bensin i, ska Clark ha sagt till mackföreståndaren.
  Ingen vet säkert, för Clark har aldrig i klarspråk berättat sanningen, men detta är vad alla tror hände:
  Clark stoppade ner 700 000 kronor i bensindunken och hällde i riset för att absorbera fukten. Någonstans mellan Göteborg och Herrljunga grävde han ner dunken.
  Klockan 22.30, nio timmar efter rånet, sitter Clark Olofsson på hotell Gyllene Kärven i Herrljunga.
  Han dricker grogg, skrävlar och bryter arm med en kroggäst. Clark berättar att han är handelsresande i blommor.
  De sitter och pratar om den fantastiska kuppen i Göteborg när fyra poliser stormar in.
  
De slog till i Blankenberge. Här i yachthamnen låg Clark Olofssons 34-fots motorseglare Nele.
  Klockan var efter tio på kvällen när polisen grupperade ut sig, det lyste i kajutafönstren på Clark Olofssons båt. I hamnen stod hans frus röda Mercedes 280 parkerad. Enligt Clark Olofsson själv skulle de denna kväll fira en juvelaffär. De hade kommit från London tidigare på dagen och bokat bord på en av restaurangerna i marinan. Planen var att övernatta i båten för att senare åka ner till Portugal. Clark, hans hustru Marijke och yngste sonen David, lämnade båten för att gå upp mot restaurangen när de hör skrik på flamländska. - Skjut inte! skriker Marijke först med David på armen. När Clark Olofsson förstår att han är omringad lämnar han över en liten handledsväska med 20 000 kronor till Marijke för att polisen inte ska beslagta dem. Gripande går lugnt till.

Clark har blivit knarkhandlare, kör dyra bilar och går på guldkrogar

1985 döms Clark Olofsson av tingsrätten till fyra års fängelse för medhjälp till grovt narkotikabrott. Hovrätten stryker medhjälp och dömer honom till tio års fängelse. Clark Olofsson är rasande på domen. Han anser att han dragit en nitlott i ”Rättvisans lotteri” och skriver en hel bok med den titeln. Den som läser den blir bara klar över en sak: Under de sju månader han var fri gick det i stort sett inte en dag utan att Clark Olofsson planerade eller genomförde olika mer eller mindre brottsliga affärer. Någon total klarhet i Clark Olofssons skuld i knarkaffärerna bringar varken hans bok eller domen i hovrätten.

För första gången på två decennier blir det nu tyst om Clark Olofsson.
  I oktober 1991 muckar han från fängelset och cirkusen kring honom försöker dra igång på nytt. Clark Olofsson flyger och far som vanligt upp och ner genom Europa. Polisen tror som vanligt att han smugglar knark och följer honom på nära håll. Men denna gång lyckas de aldrig bevisa något, i vart fall inte på flera år. Tommy Lindström, före detta chef för rikskriminalen, beskriver Clark Olofsson som en internationell mäklare av brott. Hans affärsidé är att koppla ihop folk som har något att sälja i ett land med folk som vill köpa i ett annat land. På så sätt blir hans brottslighet mycket svår att bevisa. Clark Olofsson sågs inte sällan på vissa Stockholmskrogar i början av 90-talet. Han stod ofta och skrävlade med ett gäng kvinnor runt sig. Flera av dem hade påtagligt tindrande ögon, flera män kring baren var lika påtagligt sura och intygade tyst för varandra vilken skitstövel Clark Olofsson egentligen var, och hur konstigt det är att en del kvinnor alltid faller för hans typ.

När Clark landade på Kanarieöarna väntade polisen på flygplatsen

Det gick mycket rykten att han skulle få plats i flera av alla de TV-soffor som då, för sex år sedan, var relativt nya påfund. Men det ville sig aldrig. Clark Olofsson på 90-talet är en knarklangare. Den enda storyn om honom som kommer i närheten av hans tidigare dåd är när han i november 1996 plockas upp av en helikopter från Sjöräddningen mitt i natten i full storm i Kattegatt i en liten träsnipa. Båten var tom. Clark förklarade för Sjöräddningen att han bara ville ta en båtur i det piskande regnet och stormen. Han var inte alls på väg till Danmark för att leverera något. Ingen tror honom, ingen kan bevisa något annat. I övrigt har det varit relativt tyst om Clark Olofsson fram till i april i fjol. Polisen väntade på honom när han kom in till Teneriffas flygplats från Bryssel. Enligt honom själv var han på väg att hälsa på sin dotter som bor på Gran Canaria. Vad han inte vet är att svensk, dansk, spansk och belgisk polis följt honom i månader. De har över 1 000 timmar inspelade telefonsamtal och buggningar av lägenheter i en av de största knarkspaningarna någonsin i Europa. Clark Olofsson betraktas som ledaren för en stor liga som smugglar stora mängder amfetamin och hasch genom Europa. Ingen svensk journalist har orkat sätta sig in i den stora knarkhärvan. Rapporterna från den stora rättegången utanför Köpenhamn handlar nästan uteslutande om hur många helikoptrar och k-pist-poliser som bevakar Clark Olofsson.

20 AUGUSTI 1979
Börjar som elev på journalisthögskolan i Stockholm. Han gjorde sin praktik på tidningen Arbetaren.
MIDSOMMARAFTON 1980
Hamnar i ett våldsamt slagsmål på midsommarafton på Möja i Stockholms skärgård. Döms för grov misshandel.
29 MAJ 1983
Marijke och Clark Olofssons första son David föds.
18 APRIL 1984
Muckar för första gången i sitt vuxna liv från fängelse. Alla andra gånger han varit ute har han varit på rymmen.
9 NOVEMBER 1984
Grips i Blankenberge i Belgien för att ha smugglat amfetamin från Holland till Sverige. Domen blir tio års fängelse för grovt narkotikabrott.
5 MARS 1985
Marijke och Clark Olofssons andra son Donegal föds.
10 OKTOBER 1991
Muckar från fängelse, byter namn till Daniel Demyunck.
12 NOVEMBER 1991
Marijke och Clark Olofssons tredje son Dorian föds.
2 FEBRUARI 1995
Tre konstverk - två av Picasso, ett av Braque - från kuppen mot Moderna Museet återfinns. Totalt värde över 250 miljoner kronor. Det står klart att Clark Olofsson fungerat som mellanhand och varit nyckelfiguren när före detta chefen för rikskriminalen Tommy Lindström skaffade tillbaka tavlorna.
20 AUGUSTI 1995
Grips efter slagsmål med dörrvakter på diskoteket Daily News i Kungsträdgården i Stockholm.
25 JULI 1996
Grips för att ha förberett ett rån mot en bank i Oslo, men släpps i brist på bevis.
9 NOVEMBER 1996
På natten lyfts han av Sjöräddningens helikopter ur det stormpiskade Kattegatt. Polisen hittar inget i hans havererade träsnipa. Clarks förklaring till sin sjönöd är att han kände för en sjötur.
30 NOVEMBER 1996
Grips för rattfylla i Stockholm.
15 APRIL 1998
Grips på Kanarieön Teneriffa, misstänkt som huvudman i den största smugglingen av amfetamin till Danmark någonsin.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER