Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 1 MAJ 1999
  

BOMBDÅDET I LONDON
Nazister: Vi tar på oss ansvaret
BOMBDÅD PÅ HITLERS DÖDSDAG Den nynazistiska gruppen Combat 18 tog sent i går på sig ansvaret för bombattentatet mot puben Admiral Duncan som är ett populärt tillhåll för Londons homosexuella. Attentatet skedde på Adolf Hitlers dödsdag. Hitler begick självmord i sin bunker i Berlin 30 april 1945.
Foto: AP


Ledaren bodde i Sverige för två år sen
Nazisten Del O'Connor, 39, är misstänkt för att ligga bakom de tre bombdåden i London.
  För två år sedan bodde han i Sverige.
  Nu är han spårlöst borta.
  
Del O'Connor är ledare för The white wolves (De vita vargarna), en aktionsgrupp i den engelska, nazistiska terrorgruppen Combat 18.
  Gruppen tog i går på sig ansvaret för bombdådet i Soho i London.
  De vita vargarna har tidigare tagit på sig ansvaret för både spikbomben i Brixton den 17 april och bomben på Brick Lane i östra London i lördags. Båda har detonerat i invandrartäta områden.
  Combat 18 är en förgrening av National front, en högerextremististisk organisation med nazistsympatier. Organisationen har förbindelser med bland annat Sverige, Tyskland och USA.
  Siffrorna 18 står för initialerna i Adolf Hitlers namn, den första och åttonde bokstaven i alfabetet.
  Gruppen har sedan 90-talet gjort sig känd som den mest våldsbenägna av alla nynazistiska skinheadgrupper i England. Medlemmarna är välkända av den speciella grupp poliser som kartlägger fotbollsvåldet.

Jagas av Scotland Yard
  
Även Scotland Yards enhet för organiserad brottslighet bevakar gruppen.
  Kärnan i gruppen består av män mellan 35 och 45 år.
  De har tidigare gjort sig skyldiga till bombdåd men inte så allvarliga som de tre senaste i London som detonerat i invandratäta områden och en träffpunkt för homosexuella.
  Del O'Connor, som egentligen heter Derek i förnamn men alltid kallar sig Del, är känd av polisen sedan lång tid tillbaka. Han var tidigare fotbollshuligan och han har varit med i olika nynazistiska grupper sedan slutet av 70-talet.
  Han bildade The white wolves 1995. Gruppen har även kopplingar till Sverige.
  Del O'Connor bodde i Göteborg och i Helsingborg under 1997. Uppgifter gör gällande att han nu gömmer sig i Sverige under falskt namn och med falskt pass.

Satt i svenskt fängelse
  
I december 1997 dömdes han i Helsingborg för misshandel sedan han skallat en man och krossat en flaska mot hans huvud. Del O'Connor fick sex månaders fängelse kombinerat med utvisning till den 1 januari år 2003.
  Strax innan hade han dömts för vapenbrott och brott mot knivlagen och fått 50 dagsböter.
  I Helsingborg bodde Del O'Connor hos en av de mest ökända kvinnliga nazisterna.
  Combat 18 har tidigare gjort sig skyldiga till bombdåd i London.
  I Sverige finns sympatisörerna koncentrerade till Helsingborgs-området. Det finns uppgifter om att de infiltrerat Helsingborgs IF:s supporterskaror.
  I ett internt polis-PM framgår att Combat 18 på senaste tiden slagit till mot tre olika mål:
En Ung vänster-demonstrationer
RFSL:s lokal
Fotbollsmatcher.
  ”De går på fotboll utan att visa vem de håller på och ställer till bråk tillsammans med FC Köpenhamn”, enligt polisens PM där det också framgår att flera av bråkmakarna burit t-tröjor med texten: ”TerrorTeam Combat 18”.
  Polisen befarar mera bråk och skriver i samma PM att det är ”tydligt att en grupp med C 18-huliganer som förebild kan komma att skapas under året.”
Anders Johansson
anders.johansson@aftonbladet.se
Research: Peter Karlsson, Katarina Larsson

Nazistledarens svenska vänner marscherar i dag
Det finns kopplingar mellan Nationalsocialistisk front som demonstrerar i Ludvika i dag och Combat 18 som misstänks för bombdåden i London.
  
När den nu efterspanade nazistledaren Del O'Connor levde i Sverige 1997 bodde han hos hos en kvinnlig nazist i Helsingborg. Hon var en av de 73 som omhändertogs vid den olagliga nazistdemonstrationen och upploppet i Nora första maj i fjol.
  Nu sitter hon häktad tillsammans med en annan nazist, som också var med i Nora i fjol.

Slogs med polisen
  
De är misstänkta för våldsamt upplopp, ett bråk med polisen, i Örebro den 4 april i år.
  Ytterligare två nazister, också kända från Nora i fjol, är åtalade för upploppet. På grund av att de är under 18 har de inte häktats.
  Vid ett öte i Nossebro i Västergötland 1997 deltog även ledningen från Combat 18 i England.
  – NSF har i dag omkring 400–500 medlemmar som betalar medlemsavgiften på 200 kronor, säger en källa med insyn i den svenska naziströrelsen.
  NSF har nu stöd från hela landets nazister utom en gruppering i Göteborg.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER