Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 13 APRIL 1999
  

ERIK ÅSBRINKS AVGÅNG
De bråkade
i ett halvår

ETT OMAKA PAR Ingen i regeringen var överraskad över Erik Åsbrinks avhopp. Slitningarna med statsminister Göran Persson hade varit för stark a och för uppenbara.
Foto: URBAN ANDERSSON


PERSSON SPARKADE YLVA I slutet av september i fjol avslöjade ministrarna Erik Åsbrink och Ylva Johansson att de var kära i varandra. Kort senare sparkade Göran Persson Ylva Johansson.
Foto: LASSE ALLARD
Aftonbladet avslöjar maktkampen bakom Erik Åsbrinks avhopp
Erik Åsbrink och Göran Persson fick allt svårare att tåla varandra. Personligen.
  Det är största orsaken till Åsbrinks avhopp – inte olika åsikt i sakfrågor.
  – De är båda mycket maktorienterade, alltför lika varandra för att båda få plats i en regering, säger en initierad källa.
  Aftonbladet har kartlagt maktkampen och det hemliga spelet.
  
Erik Åsbrink sa på sin presskonferens att beslutet att lämna posten som finansminister växt fram, mognat under lång tid.
  Göran Persson sa att han inte försökt övertala Åsbrink att stanna.
  De hade fått nog av varandra. Det var kulmen på flera års långa slitningar.
  Bråket förvärrades det senaste halvåret.
  Bilden bekräftas av personer inom regeringskansliet.
  – Vårbudgeten läggs ju faktiskt om två dagar. Att Åsbrink slutar nu är ett tecken på hur jävla förbannad han var. Att Persson inte fick vara med på presskonferensen visar det också, säger en av Aftonbladets källor.
  – Samtidigt är det klart att Erik Åsbrink inte är den enda lidande i den här konflikten. Det har känts ömsesidigt.
  Bakom avhoppet finns, enligt uppgifter till Aftonbladet, inga stora avgörande händelser. Utan det är ständigt återkommande, mindre irritationer som gnagt, och växt och nött ner toleranströsklarna hos båda under lång tid, under flera år.

”Klampade in på Åsbrinks område”
  
– Vems fel det är? Man skulle kunna säga att Persson gjort fel genom att klampa in på Åsbrinks område, ibland i småfrågor ibland i större. Inte samrått. Och kommit med de vanliga spydiga kommentarerna vid regeringsbordet och så där, säger en regeringskälla.
  – Men samtidigt kan man säga att Åsbrink har bidragit till att konflikten trappats upp eftersom han är en person som inte vänder andra kinden till, som inte skrattar bort det eller reder upp konflikten.
Spydiga kommentarer vid regeringsbordet?
  
– Göran Persson har ju lite den stilen. Partiets tonfall brukar ju beskrivas som rå men hjärtlig. Göran Persson kan ibland vara bara rå. Det har pratats en del om det, om hans råa och lite buttra kommentarer. Men det finns en hel del som faktiskt är sådana inom partiet, som är lite grabbiga och buffliga. Oftast är det faktiskt inte så illa menat som det låter.

”Perssons stil funkar inte”
  
– Vad Göran Persson kanske inte riktigt förstått är att sådant kan passera när man är riksdagsman och är på samma nivå som andra riksdagsmän som han buffar i magen. Men när man är statsminister och kör den stilen och folk känner sig litet i underläge, funkar det inte.
  – Och Erik Åsbrink är i den meningen känslig för ett hyggligt bemötande, ett hövligt bemötande.
  Johan Lönnroth, vänsterpartiets vice ordförande, som så sent som i förra veckan förhandlade med Åsbrink om budgeten är inte överraskad.
  – Att spänningarna fanns, det var tydligt. Åsbrink är en ganska hetlevrad person, detta upplevde ju också vi några gånger.
  Lönnroth ser en politisk skillnad mellan Åsbrink och Persson, att Åsbrink varit mer högerorienterad och satt budgetmål, inflationsmål och utgiftstak, före sysselsättningsmålen.
  
Men bakgrunden är mera komplex än så.
  – Persson och Åsbrink är ganska lika som personer, de är starkt maktorienterade båda två, viljekraftiga, drivkraftiga, säger källor i regeringskansliet.
  – De har samtidigt regeringens mest centrala positioner, vilket innebär att reviren verkligen går i varandra. Persson har ju dessutom varit finansminister tidigare och har kanske därför en dubbel tendens att ibland gå in på det som Åsbrink uppfattat som hans frågor.
  – Det har legat och pyrt i många år.

Maxtaxan gjorde Åsbrink rasande
  
Vad som gjort Åsbrink riktigt arg är att Persson gått ut med saker som inte varit riktigt förankrade.
  Exempelvis:
De första Perssonpengarna, de första tio miljarderna som dök upp utan föregående beredning.
Maxtaxan på dagis. Persson gick plötsligt ut med vallöftet att det inte skulle kosta mer än 700 kronor per månad och barn. Åsbrink informerades natten innan det presenterades.
Taxfreefrågan i EU. Åsbrink ansåg att försäljningen skulle upphöra som planerat den 1 juli. Sedan sa Persson att Sverige inte motsatte sig en förlängning, utan att taxfreehandeln var ett trevligt inslag i resandet.
  
När Åsbrink inte kom till toppmötet i Wien sa Persson att Åsbrink stannat hemma för att inreda sin nya lägenhet inför julfirandet.
  – De gick inte ihop helt enkelt. Någon gång, sent förra våren, började det bli riktigt, riktigt akut, strax före valrörelsen.
  – Sedan kom den stora försvarskonflikten och det var ett jättebråk. Och det var lika mycket en ilska mot Göran Persson som exploderade där. Åsbrink upplevde att Persson och von Sydow gick bakom hans rygg för att göra upp om mer pengar till försvaret.
  – Redan då hotade Åsbrink att avgå. Och det var inte bara ett tomt hot, utan han avsåg att avgå. Och det var egentligen med det hotet han fick Persson med på sin linje.
  Även på det privata planet hade Åsbrink det mycket krävande.
  Senast med lägenhetsaffären i mars som blev mycket uppmärksammad och där han polisanmäldes för mutbrott. Han hade liksom fyra andra ministrar gått förbi bostadskön – och genom kontakter skaffat sig lägenhet, en fyra på Söder i Stockholm. Riksåklagaren valde emellertid senare att inte inleda någon förundersökning.

Att Åsbrink slutar nu är ett tecken på hur jävla förbannad han var
  Tidigare hade Åsbrink separerat från sambon Anne-Marie Lindgren. De båda har tre gemensamma tonårsbarn.

Persson gav Ylva Johansson sparken
  
Han inledde ett nytt förhållande med skolministern Ylva Johansson, som också hon hamnade i en skilsmässa med barn – de fyraåriga tvillingarna.
  Publiciteten blev även då enorm när de båda gick ut med ett gemensamt pressmeddelande i slutet av september i fjol och bekräftade förhållandet.
  Kort senare gav Persson Ylva Johansson sparken, hon fick inte förnyat förtroende i nya regeringen. Hon fick jobb på Telia i stället.
  Det var allmänt känt i kanslihuset att Åsbrink varit allmänt tjurigare, mer omöjlig, och allt svårare att resonera med sista tiden.
  – Det har bara varit ett nej. Intresset hade falnat, han orkade inte argumentera, han ville bara bli av med skiten, så att säga.
  – Så ingen i regeringen var överraskad. Alla konstaterade att de sett det komma under en längre tid, ökande friktion mellan Åsbrink och Persson, och mycket tydligt ökande vantrivsel hos Åsbrink med jobbet.
Då var Göran Persson inte heller överraskad?
  
– Nej, det kan han rimligen inte ha varit. Den som vet något om politik inser att han inte fixade fram Bosse Ringholm därför att det dök upp som ett hugskott när Åsbrink vid 10–11-tiden sa att nu avgår jag.
  – Rimligen måste Persson ha gått igenom den här eventualiteten för sig själv och gjort upp en lista på tänkbara kandidater långt innan.
Har Persson rentav umgåtts med tanken att sparka Åsbrink?
  
– Nej, troligen inte, men att ha ideliga konflikter med finansministern, en finansminister som dessutom vantrivs med rollen, det är ju inte så lätt för en statsminister. Och i den meningen måste nog Persson ha anat var det skulle sluta, även om han inte trott att det skulle gå så snabbt.

”De är känslomässigt slutna båda två”
  
Andra initierade källor säger att Persson och Åsbrink är lika också på andra sätt:
  – De är båda män i 50-årsåldern, fostrade i sin generations behärskade manliga ideal.
  – De är alltså känslomässigt slutna personer båda två. De har haft mycket svårt, helt enkelt, att reda ut de här konflikterna. De är oböjliga.
  – För är det konflikter i sakfrågor kan man ju på något sätt diskutera sig fram till ett hyfsat förhållningssätt. Men när det är på det här sättet, att man inte kan fungera ihop, då är det mycket svårare.
  Ytterligare en delförklaring till Åsbrinks avhopp:

Åsbrink upplevde att Persson och von Sydow gick bakom hans rygg
  – Det är ju inte bara konflikten med Persson. Det är ju ett jävligt slitsamt jobb att vara finansminister. Inte bara långa dagar utan även många, långa nätter, säger en källa.

”En finansminister är alltid i konflikt med någon”
  
– Det är i hög grad ett jobb som tas hem. Och en finansminister är alltid i konflikt med någon. Det är verkligen ständigt, ständigt pågående förhandlingar, konflikter. Någon vill ha mera pengar till det, andra till annat.
  – Det är ju igen hemlighet heller, att han inte tillhör dem som mest älskar samarbetet med vänstern och miljöpartiet, även om det gått bättre än han väntat.
  – Sammantaget lever man på en hög koncentrationsnivå och kanske hög adrenalinnivå och det blir väldigt slitsamt och till slut kanske de egna toleranströsklarna försvinner.
  – Han är 52 år, har råjobbat hela livet, inte haft tid för någonting annat. Och någonstans i den åldern händer det väl att folk börjar undra: Var livet inte mer än så här?
Anders Johansson
anders.johansson@aftonbladet.se


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER