Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG DEN 18 FEBRUARI 1999
  

Brevet som fick ockupanterna att ge upp

199 DE HÖLL GISSLAN I FOLKETS HUS Några av de 47 ockupanterna gör segertecknet under gisslandramat i går. – Det var inte dramatiskt, men några av oss upplevde det självklart som hemskt obehagligt, berättar Leif Hjärpe, ombudsman på LO-distriktet i Stockholms län, som släpptes sist av gisslan.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Förre Parisambassadören Carl Lidbom blir observatör på rättegången mot PKK-ledaren i Turkiet.
  Detta löfte tillsammans med ett förstående brev från UD ledde till att gisslan på Stockholms arbetarkommun släpptes och ockupationen avbröts.
  
Carl Lidbom är pensionerad ambassadör och f d justitieminister (s) men har inte släppt politiken helt. Bland annat är han ordförande i socialistinternationalens arbetsgrupp för kurdiska frågor.
  I den egenskapen kommer han liksom medhjälparen Urban Ahlin, riksdagsledamot (s), att vara observatörer vid rättegången mot Abdullah Öcalan.
  Observatörslöftet liksom ett vänligt hållet brev undertecknat av UD:s biträdande utrikesråd Sven-Olof Petersson bidrog till att gisslandramat fick en lycklig upplösning.

Regeringen är förstående
  
Kurderna är rädda för att rättegången mot PKK-ledaren blir summarisk och hålls bakom stängda dörrar.
  Redan i går morse demonstrerade kurder utanför regeringskansliet Rosenbad. Ett brev med krav om att regeringen verkar för att rättegången genomförs på ett korrekt sätt lämnades över till statsminister Göran Persson.
  I svaret, som av diplomatiska skäl skrevs av tjänstemannen på UD, är regeringen mycket förstående.
  – Vi förväntar oss att han kommer att behandlas väl och att han kommer att få en rättvis rättegång. Detta har också de nordiska utrikesministrarna gemensamt deklarerat i dag, skriver Sven-Olof Petersson som tillägger:
  – Kurdfrågan måste ges en politisk lösning som omfattar att de turkiska kurderna tillförsäkras sina rättigheter.
  Svaret överlämnades till ockupanterna i Folkets hus av Hanefi Celepli, styrelseledamot i Kurdiska fredskommittén och författare till brevet till Göran Persson, samt Urban Ahlin. Kort därefter släpptes gisslan och ockupationen avbröts.

Starka skäl för rättvis rättegång
  
Turkiet har starka skäl att se till att rättegången inte kan ifrågasättas. Ansökan om medlemskap i EU lämnades in för tolv år sedan men har inte behandlats med hänvisning till att landet inte respekterar de mänskliga rättigheterna. Bland annat särbehandlas den kurdiska minoriteten.
  Ytterligare press sätts på Turkiet när EU:s utrikesministrar träffas för ett tvådagarsmöte på söndag. Kurdfrågan står överst på dagordningen och EU kommer på ett inlindat sätt tala om att en korrekt rättegång är en förutsättning för att en behandling av ansökan överhuvudtaget ska bli aktuell.
  – Det är viktigt att Abdullah Öcalan får en rättvis rättegång och att de turkiska myndigheterna behandlar honom väl. Turkiet kommer aldrig att bli medlem i EU så länge de mänskliga rättigheterna inte respekteras. Kurdernas situation är ett av de tydligaste exemplen på att de inte gör det, säger utrikesminister Anna Lindh.
Har du träffat Turkiets ambassadör i Sverige i dag?
  
– Nej, och jag har för närvarande inga planer på att göra det heller.

lena.mellin@aftonbladet.se


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER