Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 8 OKTOBER 1998
 

TV 4-chefen: Jag fick panikångest

FRAMGÅNGEN HADE SITT PRIS Lars Weiss, 52, lämnade posten som programchef på TV4 för ett år sedan. Men han var inte alltid så tuff och stark som han verkade. ”Tänk om folk vetat hur osäker jag varit många gånger”, säger han.

Namn: Lasse Weiss.
Ålder: 52.
Familj: Sambon Barbro och två barn.
Bor: Lägenhet i Stockholms innerstad, hus i Provence.
Kör: Motorcykel 1 400 kubik, BMW 523i.
Tjänar: Tar ut 25 000 i månaden från mitt företag.
Aktuell: Med boken ”Framgångsfällan – om osynlig utbrändhet”.
Lars Weiss trodde att han skulle dö
TV 4-chefen Lasse Weiss hade allt.
  En älskad familj. En karriär. Pengar. Respekt. Vänner.
  Då fick han panikångest.
  Året var 1992 och Lasse Weiss var chef för TV 4:s Nyheterna.
  Det hade varit ett par jobbiga år. TV 4-kanalens profil med unga vackra människor i rutan och en mer ”kvällstidningsmässig” nyhetsbedömning kritiserades flitigt i pressen.
  Och självklart så fick den ansvarige för det nya nyhetsprogrammets utformning utstå en del duster.
  Lasse Weiss verkade dock stå pall. Han var också en person med en imponerande meritlista. En person som utstrålade självsäkerhet.
  Men så när han besökte sin pappa på sjuttioårsdagen blev pappan sjuk och fick föras i ambulans till sjukhus.
  Plötsligt blev allt för mycket för honom. På natten slog ångesten till.
  Lasse Weiss fick svårt att andas. Paniken växte och han trodde att han höll på att dö. Han fördes i ambulans till sjukhus men där kunde läkarna inte hitta något fysiskt fel på honom.
  Lasse Weiss säger själv att han aldrig varit mycket för ”känslotjafs”.

Kommer från arbetarklassen
  – Jag kommer från den svenska arbetarklassen och här har man ju aldrig varit mycket för att blotta sina känslor. Oavsett hur man mår så gäller det att jobba på, säger han.
  – Och journalistiken är ju heller ingen skyddad verkstad precis. Jag kände att det inte var läge att visa någon svaghet. Det skulle bara utnyttjas, säger han.
  Så han dolde sin vånda. Och jobbade på i sann machoanda.
  Och började förstå att det var inget fysiskt fel på honom. Det var något subtilare.
  Han som alltid upplevt sig som psykisk stark upplevde nu hur ”nervtrådarna sprakade”. Hur han kunde börja gråta över rena pekoralfilmer.
  Oroligt undrade han: Håller jag på att förvandlas från man till mes?
  Som journalist är han van att söka fakta så nu började han leta efter felet. Han gick till psykolog efter psykolog. Samtidigt som han erbjöds och tog det ännu mer krävande jobbet som programdirektör och chef för hela kanalen fick han via samtalet kontakt med sin egen rädsla.

Säker på ytan – osäker inuti
  Inte minst den klassiska rädslan för att bli avslöjad.
  – Jag hade ju varit relativt framgångsrik. Tänk om folk vetat hur osäker jag varit många gånger när jag uppträdde som en självsäker kaxe. Nu började jag inse att jag sällan varit riktigt nöjd med något jag gjort.
  Det tog ett år och han kan fortfarande inte berätta exakt hur det gick till. Men han kom ur det här som han kallar för ”tillståndet”. Livsglädjen kom tillbaka.
  För ett år sedan lämnade han TV 4 och nu när han inte var chef längre kände han att han kunde skriva en bok om sin kris.
  – Jag upplevde ju själv en tröst när jag läste att 30 procent av alla svenskar någon gång i livet drabbas av panikångest.
  – Det är för dem jag vill berätta att de är inte ensamma. Och att tillståndet visserligen är fruktansvärt. Men det går faktiskt över.
  Boken ”Framgångsfällan – om osynlig utbrändhet” kommer ut i veckan.
Bosse Sandström


Fler nyheter