Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 15 SEPTEMBER 1998
 

Sam väntade på sin Martha i 35 år


Kärleken överlevde Tv-chefen Sam Nilsson gifte sig för fem år sedan med sin Martha Ross-Edelheit, från New York. De träffades redan 1957 och kunde aldrig glömma varandra. Nu satsar de allt på att vara tillsammans.
Foto: PETER KJELLERÅS

Tv-chefen glömde aldrig kvinnan han mötte 1957
När tv-chefen Sam Nilsson 1957 var ung reporter i Umeå träffade han Martha Ross-Edelheit från New York.
  Det sa klick mellan dem. Men – det dröjde 35 år innan de kunde träffas på allvar och gifta sig.
  – Då, 1957, gick det bara inte. Nu ger Martha mig ny kraft, ny energi, säger Sam Nilsson.
   Det är fem år sedan de gifte sig och Martha Ross-Edelheit flyttade hit till Sverige. Men det är först nu som det blivit känt hur länge de gick på varsin sida av Atlanten och inte kunde glömma varandra.
  Det är tidningen Amelia som berättar historien.

Mötte på Bromma
   Marthas bror skadades svårt i en bilolycka i Nordmaling 1957. Unge Sam Nilsson, 21 år, skrev om olyckan och han ringde också till New York och informerade familjen om vad som hänt.
  Först kom föräldrarna och sedan kom Martha, då 24 år, och hon möttes av Sam Nilsson och redan där och då, på Bromma flygplats, sa det klick. Unge Sam Nilsson hade tagit tåget från Umeå för att möta och hjälpa.
  – Men Martha var redan gift i New York och jag var förlovad och på väg mot äktenskap. Nej, det var för omöjligt, för komplicerat, säger Sam Nilsson i dag.

Kunde aldrig glömma
   Ändå, de glömde inte.
  – Jag och Sam möttes igen på 70-talet. Då fanns samma starka attraktion mellan oss, men vi var om möjligt ännu mer bundna. Det fanns varken tid eller möjlighet att ta reda på vad vi egentligen betydde, säger Martha till Amelia.
  Martha blev en alltmer känd och respekterad konstnär och när hon hade utställningar i Europa skickade hon inbjudningar till Sam Nilsson.
  Det dröjde i alla fall fram till 1992 innan de träffades igen. Hon kom till Sverige en förmiddag, ville träffa Sam och han föreslog en lunch.

Alla hinder var borta
   Under den lunchen insåg de båda, att livet inte längre var lika komplicerat, att de inte längre var bundna som tidigare, att barn vuxit upp. Kort sagt, det fanns inga hinder längre.
  – Vem som friade? Nja, det var nog ingen, egentligen. Beslutet om giftermål växte fram naturligt och av sig själv, säger Sam Nilsson.
  – Jag hade ofta tänkt på Sam under alla de här åren. Det gick inte att glömma honom. När vi träffades för tredje gången, där vid lunchen, och det forfarande kändes på samma sätt så ville inte jag säga nej till kärleken en gång till, säger Martha.
  De bor i ett renoverat gammalt hus på Svartsjölandet i Ekerö kommun väster om Stockholm.

”Nu trivs jag på landet”
   Martha säger:
  – Jag trivs på landet även om jag är uppvuxen i New York. Jag älskar Sam och jag vill vara där han är. Nu är det i Sverige och det är underbart.
Text: Per-Iwar Sohlström Hur tar man igen 35 år?
   Martha:
  – Man tillbringar så mycket tid som möjligt tillsammans och man tar vara på tiden.
  Sam:
  – Man utnyttjar den nya kraft och energi som man fått.


Namn: Sam Olof Nilsson. Ålder: 62 år. Familj: Hustru Martha och vuxna barn. Bor: Villa på Svartsjölandet. Yrke: Tv-chef (avgår vid årsskiftet). Tjänar: 1 234 000 kronor.


Namn: Martha Ross-Edelheit. Ålder: 65 år. Familj: Maken Sam och vuxen son. Bor: Villa på Svartsjölandet. Yrke: Konstnär. Tjänar: ”Vet ej”.

Fler nyheter