Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 8 SEPTEMBER 1998
 

Christer Glenning har avlidit

KOM TILL AFTONBLADET 1983.Aftonbladets motorexpert Christer Glenning blev bara 58 år gammal. Han avled i går kväll i sviterna efter en hjärtattack. ”Christer var oerhört skicklig, kunnig och en uppskattad kollega. Det är en stor förlust för Aftonbladet och Motor-Sverige, säger Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin.
Foto: PER BJÖRN

Aftonbladets chefredaktörer: Han tänkte med både hjärnan och hjärtat
”En stor förlust för Aftonbladet och för Motorsverige”
Aftonbladets motorexpert Christer Glenning är död.
  Han avled i går kväll efter en kort tids sjukdom.
  Christer Glenning blev 58 år.
  Förra söndagen drabbades den folkkäre Aftonbladet- och tv-medarbetaren Christer Glenning plötsligt av hjärtstillestånd. Han och hustrun Gunvor var på väg hem till Eskilstuna efter att ha tittat på motortävlingar på Mantorp park.
  Nära hemmet stannade de vid en kiosk för att köpa tidningen. När Gunvor kom tillbaka till bilen hade Christer Glenning drabbats av hjärtstillestånd. I ilfart fördes han till Eskilstuna lasarett där personalen lyckades få i gång hjärtverksamheten.
  Men Christer Glenning återhämtade sig aldrig efter den svåra sjukdomen. I fredags avbröts behandlingen och i går kväll somnade han stilla in på sjukhuset.

”Han var oerhört kunnig”
  Christer Glenning är en av de allra största inom svensk motorjournalistik. Han var under flera år enda svenske medlem i den exklusiva skara som ingår i juryn till Årets bil i Europa. 1983 kom Christer Glenning till Aftonbladet och förnyade tidningens motorjournalistik.
  – Jag har med sorg i hjärtat just mottagit beskedet att Christer avlidit. Det är en stor förlust för Aftonbladet och Motorsverige, säger Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin.
  – Christer var oerhört skicklig och kunnig och en uppskattad kollega. Motorsverige har all anledning att sörja.
  En av de personer som kände Christer Glenning bäst är Gunnar Palm, 61, legendarisk kartläsare åt bland andra Hannu Mikkola och numera pr-chef för Ford.
  – Christer hade så mycket. En bredare journalist är svårt att hitta. Han kunde skriva, rita, agera framför kameran, förklara svåra tekniska saker på ett enkelt sätt. Han var själv en mycket skicklig chaufför och kunde dessutom svetsa och skruva på bilar. Samtidigt kunde han spela flera instrument, var en duktig kock och hade en hjärtlig humor. En person med karisma, värme och stor integritet.

”En fantastisk pedagog”
  Aftonbladets förre trafikskribent Thomas Carlsson, 50, numera mediechef på NTF, är bedrövad.
  – Det är ofattbart. För bara några veckor sedan var vi hemma hos Christer. Då var han fylld av vitalitet och framtidsplaner.
  Även Thomas Carlson hyllar Glenning som en av de största.
  – Han var den som först flyttade hem motorkonsumentjournalistiken till folks vardagsrum. Christer var kompromisslös när det gällde något som han tyckte var galet. Han kritiserade lika gärna myndigheter som bilföretag. Han populariserade motorjournalistiken genom sin framtoning och var en fantastisk pedagog. Jag kommer att sakna honom enormt.
Ulf Wallin


Fler nyheter