Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 16 AUGUSTI 1998
 

Svärdet träffade 7-åring i ansiktet

LEKER RIDDARE Medeltida riddarspel har blivit mycket populära i Sverige de senaste åren. För många är det en hobby som tar all fritid. På sommaren har de uppvisningar och tornerspel, som gruppen Vidare kämpar i Hedekas i går. Bilden är dock från ett annat tillfälle och personerna har inget samband med olyckan i Hedekas.
Foto: ANDREAS LUNDBERG

17-åring tappade sitt riddarvapen – flicka svårt skadad

Under uppvisnings- torneringen i Hedekas tappade en av slagskämparna sitt svärd.
  Det flög med full kraft ut bland publiken och trängde in i ansiktet på en sjuårig flicka.
  Riddarna tog paus i medeltidstorneringen i Hedekas norr om Uddevalla. Några av stuntmännen, som kallar sig Vidare kämpar, började sin uppvisning.
  Klockan var strax före 17. Det hade börjat regna. Då halkade en av kämparna, en 17-årig kille, på det blöta underlaget. Han tappade sitt svärd.
  – Jag såg svärdet komma farande med spetsen före, säger Mikael Lundahl, 28, till Aftonbladet.
  Det tunga vapnet träffade en sjuårig flicka i publiken med full kraft i ansiktet. Svärdet var 120 centimeter långt och vägde ungefär tre kilo.
  – Spetsen trängde in två-tre centimeter vid ena näsvingen på flickan, säger Mikael Lundahl.
  I den chockade publiken fanns flera barn som såg vad som hände. Peter Andersson från Hedekas besökte riddarspelen med sin son.
  – Jag tog min pojke åt sidan. Vi såg hur svärdet stack upp från flickans ansikte och jag ville inte att han skulle se mer, berättar Peter Andersson.
  Sjuåringens mamma stod bredvid sin dotter och blev chockad av händelsen.

De höll svärdet på plats hela tiden
  – Hon började gråta och var alldeles förstörd. Samtidigt var det många i publiken som inte riktigt förstod vad som hänt, säger Peter Andersson.
  Mikael Lundahl tog hand om flickan, tillsammans med en narkossköterska och ytterligare en person. De drog inte ur svärdsspetsen, för att inte förvärra skadan ytterligare.
  – Det var en jättestark liten tjej. Hon var helt otroligt duktig. Jag har aldrig sett något liknande.
  – Hon grät först. När vi bar henne mot minibussen hade hon slutat, säger Mikael Lundahl.
  Han tror att sjuåringen kan ha förlorat någon deciliter blod.
  I minibussen fällde de sätena så att flickan kunde ligga ner. Då hade hon slutat blöda. Sen började de köra, för att möta ambulansen och på så sätt korta ner restiden. En person såg till att svärdet hela tiden satt kvar i orubbat läge.
  – Efter ungefär en och en halv mil mötte vi ambulansen, säger Mikael Lundahl.
  Flickan lyftes över och ambulanspersonalen tog hand om henne. En polis körde sedan ambulansen till sjukhuset NÄL i Trollhättan, sex mil sydost om Hedekas.
  – Vi gör ungefär tio uppvisningar om året och har hållit på i flera år. Det har aldrig hänt något tidigare, säger Mikael Lundahl.
  Vidare kämpar kommer från stuntskolan i Åmål. Där tränar de under vinterhalvåret, flera timmar i veckan. Den 17-åring som höll i svärdet har varit med i många år och betraktas som mycket duktig. Han chockades svårt.

Flickan opererad – tillståndet stabilt
  – Han trodde att han hade dödat flickan. Vi är tacksamma att svärdet inte tog i ögat eller längre ner på kroppen, säger Mikael Lundahl.
  Stuntgruppen tillhör S:t Nicolai riddarförening. Nu diskuterar de hur de ska undvika olyckor i framtiden. Kanske måste publiken stå ännu längre bort än de fyra meter som gällt fram till nu.
  I går avbröts alla uppvisningar. I dag får de som vill och orkar fortsätta.
  Den sjuåriga flickan opererades i går kväll på NÄL. Under natten fördes hon till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Hennes tillstånd beskrevs tidigt i morse som stabilt.
Kerstin Danielson, Jens B Nordström


Fler nyheter