Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 12 AUGUSTI 1998
 

Han vinner mest på Bingolotto

GOD FÖR 22 MILJONER EFTER TV-SUCCÉN. Succén med Bingolotto är bara början för Gert Eklund, som nu satsar hårt på att få hela världen lottotokig. ”År 2000 ska våra produkter finnas i nationella tv-system i varje världsdel", säger han.
Foto: THOMAS JOHANSSON
Gert Eklunds nästa drag: hela världen ska spela

Loket eller Oldsberg i rutan?
  Spelar ingen roll.
  Den verklige Bingolotto-dirigenten är Gert Eklund, 53.
  Doldisen som tjänat 22 miljoner kronor på sitt succéprogram.
  Den senaste veckan har Ingvar Oldsberg och Leif ”Loket” Olsson gjort upp i tidningarna om vem som ska leda Bingolotto.
  Just nu ser Loket ut som segrare.
  Men hur kampen än slutar så kommer Gert Eklund, Bingolottos skapare, att fortsätta håva in pengar på programmet.
  Aftonbladet har kartlagt hans liv.
  – Gert går genom berg, säger ungdomsvännen Claes Sandahl.
  Och visst stämmer det. När kabelnämnden om och om igen förbjöd Bingolotto i Göteborgs lokal-tv bytte Gert Eklund bara namn på kanalen – Adavisionen, Bedavisionen, Kållevisionen – och fortsatte.
  Resten är historia. I dag ses programmet av över en miljon människor.
  Lotterilagen ska hindra privatpersoner att tjäna pengar på program som Bingolotto. Och visst, sedan starten i TV 4 1991 har allt överskott på lottförsäljningen, fem miljarder kronor, gått till idrottsrörelsen.
  Men sponsorintäkter och utveckling av programmet har gjort Gert Eklund rik. Affärsidén är så smart att han 1993 erbjöds långt över 100 miljoner kronor för Bingolotto-företaget GE Programutveckling. Istället sålde han och kollegan Sten C Olsson 30 procent.

Toppar listan på förmögna inom media
  Därför har familjen Eklund i dag en förmögenhet på 22 miljoner kronor. De senaste åren har Gert Eklund därmed toppat listan över de förmögnaste i mediebranschen.

Far lärde mig att ska man få någonting gjort får man göra det själv.
  Bingolottopengarna har plöjts ner i ett nytt arkitektritat hus i Hovås för 3,3 miljoner kronor med utsikt över hela Göteborgs södra skärgård.
– Inne i köket blänker hällspisarna, allt är marknadens absolut bästa. Hade rymdstationen Mir haft den utrustningen skulle den aldrig havererat. Samtidigt är allt så lagom och smakfullt. Gert är en kille som inte förhäver sig, säger en vän till familjen.
  Dessutom har familjen skaffat ett hus i sydspanska Casares, 500 meter över havet, för 1,5 miljon kronor.
  Och i februari 1997 köpte Gert Eklund Saabs värstingmodell, en metallicblå Saab 9000 Aero 2,3T för 320 000 kronor, topphastighet 240 km/tim.
  I mitten av 1950-talet var bilen i Gerts liv en Peugeot herrgårdsvagn, som pappa Okvin körde omkring hela Bäckens pojkfotbollslag i. Gert var back.
  Målarmästare Okvin Eklund grundade Bäcken HC 1954, grävde klubbens första hockeybana med sönerna Ted och Gert, var entusiastisk lagledare och extrapappa för grabbarna i kvarteret.
  – Far lärde mig att ska man få någonting så får man göra det själv, säger Gert Eklund till Aftonbladet.
  Gert var aldrig någon större talang som hockeymålvakt. Känslan för klubben var viktigast, inte spelet.
  Under en match lämnade han målburen och diskuterade med en funktionär hur banspolningen skulle lösas. Då skickade motståndarna i väg en puck mot tomt mål. Tur för Gert att den gled utanför...
  I början av 1960-talet var han utropare och sålde brickor när Bäcken ordnade bingo.
  På I 17 i Uddevalla 1964 bedömdes hans allmänna befälsduglighet som ”mindre tillfredsställande”.

Han trampade många på tårna, hade inte tid att vänta på de demokratiska besluten.
  – Befälen uppträdde väldigt ålderdomligt. Jag var oppositionell, det störde.
  Sedan studerade han datavetenskap och läste in en pol mag i statskunskap och filosofi.
  – Jag har läst alla klassiska filosofer. Jag ställer mig hela tiden nya frågor. Varför beter sig människor som de gör, hur hänger allt ihop?
  1970 gifte han sig med Gunilla. Familjen är helig för Gert Eklund. När sonen Fredrik föddes 1972 ägnade han mycket tid till att ordna bra barnomsorg åt pojken. Fyra år senare föddes Pia.

Han har lätt för att få folk med sig
  Han har alltid haft lätt att få med sig omgivningen. En arbetskamrat, Monika Nellius, minns hur hon i början av 1970-talet på luncherna hjälpte Gert att plocka ihop och nita Bäcken-bladet utan betalning.
  Mellan 1978 och 1991 var Gert vd inom GDIF, Göteborgs Distrikts Idrottsförbund. Det första han gjorde var att rensa upp i stadens bingoträsk. Han stängde alla oseriösa spellokaler.
  Gert blev Göteborgs bingokung. 1982 fick han idén som blev Bingolotto 1989.
– Jag beundrar honom. Han lyckades med något ingen av oss trodde på. Vi tyckte att ”vad är det här för skit, Bingolotto”, minns en god vän i idrottsrörelsen.
  En annan säger:
  – Han trampade många på tårna, hade inte tid att vänta på de demokratiska besluten.
  Dåvarande styrelseordföranden i GDIF Stig A Jönsson hävdar dock att det bara var några enstaka gånger den impulsive Eklund beslutade själv i frågor som styrelsen borde fattat.
  Bingolotto gick så bra att Gert 1991 lämnade GDIF, köpte loss tv-produktionsbolaget och blev sin egen.

Det är alldeles för många direktörer som spelar golf bara för att det är inne.
  Julen 1994 kom reaktionen på flera års ständigt arbete, ofta 18 timmar om dagen. Hjärtat klappade ihop, Gert Eklund måste by-pass-operereras.
  Efter olyckan började han meditera, två gånger varje dag.
  – Klokheten kommer genom att man lyssnar på det inre. Det är som om någon rullar upp gardinen, allt blir väldigt tydligt.
De duktigaste inom transcendental meditation, TM, kan till och med flyga?
  – Jo, jag tror de kan lyfta från golvet. Den ambitionen har inte jag. Men jag tycker om att flyga. Jag har alltid sagt att den härligaste känslan som finns är att kasta sig utför ett stup och känna att man flyger.

Cheferna mediterar på mötena
  Sedan olyckan har ledningsmötena inom Eklundgruppen ändrat karaktär. Minst sagt.
  På programmet står meditation och mental träning. Det kan innebära att Gert Eklund och tre kollegor lyfter en 120-kilos karl. Med bara pekfingrarna.
  – Vi lyfte honom rätt upp, utan att det kändes. Jag ville visa hur mycket inneboende styrka och kapacitet människan har.
  Gert Eklund går på tvären i alla möjliga situationer. Han gillar Mahatma Gandhi och förespråkar civil olydnad – givetvis även i affärslivet:
  – Det är alldeles för många direktörer som spelar golf bara för att det är inne. Man ska inte styras av andra, jag är väldigt starkt emot det.
  Gert och Gunilla reser till huset i Spanien sex, sju gånger om året.
  – Casares är så nära paradiset man kan komma. Jag känner att jag hör hemma här, säger han på telefon från Spanien.
  – Jag mediterar, går i skogen. Dessutom har vi lite får och hästar, korkekar och olivträd ...
  Under honom breder Medelhavet ut sig och söderut skymtar Gibraltar. Där ligger Interbingo Ltd, ännu ett företag skapat av idésprutan Gert Eklund.
  Via internet kan man nå bolagets hemsida och spela både Interkeno, Kenoexpress och Bingoexpress med vinster på upp till en miljon dollar.
  Spelen startades våren 1996. Mellan 13 och 20 procent av intäkterna ska gå till Gert Eklunds stiftelse The New World Foundation, grundad 1994, med både förre USA-ambassadören Wilhelm Wachtmeister och förre FN-chefen Javier Pérez de Cuéllar i styrelsen.

”Vi har redan börjat bygga ett barnhem”
  1997 gick 560 000 kronor till stiftelsen, som bland annat ska ”främja vård och uppfostran av barn och ungdom”.
  – Det tar tre år innan det blir volym på det. Men vi har redan startat bygget av ett barnhem i Peru.

År 2000 ska våra produkter finnas i varje världsdel i nationell tv.
  På en numera avstängd internetsida över alla personer som donerat mer än 100 dollar till stiftelsen fanns inte ett enda namn.
Uppbyggnaden av Eklundgruppen har präglats av vildsinta satsningar med Bingolottomiljoner på lite allt möjligt, bland annat på ett bryggeri som tillverkade Häxöl.
En tidning och en tv-station har startats och lagts ner, miljoner har förlorats i rena chansprojekt.
  – Jag har gått i skola några år. Nu jobbar vi för högtryck på att koncentrera oss på spel och interaktiv underhållning på tv och internet.
  – År 2000 ska våra produkter finnas i nationella tv-system i varje världsdel och vi ska ha fem produkter utöver Bingolotto och Zesam i produktion, säger Gert Eklund.
  Dessutom vill han sända Världsbingolotto en gång om året i 100 privata kanaler. Men visst, hittills har inte Bingolotto gått så bra internationellt som han hoppats.
  – Enklaste förklaringen till det är att vi var tre delägare som var oense om hur vi skulle gå till väga. För ett år sedan löste jag ut de andra.
  I dag har Eklundgruppen 183 anställda och vinsten 1997 var 13,5 miljoner kronor. Ett år tidigare valdes koncernen till Årets Tjänsteföretag.
  Möjligen en aning tveksamt med tanke på Gert Eklunds stripteasespoker i TV 21 för några år sedan.
  – Bildspelet med striptease i bakgrunden var min idé. Jag sa till killarna att det finns ett bra sätt att marknadsföra spelet, låt journalisterna gå på det här. Och det gjorde de. Jag förstod aldrig upprördheten, men vi var i tidningar och tv-program överallt. Det gav en enorm uppmärksamhet, alla ställde in kanalen och ville titta.
Det sägs att bråket med Loket förra året, där han hotade hoppa av om Zesam drogs igång, också var iscensatt för att få uppmärksamhet?
  – Det kan jag dementera. Man kan inte alltid vara överens om allt.
När två starka viljor som Loket och Gert möts då blir det urladdningar. Men båda understryker att de respekterar varandra.
  Fast en gång har Eklund blivit ordentligt överkörd av Loket – i form av stockholmslaget Lokomotiv. Hela svenska folket kunde i den tv-sända finalen av Tumbas hockeyskola 1959 se hur Bäckens pojklag fick stryk med 12-0. Gert led på bänken, som reservmålvakt.
Text: Joachim Kerpner   Men han fick sin revansch. Hockeykillen växte upp och gav Idrotts-Sverige en guldgruva.


Så ser Eklunds imperium ut
Eklundgruppen
Omsättning 1997:
263,7 miljoner kronor.
Vinst: 13,5 miljoner kronor.

GE Projekt
(avdelning för framtidsprojekt)

GE Programutveckling
BingoLotto Sverige
(producerar Bingolotto)
GE Television
(producerar tv-program)
BingoLotto International
(säljer tv-program utomlands)

Mediautveckling
Apostrofen (reklambyrå)

GE Spelutveckling
TV 21 International
(säljer tv-spelskanalen TV 21)
TeleAssist (talsvarstjänster)
Internet Games
(internetspel)

GE Service
Gamlestadens Data
(intern dataavdelning)
Gbg's Test& Träningsstudio
(företagets gym)

Dotterbolag
TV 21 Spelkanalen AB 25 %
B-L Varberg HB 50 %
Super World 2000 AB 50 %
Helium Television AB 30 %
Mediaintressenter
i Gbg AB 50 %
BLD Invest A/S 13 %
Bingolotto Norge A/S 25 %
Bingoarpa Finland OY 25 %

Eklunds övriga styrelseuppdrag:
GEIM Support AB
Moving Brand AB
GEIM Göteborg AB
Projekt AB Heja Sverige
Wilddog AB
Göteborgs Lokal TV AB

Fler nyheter