Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 24 JULI 1998
 

Tobaksskatten sänks inte för alla

199
När tobaksskatten höjdes för ett år sedan höjdes den för alla tobakstyper. När den nu sänks, så sänks den bara för cigaretter – lös tobak och snus behåller den högre skattenivån.
Foto: ULF HÖJER

Piprökare: Det är vi oskyldiga som drabbas
Den första augusti sänker staten skatten på cigaretter.
  Men inte på övrig tobak.
  – För jäkligt av skatteministern. Det är vi oskyldiga som drabbas, säger Gerhard Kevrén, 68, bakom ett moln av piprök.
   Vid två tillfällen under 1997 chockhöjde skatteminister Thomas Östros tobaksskatten för att påverka svenskarna att bolma och snusa mindre. Först i januari, sedan en gång till i augusti.
  På åtta månader gick priset för ett vanligt cigarettpaket upp från 31:50 till 44:50. Snuset gick upp från 16 kronor till 21:50 per dosa.
  – Skatten på cigaretter sänks för att bekämpa den grova smugglingen, säger skatteminister Thomas Östros (s).

En miljon smugglas varje dag
   Smugglingen kostar staten en krona per cigarett i förlorade skatteintäkter. Enligt Tullverket passerar varje dag cirka en miljon smugglade cigaretter – bara på Arlanda flygplats.
  Några som inte kan anklagas för smuggling är snusarna. Inte heller tobak som man rullar själv eller piptobak har ansetts utgöra någon stor del av tobakssmugglingen.

Röker för 1 500 varje månad
   – Det är ologiskt att skatten på cigaretter sänks men inte för vanlig tobak. När de höjde priserna drabbades ju alla lika mycket, säger Gerhard Kervén från Huddinge.
  Själv betalar han 1 500 kronor av sin pension varje månad för tobak. Gerhard både rullar sina egna cigaretter och röker pipa.
  Innan skattehöjningen betalade han 41:50 för ett paket rulltobak. Nu kostar det 59 kronor och så ska det förbli även i höst.
  Thomas Östros tänker inte tänka om när det gäller tobaksskatten. Den första augusti – bara några veckor före valet – kommer hans present till alla cigarettrökare.
  – Men priset är fortfarande en del av verktygen för att minska konsumtionen av tobak, därför sänks inte den övriga tobaksskatten, säger Thomas Östros.



Fler nyheter